gastro postao
Pašticada je najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na Dalmaciju, a u nastavku donosimo recept koji mnogi rado prirpemaju i za blagdane
Gusta pašticada od junetine jelo je kojem se uvijek lijepo vratiti. Priprema će vam oduzeti nešto više vremena, no okusi koje donosi ovo jelo toga su definitivno vrijedni. Pašticadu poslužite uz domaće njoke, a ne zaboravite ni kruh za slasno toćanje.
Domaća pašticada
Sastojci:
- 2 kg junetine
- 200 g suhe slanine
- 2 luka
- 1 komad korijen peršina
- 3 mrkve
- 1 komad korijena celera
- 2 režnja češnjaka
- 20 g pasirane rajčice
- 2 dl suncokretovog ulja
- 5 suhih šljiva
- 5 suhih smokava
- 1 jabuka
- 2 dl crnog vina
- 2 žlica senfa
- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- papar
- sol
Priprema:
- Meso zapeci. Izvadi ga pa na ulju na kojem se pržilo kratko poprži sjeckani luk, češnjak, mrkvu, peršin i celer.
- Vrati meso u posudu te pirjaj poklopljeno oko dva sata uz povremeno dolijevanje mješavine vode i vina.
- Kad je meso napola omekšalo, dodaj mu razmućenu rajčicu, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine.
- Pri kraju kuhanja umiješaj lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar.
- Meso izvadi, nareži ga na ploške i stavi na zagrijani tanjur za posluživanje. Umak protisni kroz sito, prokuhaj ga i prelij preko mesa.