gastro postao
Tajna dobrog rižota krije se i u odabiru pravog temeljca. Mora biti aromatičan jer iz njega riža upija okuse, a s povrtnim ne možete pogriješiti. Nemate li vremena za “pravi” temeljac, uvijek ga možete brzo pripremiti od kocki za juhu.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 510
Potrebno vam je
- 700 ml povrtni temeljac
- 2 žlica ulje, biljno
- 3 kom tikvice, zelene
- 250 g rajčice, cherry
- 1 kom luk ,crveni
- 1 režanj češnjak
- 0.33 šalica limunov sok
- 0.33 šalica list bosiljka
- 0.33 šalica parmezan
Priprema
- Temeljac s dvije čaše hladne vode ulijte u lonac i pojačajte vatru do kraja. Smanjite kad prokuha pa ostavite da krčka. U međuvremenu ugrijte pola količine ulja u tavi te dodajte narezane tikvice i rajčice.
- Ostavite da se prže dvije-tri minute, dok ne dobiju boju. Prebacite u drugu posudu i onda ugrijte ostatak ulja. Dodajte luk i češnjak te pržite dvije minuta.
- Nakon toga uspite rižu i miješajte jednu minutu pa ulijte limunov sok. Smanjite vatru i ulijte malo temeljca. Promiješajte dok se sva tekućina ne upije. Ponovite postupak dok ne potrošite sav temeljac i dok riža ne upije svu tekućinu. Maknite s vatre, sve pomiješajte pa dodajte parmezan i bosiljak te poslužite.
Izvor Skuhatćute