Hoćeš li peći teletinu, svinjetinu, govedinu ili perad, izbor ostavljamo tebi – a predlažemo ti ove profinjene recepte, koji se spravljaju jednostavno i sigurno će ti uspjeti.
Whiskey teleći odresci s rižom
(za 4 porcije)
Ovo je izvrsno glavno jelo, koje izgleda kompliciranije nego što doista jest. Nemamo što drugo dodati, osim: fenomenalan recept!
Sastojci:
- 4 teleća odreska
- 2 žlice brašna
- malo maslinova ulja
- 5 žlica vrhnja
- 2 šalice riže
- 150 ml goveđeg temeljca
- 1 prstohvat soli i papra
- 70 ml whiskeyja
- ½ glavice luka
Postupak:
- Dobro poprži odreske na vrućem ulju s obje strane na tavi. Zatim izvadi iz tave, začini solju i paprom te drži meso na toplom.
- U istoj tavi kratko poprži luk nasjeckan na kockice, pospi brašnom pa kratko poprži. Ulij whiskey.
- Pomiješaj temeljac s vrhnjem, umiješaj te kuhaj nekoliko minuta.
- Umak posoli i popapri te eventualno dodaj još malo whiskeyja.
- Vrati meso u tavu i podgrij zajedno s umakom.
- Rižu skuhaj prema uputama s pakiranja. Posluži sve zajedno.
Aromatično svinjsko pečenje
(za 4 porcije)
Ovo je svinjsko pečenje "na malo drugačiji način". Začini daju umaku izvrstan okus.
Sastojci:
- ½ l mesnog temeljca
- 1 lovorov list
- 1 svežnjić mažurana
- 3 žlice ulja
- 2 žlice mljevene paprike
- 1 prstohvat papra
- 1 grančica ružmarina
- 1 prstohvat soli
- 1 kg svinjetine za pečenje
- 3 žlice koncentrata od rajčice
- 8 borovica
- 3 glavice luka
Postupak:
- Oguli i ugrubo nareži luk na kockice. Meso dobro natrljaj solju i paprom. Zagrij ulje u posudi za pečenje pa dobro poprži svinjetinu sa svih strana. Kad meso poprimi boju, umiješaj koncentrat rajčice, dodaj luk i kratko prži. Ulij temeljac.
- Dodaj začine i začinsko bilje pa meso peci u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko sat vremena. Često zalijevaj meso umakom od pečenja.
- Svinjeće pečenje neka odmara oko 10 minuta prekriveno aluminijskom folijom na tanjuru. Umak procijedi te začini po želji. Ako je presnažan, razrijedi ga s malo vode.
Goveđe pečenje s medom
(za 8 osoba)
Ovo goveđe pečenje s medom sigurno će oduševiti tvoje goste. Zbog dugog pečenja na niskoj temperaturi meso će biti vrlo meko.
Sastojci:
- 3 žličice meda
- 3 lovorova lista
- 3 žlice ulja
- 1 žlica zrna papra
- 3 kg govedine za pečenje
- 3 grančice ružmarina
- 1 prstohvat soli i papra
- 3 grančice timijana
- 6 borovica
- 1 l vode
- ½ l crvenog vina
Postupak:
- Operi pa posuši govedinu. Zagrij ulje u posudi za pečenje i dobro poprži meso sa svih strana. Posoli i popapri.
- Dodaj luk narezan na kockice, češnjak, zgnječene borovice, lovorov list i kratko poprži. Zatim izvadi meso, premaži medom i ostavi na toplom.
- U umak od prženja ulij vino. Dodaj vodu, timijan, zrna papra i grančice ružmarina te ostavi na vatri da zakipi. Zatim vrati pečenje u umak.
- Stavi peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pusti da se peče na 90 stupnjeva 4 sata.
Nadjeveni puran
(za 6 osoba)
S ovim punjenim puranom će božićni obrok doista biti prava svečanost.
Sastojci:
- ½ šalice maslaca
- 500 g mljevenog mesa, miješanog
- ½ šalice parboiled riže
- 1 prstohvat papra
- 100 g pinjola
- 700 ml portugisca
- 1 prstohvat soli
- 1 puran od 5 kg
- 3 limuna (sok)
- 2 male glavice luka
Postupak:
- Očisti purana uklanjanjem iznutrica i ispiranjem iznutra i izvana pod tekućom vodom. Purana posuši pa natrljaj limunovim sokom iznutra i izvana.
- Za nadjev poprži nasjeckani luk i mljeveno meso na zagrijanom ulju u loncu. Dodaj pola količine maslaca te poprži. Umiješaj sol, papar, rižu i pinjole. Ulij 200 ml vina, zakuhaj, ulij pola šalice vode i kratko kuhaj dok riža ne omekša.
- Nadjeni purana i zašij ga kuhinjskim koncem. Posoli, popapri i premaži kožu ostatkom maslaca te stavi na lim za masnoću iz pećnice.
- Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 3 sata. Pečenje prekrij aluminijskom folijom kako koža ne bi izgorjela te zalijevaj umakom u redovitim intervalima kako bi koža postala hrskava.
- Nakon pečenja isključi pećnicu i pusti da se meso peče još 30-ak minuta. Donji dio mesa možeš izbockati vilicom kako bi se mast mogla ocijediti.