gastro postao
Jednostavan, brzi rižoto na kraju pospite parmezanom i peršinom
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 382
Potrebno vam je
- 2 kom kokošji temeljac za jela podravka
- 2.50 žlica ulje suncokretovo
- 350 g pile (bijelo meso bez kosti)
- 100 g mrkva, crvena
- 200 g poriluk (cijeli)
- sol
- papar
- 200 g riža, nepolirana
- 150 ml vino bijelo
- 1200 ml voda
- 30 g maslac, neslani
- 1 žlica peršin, list
- 2.50 žlica parmezan
Priprema
- U litru tople vode dodajte kokošji temeljac i uz zagrijavanje otopite.
- Na zagrijanom ulju popecite piletinu narezanu na kockice.
- Dodajte mrkvu i poriluk narezane na kolutiće, posolite, popaprite, podlijte s oko 150 ml temeljca i pirjajte na laganoj vatri desetak minuta.
- Kad meso ostane na masnoći, dodajte rižu i isto tako kratko popecite (2-3 minute), podlijte vinom i kuhajte dok vino ne ispari.
- Temeljac dolijevajte malo-pomalo.
- Stalno miješajući i dolijevajući temeljac, kuhajte rižu 15-18 minuta da bude kuhana al dente.
- Po potrebi podlijte s još malo tople vode.
- Tavu maknite s vatre, umiješajte maslac, malo posolite, posipajte peršinom, parmezanom i odmah poslužite.
- Temeljac dodajte malo-pomalo i to svaki put tek kad je riža upila prethodno dodanu količinu.