Palačinke su omiljena poslastica diljem svijeta. Nebrojeno je mnogo načina pripreme; možeš raditi američke ili crepes, slatke ili slane, punjene, zapečene ili s preljevom...
Rachael Ray, celebrity chefica i autorica kuharica, donosi 7 jednostavnih trikova koji će ti pomoći da baš svaki put napraviš fantastično mekane i ukusne palačinke.
1. Za palačinke uvijek koristi mlaćenicu
Kiselost mlaćenice dodaje okus i pomaže palačinkama da postanu mekše od onih napravljenih s običnim mlijekom. Relativno ju je lako nabaviti; dostupna je u supermarketima te u specijaliziranom trgovinama koje drže male mljekare.
2. Sastojci za palačinke moraju biti sobne temperature
Pričekaj da sastojci, osobito brašno, jaja te maslac i mlijeko, dosegnu sobnu temperaturu prije nego ih upotrijebiš. Na taj način, sastojci će se lakše uklopiti u tijesto, a spriječiti ćeš i prekomjerno miješanje.
3. Umuti bjelanjke u snijeg
Za pahuljaste i meke palačinke, odvoji žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke umuti u čvrsti snijeg. Žumanjke pomiješaj s mokrim sastojcima. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješaj na samom kraju.
4. Nemoj 'mučiti' smjesu za palačinke
Previše miješanja stvara gluten, a upravo gluten pridonosi žilavoj teksturi palačinki koju želimo izbjeći. Poneka mala grudica neće naškoditi, ne brini.
5. Kad pečeš palačinke dobro zagrij tavu!
Sjajne palačinke započinju vrućom tavom. Pričekaj da se tava dobro zagrije prije no što uliješ smjesu.
6. Koristi ulje kad pečeš palačinke
Za ujednačenu zlaćanu boju palačinki možeš koristiti ulje umjesto maslaca. Maslac mnogo brže izgara.
7. Palačinke nemoj prerano okretati
Znat ćeš da je vrijeme da se palačinka okrene kad rubovi palačinke počnu izgledati pomalo suho, a mjehurići na vrhu pucaju, ostavljajući za sobom male rupe.
A imamo još genijalnih recepata za palačinke...