Recepti Tjestenina 05. studenoga 2024.

Tjestenina u slasnom umaku od povrća

Tjestenina
10 MIN
18 MIN
4
JEDNOSTAVNO
tjestenina
Tjestenina
foto: Monika Borys/Unsplash
Kremasti umak bez vrhnja s bogatim okusima povrća, češnjaka i parmezana daje tjestenini totalno cool zelenu boju i savršen okus

Ova jednostavna, a izuzetno ukusna vegetarijanska tjestenina u umaku od blitve, češnjaka, limuna i parmezana definitivno je savršen izbor za brze večere koje izgledaju kao da su stigle iz omiljenog restorana. Zahvaljujući intenzivnim okusima i jednostavnoj pripremi, može osvježiti i najobičniji radni dan i pretvoriti ga u nešto posebno.

Blitva i pašta? Top spoj!

Recept potječe iz poznate knjige "Six Seasons: A New Way with Vegetables" autora Joshue McFaddena i Marthe Holmberg. Originalni recept koristi kelj, no blitva je idealna zamjena zbog brze pripreme i nježnijeg okusa. Bez vrhnja, ovaj umak postiže kremastu teksturu uz pomoć blanširane blitve, maslinovog ulja i parmezana, stvarajući lagano i osvježavajuće jelo koje će voljeti svi.

Tjestenina s osvježavajućim umakom od zimskog povrća | Author: User14908974 / Freepik Umjesto blitve možeš koristiti špinat foto: User14908974 / Freepik

Dok originalni recept koristi kelj, u ovom ga receptu zamijenjuje blitva. Lako se priprema, brzo kuha i daje umaku duboku zelenu boju. Odlično se slaže s češnjakom, limunom i parmezanom. Osim blitve, možeš koristiti kelj, špinat, kupus ili kombinaciju zimskog povrća koje imaš u hladnjaku. Kod blitve se preporučuju listovi sa svijetlim ili žutim stabljikama jer crveni mogu zamutiti boju umaka.

Kako napraviti tjesteninu 

Ovaj recept zahtijeva malo multitaskinga, ali ne brini, jednostavnije je nego što zvuči! Dok voda za tjesteninu dolazi do vrenja, pripremi povrće i prži češnjak. Kada je voda spremna, ubaci povrće i pusti ga da kuha samo nekoliko minuta dok ne postane tamnozeleno i mekano. Zatim koristi istu vodu za kuhanje tjestenine dok se umak miješa u blenderu s limunovim sokom. Sve sjedini, dodaj sir i malo vode od kuhanja tjestenine i uživaj u jednostavnom, ali ukusnom obroku za manje od 30 minuta!

Ne gasi ekran dok kuham

Tjestenina u umaku od blitve
10 MIN
pripreme
18 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Blitva 560 g
  • Maslinovo ulje 0,25 šalica
  • Češnjak 3 režanj
  • Crvena paprika 0,25 žličica
  • Krupna sol 0,50 žličica
  • Tjestenina 340 g
  • Sok od limuna 2 žlica
  • Parmezan 0,50 šalica
Postupak
  1. Stavi veliku posudu s vodom da zavrije. Temeljito operi blitvu i ocijedi višak vode. Položi list blitve na dasku za rezanje i nožem ukloni stabljiku duž cijelog lista. Tako ćeš dobiti dva duga komada lista. Ponovi s ostatkom blitve, a veće komade lista nareži poprečno na manje komade.


  2. U maloj tavi na srednje niskoj vatri zagrij maslinovo ulje. Dodaj zdrobljeni češnjak i prži dok ne postane lagano smeđ i mirisan, oko 3 minute. Promiješaj, dodaj crvenu papriku u ljuskicama i nastavi pržiti dok i druga strana češnjaka ne postane lagano smeđa, još 2 do 3 minute. Češnjak, ulje i papriku prebaci u blender da se malo ohlade.


  3. Kada voda zakipi, obilno je posoli. Dodaj pripremljene listove blitve i uroni ih u vodu pomoću hvataljki. Kuhaj dok ne omekšaju i postanu tamnozeleni, otprilike 2 do 3 minute. Pomoću hvataljki izvadi blitvu iz vode i prebaci je u cjedilo da se ocijedi. Ostavi vodu u loncu – iskoristit ćeš je za kuhanje tjestenine.


  4. U vodu u kojoj si kuhao blitvu dodaj tjesteninu i kuhaj dok ne bude al dente, prema uputama na pakiranju. Sačuvaj jednu šalicu vode od kuhanja, a tjesteninu ocijedi.


  5. U blender s češnjakom dodaj kuhanu blitvu, 1/2 žličice soli, limunov sok i 1/4 šalice vode od kuhanja tjestenine. Lagano pokrij poklopac blendera i blendaj dok umak ne postane gladak i svilenkast, dodajući po žlicu vode od kuhanja tjestenine ako je potrebno. Kušaj i po potrebi dodaj još soli, ali imaj na umu da će parmezan dati dodatnu slanoću.


  6. U lonac s tjesteninom dodaj umak i parmezan. Lagano miješaj dok se sir ne otopi i tjestenina ne prekrije umakom. Ako je potrebno, dodaj još malo vode od kuhanja kako bi umak bio kremast i lako prekrivao tjesteninu. Umak će se zgusnuti kako stoji, pa ga napravi malo rjeđim nego što želiš.


  7. Podijeli tjesteninu na porcije i pospi s još parmezana po želji.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

523 kcal

26 %

MASTI

18,00 g

25 %

KOLESTEROL

0,04 g

0 %

UH

73,00 g

26 %

PROTEINI

18,00 g

36 %

Oduševi ekipu ovim tjesteninama!

Domaći ravioli s bundevom Možda vas zanima... Domaći ravioli s bundevom osvojit će svako nepce Recepti tjestenina s pečenom brokulom recept Možda vas zanima... Tjestenina s pečenom brokulom i češnjakom Recepti Feta pasta Možda vas zanima... Feta pasta - za dane kad ti se baš i ne da kuhati Recepti špageti Možda vas zanima... BRZI RUČAK Gurmanski špageti s tunom i limunom Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:39 05. Studeni 2024.

    Najbolji tjestenina