Recepti 1414 prikaza 26. prosinca 2018.

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Raskošna mesna pečenja idealan su ručak u vrijeme adventa i blagdana, kada okupljanje za stolom 'traži' svečaniji meni.

Mnogi s nestrpljenjem očekuju pečenu svinjetinu, koja se u ovom blagdanskom razdoblju rado jede topla ili hladna. Ove godine pripremite omiljenu blagdansku namirnicu na poseban i svečan način - zarolajte je!

Prije nego se bacite u pripremanje, donosimo vam i par savjeta za dobro i slasno pečenje.  

Dobro zagrijana pećnica je jedan od najbitnijih faktora slasnog mesa. Ako ulje nije dovoljno vruće, meso će se osušiti i neće biti ukusno. 

Za pripremu svinjskog pečenja s rebrima od kilogram i pol dovoljno je sat i pol na 200°C. Isto vrijedi i za pile, a pilećim batacima i prsima trebat će 45 minuta na istoj temperaturi.

Osim što je važno da meso iznutra bude meko i sočno, treba imati i hrskavu koricu. Kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici prelijte meso vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga temeljcem ili toplom vodom.

 

Možda vas zanima... Odojak iz pećnice - idealno unutrašnje zagrijavanje Špajza

 

Rolada od odojka s nadjevom od kruha i začinskog bilja

Potrebno vam je:

  • oko 2 kg otkoštenih prsa od odojka
  • 5 šnita starog kruha
  • 2 šnite mesnate slanine
  • zagrijano mlijeko po potrebi
  • po nekoliko grančica svježeg timijana i peršina
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • sol, papar
  • 5 žlica ulja
  • 50 ml svijetlog piva

 

Možda vas zanima... Odojak omotan slaninom s povrćem u duginim bojama Recepti

 

Priprema:

  1. Na tavi prepržite na sitne komadiće nasjeckanu slaninu i dodajte u zdjelu s natrganim kruhom. Dodajte sol, papar, češnjak u prahu te nasjeckani timijan i peršin.
  2. Malo pomalo ulijevajte zagrijano mlijeko i miješajte da od kruha nastane gusta smjesa kojem ćete nadjenuti prsa od odojka. Koliko ćete mlijeka trebati ovisi o vrsti i starosti kruha.
  3. Odojak posolite sa svih strana i stavite nadjev te zarolajte. Zavežite kuhinjskim konopcem kako bi rolada zadržala oblik tijekom pečenja.
  4. Stavite u namašćenu keramičku posudu za pečenje i prelijte pivom. Pecite na 170°C uz povremeno okretanje oko 2 sata ili dok meso ne bude u potpunosti pečeno.
  5. Pečenu roladu izvadite na kuhinjsku dasku, uklonite konopac i ostavite da odstoji desetak minuta prije rezanja.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.