gastro postao
Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom traži svečaniji meni
Mnogi s nestrpljenjem očekuju pečenu svinjetinu, koja se u ovom blagdanskom razdoblju rado jede topla ili hladna. Ovaj put pripremi ovu omiljenu blagdansku namirnicu na poseban i svečan način - zarolaj je!
Prije nego se baciš u pripremanje, donosimo ti par savjeta za dobro i slasno pečenje:
- Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno.
- Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.
- Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako bi se to uspjelo postići, prije pripreme u pećnici prelij meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevaj ga temeljcem ili toplom vodom.
Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja
Sastojci:
- oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka
- 5 šnita starog kruha
- 2 šnite mesnate slanine
- zagrijano mlijeko po potrebi
- po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- sol, papar
- 5 žlica ulja
- 50 ml svijetlog piva
Postupak:
- Na tavi preprži na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodaj u zdjelu s natrganim kruhom. Dodaj sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
- Malo pomalo ulijevaj zagrijano mlijeko i miješaj da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćeš nadjenuti meso. Količina mlijeka ovisi o vrsti i starosti kruha.
- Odojak posoli sa svih strana, stavi nadjev te zarolaj. Zaveži kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
- Stavi u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelij pivom. Peci na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.
- Pečenu roladu izvadi na kuhinjsku dasku, ukloni konopac i ostavi da odstoji desetak minuta prije rezanja.