Recepti 29. lipnja 2023.

Šarena tavica s rižom i mahunama koju vole i klinci

Šarena tavica s rižom i mahunama
Šarena tavica s rižom i mahunama foto: Lumn/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Voliš li jela s raznolikim prilozima koja se lako pripremaju, onda je ovo pravi recept za tebe. U šarenoj tavici prevladavaju šarene paprike i zelene mahune, a s rižom čine kompletan obrok pun vitamina!

Natjerati izbirljive osobe da konzumiraju dovoljno povrća nije uvijek lako, posebno kada se radi o djeci. Najbolji savjet koji iskusni kuhari mogu dati jest odabrati šareno povrće koje se lako priprema.

Još bolje, ako pripremaš jelo za djecu, aktivno ih uključi u pripremu jela. Djeca će uživati u istraživanju okusa i mirisa jela te upoznavanju njihovih prednosti za zdravlje.

 

Buddy Oliver Možda vas zanima... Jamie Oliver zna kako klince potaknuti na kuhanje. Pravi dokaz je njegov sin Špajza

 

Primjerice, paprike u raznim bojama i mahune izdašno opskrbljuju vitaminom C za jačanje imuniteta, koji je također važan za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i zuba. A spojiš li ih zajedno s rižom i vrhnjem za kuhanje uz dodatak malo profinjenih pinjola u tren možeš pripremiti jako ukusan obrok.

U nedostatku pinjola, slobodno jelu dodaj neke druge orašaste plodove - dat će svakom obroku dodatnu hrskavost i originalnost.

 

Voliš li jela s raznolikim prilozima koja se lako pripremaju, onda je ovo pravi recept za tebe. U šarenoj tavici prevladavaju šarene paprike i zelene mahune, a s rižom čine kompletan obrok pun vitamina!

 

 | Author: Cats Coming/Pexels Šarena tavica s rižom i mahunama foto: Cats Coming/Pexels

Šarena tavica s rižom i zelenim mahunama

Sastojci (za 4 osobe):

  • 300 g riže
  • 500 g mrkve
  • po 1 žuta i crvena paprika
  • 150 g zelenih mahuna
  • 1 luk, 1 češanj češnjaka
  • 2 žlice maslaca
  • 50 g pinjola
  • 1 svežnjić bosiljka
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • sok 1 naranče
  • sol i papar

 

Zelene mahune Možda vas zanima... Salata od mahuna i piletine savršen je brzi ručak Recepti

 

Postupak:

  1. Skuhaj rižu prema uputama s pakiranja.
  2. Operi, oguli i očisti povrće. Mrkvu nareži na ploške, a papriku na trakice. Mahune usitni.
  3. Oljušti luk i češnjak, nareži ih na kockice i propirjaj na maslacu. Dodaj povrće i prži oko 5 minuta. Umiješaj rižu i prži još 5 minuta. Posoli i popapri.
  4. Nasjeckaj pinjole i po želji ih poprži. Operi, protresi i nasjeckaj bosiljak. Vrhnje za kuhanje stuci sa sokom od naranče. Umiješaj bosiljak i pinjole te začini solju i paprom. Tako pripremljen umak posluži uz rižu s povrćem.

 

Isprobaj i ove recepte s mahunama...

 

Zelene mahune Možda vas zanima... Mahune ne trebaju biti dosadne! Evo i dokaza None Salata od mahuna i kikirikija Možda vas zanima... Hrskavo i slasno: Salata od mahuna s kikirikijem Recepti Možda vas zanima... Puna okusa: Toplo-hladna salata od mahuna i krumpira Recepti Možda vas zanima... Mahune i jagode u ukusnoj proljetnoj salati Kolumne Možda vas zanima... Kako pripremiti popečke od zelenih mahuna i odlična ideja za salatu Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.