Pašticada je najpoznatije i najtradicionalnije jelo koje asocira na Dalmaciju, a u nastavku donosimo recept koji mnogi rado pripremaju i za blagdane
Gustapašticada od junetine jelo je kojem se uvijek lijepo vratiti. Priprema će ti oduzeti nešto više vremena, no okusi koje donosi ovo jelo toga su definitivno vrijedni. Pašticadu posluži uz domaće njoke, a ne zaboravi ni kruh za slasno toćanje.
Dalmatinska pašticada
foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Ne gasi ekran dok kuham
Domaća pašticada
30 MIN
pripreme
140 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Junetina
2
kg
Slanina
200
g
Luk
2
kom
Korijen peršina
1
kom
Mrkva
3
kom
Celer
150
g
Češnjak
2
režanj
Pire od rajčice
20
g
Suncokretovo ulje
200
ml
Suha šljiva
5
kom
Suha smokva
5
kom
Jabuka
1
kom
Crveno vino
200
ml
Senf
2
žlica
Lovorov list
5
kom
Ružmarin
2
kom
Crni papar
Sol
Postupak
Meso zapeci. Izvadi ga pa na ulju na kojem se pržilo kratko poprži sjeckani luk, češnjak, mrkvu, peršin i celer.
Vrati meso u posudu te pirjaj poklopljeno oko 2 sata uz povremeno dolijevanje mješavine vode i vina.
Kad je meso napola omekšalo, dodaj mu razmućenu rajčicu, šljive i smokve te jabuku narezanu na četvrtine.
Pri kraju kuhanja umiješaj lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, sol i papar.
Meso izvadi, nareži ga na ploške i stavi na zagrijani tanjur za posluživanje. Umak protisni kroz sito, prokuhaj ga i prelij preko mesa.