gastro postao
Pašticada je najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na Dalmaciju, a u nastavku vam donosimo recept.
Gusta pašticada od junetine jelo je kojem se uvijek lijepo vratiti. Priprema će vam oduzeti nešto više vremena, no okusi koje donosi ovo jelo toga su definitivno vrijedni. Pašticadu poslužite uz domaće njoke, a ne zaboravite ni kruh za slasno toćanje.
Potrebno vam je:
- 2 kg junetine
- 200 g suhe slanine
- 2 luka
- 1 komad korijen peršina
- 3 mrkve
- 1 komad korijena celera
- 2 režnja češnjaka
- 20 g pasirane rajčice
- 2 dl suncokretovog ulja
- 5 suhih šljiva
- 5 suhih smokava
- 1 jabuka
- 2 dl crnog vina
- 2 žlica senfa
- lovorov list
- ružmarin
- majčina dušica
- papar
- sol
Priprema:
- Meso zapecite. Izvadite ga pa na ulju na kojem se pržilo kratko popržite sjeckani luk, češnjak, mrkvu, peršin i celer.
- Vratite meso u posudu te pirjajte poklopljeno oko dva sata uz povremeno dolijevanje mješavine vode i vina.
- Kad je meso napola omekšalo, dodajte mu razmućenu rajčicu, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine.
- Pri kraju kuhanja umiješajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar.
- Meso izvadite, narežite ga na ploške i stavite na zagrijani tanjur za posluživanje. Umak protisnite kroz sito, prokuhajte ga i prelijte preko mesa.
Dobar tek!
uskrsna kuharica
njoki
pašticada
slanina
junetina
uskrsni specijaliteti
glavno jelo
ručak
pirjanje
kuhanje
jelo od mesa
uskrs