Recepti 25. prosinca 2022.

Pašticada, omiljeno jelo blagdanskog stola

Pašticada
foto: Pixsell.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Pašticada je najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na Dalmaciju, a u nastavku donosimo recept koji mnogi rado prirpemaju i za blagdane

Gusta pašticada od junetine jelo je kojem se uvijek lijepo vratiti. Priprema će vam oduzeti nešto više vremena, no okusi koje donosi ovo jelo toga su definitivno vrijedni. Pašticadu poslužite uz domaće njoke, a ne zaboravite ni kruh za slasno toćanje.

 

Brudet Možda vas zanima... Brudet - najbolji recepti za omiljeno riblje jelo Recepti

 

Domaća pašticada


Sastojci:

  • 2 kg junetine
  • 200 g suhe slanine
  • 2 luka
  • 1 komad korijen peršina
  • 3 mrkve
  • 1 komad korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 20 g pasirane rajčice
  • 2 dl suncokretovog ulja
  • 5 suhih šljiva
  • 5 suhih smokava
  • 1 jabuka
  • 2 dl crnog vina
  • 2 žlica senfa
  • lovorov list
  • ružmarin
  • majčina dušica
  • papar
  • sol
pašticada Možda vas zanima... Falša pašticada: Jeftinija verzija omiljenog jela Špajza

Priprema:

  1. Meso zapeci. Izvadi ga pa na ulju na kojem se pržilo kratko poprži sjeckani luk, češnjak, mrkvu, peršin i celer.
  2. Vrati meso u posudu te pirjaj poklopljeno oko dva sata uz povremeno dolijevanje mješavine vode i vina.
  3. Kad je meso napola omekšalo, dodaj mu razmućenu rajčicu, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine.
  4. Pri kraju kuhanja umiješaj lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar.
  5. Meso izvadi, nareži ga na ploške i stavi na zagrijani tanjur za posluživanje. Umak protisni kroz sito, prokuhaj ga i prelij preko mesa.
Slavonski čobanac u kotliću Možda vas zanima... Čobanac - najfiniji slavonski specijalitet iz kotlića Recepti
Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Barbara Petrović
    merida 19:49 16. Kolovoz 2015.

    Fino...njoki su odličan prilog uz jela sa umakom.

  • Tapir 11:44 03. Travanj 2015.

    To nije pašticada.