Recepti 17. prosinca 2023.

Božićna pečenja: recepti koji će ti sigurno uspjeti

Blagdansko pečenje
Blagdansko pečenje - sočan puran foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Božić i Nova godina su pred vratima pa će se na stolovima naći razna blagdanska pečenja. Uz ugodno obiteljsko druženje, za blagdane je gotovo pa neizostavno fino, sočno pečenje

Hoćeš li peći teletinu, svinjetinu, govedinu ili perad, izbor ostavljamo tebi – a predlažemo ti ove profinjene recepte, koji se spravljaju jednostavno i sigurno će ti uspjeti.

 

Pečena svinjetina Možda vas zanima... Raspada se na dodir: Sporo pečeno meso Špajza Raskošan božićni stol Možda vas zanima... Najslasniji blagdani - od purice do mesnih rolada Špajza

 

Whiskey teleći odresci s rižom

(za 4 porcije)

Ovo je izvrsno glavno jelo, koje izgleda kompliciranije nego što doista jest. Nemamo što drugo dodati, osim: fenomenalan recept! 

Sastojci: 

  • 4 teleća odreska
  • 2 žlice brašna
  • malo maslinova ulja
  • 5 žlica vrhnja
  • 2 šalice riže
  • 150 ml goveđeg temeljca
  • 1 prstohvat soli i papra
  • 70 ml whiskeyja
  • ½ glavice luka

Postupak:

  1. Dobro poprži odreske na vrućem ulju s obje strane na tavi. Zatim izvadi iz tave, začini solju i paprom te drži meso na toplom.
  2. U istoj tavi kratko poprži luk nasjeckan na kockice, pospi brašnom pa kratko poprži. Ulij whiskey.
  3. Pomiješaj temeljac s vrhnjem, umiješaj te kuhaj nekoliko minuta.
  4. Umak posoli i popapri te eventualno dodaj još malo whiskeyja.
  5. Vrati meso u tavu i podgrij zajedno s umakom.
  6. Rižu skuhaj prema uputama s pakiranja. Posluži sve zajedno.

 | Author: Monika Borys/Unsplash Punjena rolana svinjetina foto: Monika Borys/Unsplash

Aromatično svinjsko pečenje

(za 4 porcije)

Ovo je svinjsko pečenje "na malo drugačiji način". Začini daju umaku izvrstan okus. 

Sastojci: 

  • ½ l mesnog temeljca
  • 1 lovorov list
  • 1 svežnjić mažurana
  • 3 žlice ulja
  • 2 žlice mljevene paprike
  • 1 prstohvat papra
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kg svinjetine za pečenje
  • 3 žlice koncentrata od rajčice
  • 8 borovica
  • 3 glavice luka

Postupak:

  1. Oguli i ugrubo nareži luk na kockice. Meso dobro natrljaj solju i paprom. Zagrij ulje u posudi za pečenje pa dobro poprži svinjetinu sa svih strana. Kad meso poprimi boju, umiješaj koncentrat rajčice, dodaj luk i kratko prži. Ulij temeljac.
  2. Dodaj začine i začinsko bilje pa meso peci u zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko sat vremena. Često zalijevaj meso umakom od pečenja.
  3. Svinjeće pečenje neka odmara oko 10 minuta prekriveno aluminijskom folijom na tanjuru. Umak procijedi te začini po želji. Ako je presnažan, razrijedi ga s malo vode.

 | Author: Jose Ignacio Pompe/Unsplash Goveđe pečenje s medom foto: Jose Ignacio Pompe/Unsplash

Goveđe pečenje s medom

(za 8 osoba)

Ovo goveđe pečenje s medom sigurno će oduševiti tvoje goste. Zbog dugog pečenja na niskoj temperaturi meso će biti vrlo meko. 

Sastojci: 

  • 3 žličice meda
  • 3 lovorova lista
  • 3 žlice ulja
  • 1 žlica zrna papra
  • 3 kg govedine za pečenje 
  • 3 grančice ružmarina
  • 1 prstohvat soli i papra
  • 3 grančice timijana
  • 6 borovica
  • 1 l vode
  • ½ l crvenog vina

Postupak:

  1. Operi pa posuši govedinu. Zagrij ulje u posudi za pečenje i dobro poprži meso sa svih strana. Posoli i popapri.
  2. Dodaj luk narezan na kockice, češnjak, zgnječene borovice, lovorov list i kratko poprži. Zatim izvadi meso, premaži medom i ostavi na toplom.
  3. U umak od prženja ulij vino. Dodaj vodu, timijan, zrna papra i grančice ružmarina te ostavi na vatri da zakipi. Zatim vrati pečenje u umak.
  4. Stavi peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pusti da se peče na 90 stupnjeva 4 sata.

 | Author: Ekaterina Bolovtsova/Pexels Nadjevena purica foto: Ekaterina Bolovtsova/Pexels

Nadjeveni puran 

(za 6 osoba)

S ovim punjenim puranom će božićni obrok doista biti prava svečanost. 

Sastojci: 

  • ½ šalice maslaca
  • 500 g mljevenog mesa, miješanog
  • ½ šalice parboiled riže
  • 1 prstohvat papra
  • 100 g pinjola
  • 700 ml portugisca 
  • 1 prstohvat soli
  • 1 puran od 5 kg
  • 3 limuna (sok)
  • 2 male glavice luka

Postupak:

  1. Očisti purana uklanjanjem iznutrica i ispiranjem iznutra i izvana pod tekućom vodom. Purana posuši pa natrljaj limunovim sokom iznutra i izvana.
  2. Za nadjev poprži nasjeckani luk i mljeveno meso na zagrijanom ulju u loncu. Dodaj pola količine maslaca te poprži. Umiješaj sol, papar, rižu i pinjole. Ulij 200 ml vina, zakuhaj, ulij pola šalice vode i kratko kuhaj dok riža ne omekša.
  3. Nadjeni purana i zašij ga kuhinjskim koncem. Posoli, popapri i premaži kožu ostatkom maslaca te stavi na lim za masnoću iz pećnice.
  4. Peci u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 3 sata. Pečenje prekrij aluminijskom folijom kako koža ne bi izgorjela te zalijevaj umakom u redovitim intervalima kako bi koža postala hrskava.
  5. Nakon pečenja isključi pećnicu i pusti da se meso peče još 30-ak minuta. Donji dio mesa možeš izbockati vilicom kako bi se mast mogla ocijediti.

 | Author: Nadin Sh/Pexels Pečeni batak od patke - također slasna blagdanska poslastica foto: Nadin Sh/Pexels

 

Svinjeće pečenje Možda vas zanima... Nedjeljni ručak: Savršeno svinjsko pečenje s krumpirima Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.