Imamo dokaz da cheesecake ne mora biti sladak - donosimo ti recept za izvrstan slani cheesecake koji je zaludio društvene mreže...
Cheesecake već godinama drži čvrstu poziciju među omiljenim desertima – kremast, prozračan i savršen - u slatkoj verziji s borovnicama, čokoladom, limunom... No što ako ti kažemo da postoji jednako neodoljiva varijanta koja nije slatka?
Slani cheesecake možda na prvu zvuči neobično, ali u stvarnosti je pravo osvježenje za nepce – osobito tijekom toplih ljetnih dana. Spoj hrskave podloge od krekera, fine kreme od svježeg sira i dodataka poput dimljenog lososa, avokada /ili svježeg bilja čini ga pravim hitom za ljetne večere na otvorenom, piknike s ekipom ili svečane zalogaje koji izgledaju wow i bez puno stresa.
Recept za slani cheesecake, ovaj genijalan kulinarski hit koji je zaludio društvene mreže posljednjih tjedana donosimo u nastavku. Brz je, jednostavan i s wow efektom – baš kako volimo!
Slani cheesecake s dimljenim lososom i avokadom
foto: Instagram @chef_zouheir
Ne gasi ekran dok kuham
Slani cheesecake s lososom i avokadom
20 MIN
pripreme
50 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Slani krekeri
200
g
Maslac
50
g
Svježi sir
200
g
Avokado
1
kom
Jaje
3
kom
Dimljeni losos
150
g
Sok od limuna
1
kom
Limunova korica
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Kopar - svježi
Postupak
Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
U velikoj zdjeli izmiješaj mljevene slane krekere (možeš se poigrati i s krekerima s raznim okusima, sa sjemenkama ili čak integralnim). Dodaj rastopljeni maslac i promiješaj da dobiješ smjesu teksture mokrog pijeska.
Smjesu krekera i rastopljenog maslaca utisni u kalup za tortu, na dno, poravnaj čašom i peci oko 10 minuta, da se malo zazlati.
Izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi,
Dok se kora od slanih krekera hladi, u blender ubaci avokado, svježi sir, sok i koricu 1 limuna i par komadića dimljenog lososa (ostalo otsvai sa strane za dekoraciju), sol i papar. Miksaj dok ne dobiješ glatku, homogenu smjesu.
Dok miksaš, dodaj jaja, jedno po jedno. Miksaj dalje dok ne dobiješ jednoličnu, kremastu smjesu.
Ulij smjesu na koru, izravnaj vrh špatulom i stavi u pećnicu na 40 minuta.
Pusti da se slani cheesecake ohladi na sobnu temperaturu te ga stavi u hladnjak na minimalno 2 sata, a najbolje preko noći.
Ovoj kombinaciji avokada i dimljenog lososa, ili samo dimljenom lososu, možeš dodati i svježe krastavce kao ukras. A postoje i potpuno druge kombinacije okusa kod slanog cheesecakea - poput onog s pečenim rajčicama ili drugim pečenim povrćem na vrhu. Slobodno se i ti poigraj kombinacijama.
I ova fora predjela odlično funkcioniraju ljeti...
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.