Špajza 30. rujna 2023.

5 (pravih) jela koje možeš skuhati u mikrovalnoj pećnici

Tjestenina s povrćem
Tjestenina s povrćem foto: Karolin Baitinger/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekad imaš vremena i volje kuhati pravi ručak, pravu večeru, pravi kolač. A nekad jednostavno nemaš. Za ove potonje situacije, tu je mikrovalna…

Da ne lažemo i ne muljamo jedni druge – svi mi imamo dane kad nam se jednostavno ne da skuhati baš nikakav „pravi“ obrok. Većinu puta nemamo niti vremena za to. I to je sve u redu. Ako ipak u tjednu pojedemo većinu obroka kakvi bi trebali biti, zašto ne bismo nekad i – varali? Iako, ovo nije pravo varanje. Jer imamo baš prava jela koja možeš skuhati u mikrovalnoj pećnici.

Pa onda pojedeš obrok, nema više gladi, a nije potrošeno niti previše vremena, niti novaca za dostavu. Takozvana dvostruka win-win situacija!

Ne treba utrošiti puno vremena niti novca da bismo imali uravnotežen i dobar obrok, koji zadovoljava većinu potreba organizma. Naravno, nećeš se prebaciti isključivo na ovakvu prehranu i neće ti ovo postati uobičajeno pripremanje obroka, ali povremeno će dobro doći. Uz samo par sastojaka i minuta, imaš – obrok.

Mikrovalna Možda vas zanima... Ovih 7 stvari ne smiješ stavljati u mikrovalnu! Špajza

Za ova ti jela ne treba točan, nego samo okviran recept, a vrlo su prilagodljiva onom što imaš u hladnjaku. 

Donosimo ti popis i receote za 5 jela koje možeš skuhati u mikrovalnoj...

Brzo, slasno, utješno! | Author: Fillvlad/Pexels Tjestenina iz mikrovalne foto: Fillvlad/Pexels

1. Tjestenina sa sirom

Sastojci:

  • ½ šalice tjestenine
  • ½ šalice vode
  • 3 žlice mlijeka
  • ¼ šalice ribanog sira
  • Začini po želji

Postupak:

  1. U tanjuru, zdjelici, šalici pomiješaj tjesteninu i vodu i stavi u mikrovalnu na 2-3 minute.
  2. Promiješaj, dodaj mlijeko, sir i začine, promiješaj, pa ponovno stavi u mikrovalnu na 30 sekundi.

2. Omlet u šalici

U zdjelici pomiješaj 2 jaja s dodatcima koje želiš. Mogu to biti narezane paprike, šunka, svježi špinat ili što god ti je pri ruci i slaže ti se uz jaja. Stavi u mikrovalnu na 2-3 minute, ali pripazi da jaja ne počnu „bježati“ iz zdjelice. Na pola vremena možeš promiješati.

Savršeno za iskoristiti ostatke piletine! | Author: Fillvlad/Pexels Quesadilla s piletinom foto: Fillvlad/Pexels

3. Quesadilla s piletinom

Za ovo ti treba već skuhana piletina, pa je ovo idealno jelo kad želiš iskoristiti ostatke od jučerašnjeg ručka. Narezanu piletinu pomiješaj s povrćem koje imaš ili želiš, na primjer paprike i dodaj naribanog sira. Najprije stavi dvije tortilje same kratko u mikrovalnu. Izvadi ih, pa na jednu posloži pripremljenu smjesu i poklopi drugom tortiljom. Vrati u mikrovalnu na 30 sekundi do minutu.

4. Punjeni krumpir

Operi krumpir (ili 2 ako misliš da neće biti dosta jedan). Probuši rupice u njemu vilicom i stavi ga na tanjur. Pored krumpira stavi kriške slanine, koliko želiš. Stavi u mikrovalnu na 7 do 9 minuta, ali pazi da slanina ne zagori. Prereži krumpir na pola, a slaninu izmrvi. Vilicom lagano razdijeli unutrašnjost krumpira, pa na to stavi sira i vrati kratko u mikrovalnu da se rastopi. Odozgo stavi vrhnja, slaninu i začine po želji.

 | Author: Annie Spratt/Unsplash Slasno jelo od riže foto: Annie Spratt/Unsplash

5. Pečena riža s jajima

Sastojci:

  • ½ šalice riže
  • 1 šalica vode
  • 1 žlica soja sosa
  • 1 žličica ulja od sezama
  • 2 kriške slanine, nasjeckati
  • ½ šalice smrznutog graška i mrkve
  • 2 jaja

Postupak:

  1. U zdjeli pomiješaj rižu, vodu, soja sos, sezamovo ulje i slaninu. Promiješaj, pa stavi u mikrovalnu, pokriveno, na 6 do 8 minuta, dok riža nije kuhana.
  2. U rižu umiješaj grašak i mrkvu.
  3. U šalici istuci jaja sa soli i stavi ih u mikrovalnu, zajedno s rižom, ali u odvojenim posudama, na 1-2 minute, dok jaja nisu kuhana.
  4. Jaja razdvoji na manje komadiće pa pomiješaj s rižom.

I nemoj da te muči savjest zbog obroka iz mikrovalne. Sutra ćeš pojesti, na primjer, juhu!

 

Možda vas zanima... Pecivo iz mikrovalne: Do doručka za dvije minute Recepti Možda vas zanima... Nemate vremena? Pripremite jednominutni omlet iz šalice Recepti Možda vas zanima... Očistite mikrovalnu za samo tri minute Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.