gastro postao
Kolač od mrkve i šalica čaja su savršen spoj za hladno zimsko popodne.
Najavljuju niske temperature, što znači da ćemo puno više vremena provoditi pod dekicom uz televiziju ili dobru knjigu. U paketu s dugim zimskim popodnevima idu i kolači i nebrojeno mnogo šalica čaja s medom. Preporučujemo da na popis slatkih eksperimenata uvrstiš i ovaj jednostavan i nevjerojatno sočan kolač od mrkve s orasima.
Priprema će ti oduzeti otprilike 10 minuta, a ostatak će posla odraditi pećnica. Bitno je da pričekaš da se kolač ohladi, kako se ne bi mrvio pri rezanju. U slast!
Kolač od mrkve i oraha
Sastojci:
- 60 g maslaca sobne temperature
- 60 ml suncokretovog ulja
- 100 g bijelog šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 2 jaja (L)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice sode
- 1/4 žličice soli
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice mljevenog đumbira
- 150 g naribane mrkve
- 50 g nasjeckanih oraha
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži maslacem kalup za kruh (20 x 10 cm), a dno mu obloži papirom za pečenje.
- Izmiksaj maslac i ulje sa šećerom u kremastu smjesu pa dodaj jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije.
- U drugoj posudi pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu i začine.
- Umiješaj suhe sastojke u pripremljenu smjesu drvenom žlicom. Na kraju dodaj naribanu mrkvu i nasjeckane orahe pa lagano promiješaj.
- Prelij smjesu u pripremljeni kalup i zagladi je.
- Peci 45 minuta u zagrijanoj pećnici. Ako primijetiš da prebrzo poprima boju, stavi list aluminijske folije.
- Pusti da se kolač hladi u kalupu 15 minuta prije što ga izvrneš na rešetku. Svakako pričekaj da se u potpunosti ohladi prije rezanja.
Možeš kolač premazati kremom od krem sira, maslaca, ekstrakta vanilije i šećera u prahu. Trebat će ti 50 g maslaca, 100 g krem sira, 1/2 žličice ekstrakta vanilije i 200 g šećera u prahu. Dobro izmiksaj sastojke, prebaci kremu u slastičarsku vrećicu i nadjeni ohlađeni kolač od mrkve.