Špajza 30. lipnja 2024.

7 primjenjivih savjeta za savršene palačinke

Doručak
10 MIN
20 MIN
4
JEDNOSTAVNO
palačinke
Imamo najbolje savjete za savršene palačinke
foto: Getty Images/Unsplash
Palačinke dolaze u tisuću varijanti, no za pripremu mekih i ukusnih palačinki postoji samo nekoliko pravila...

Palačinke su omiljena poslastica diljem svijeta. Nebrojeno je mnogo načina pripreme; možeš raditi američke ili crepes, slatke ili slane, punjene, zapečene ili s preljevom...

Rachael Ray, celebrity chefica i autorica kuharica, donosi 7 jednostavnih trikova koji će ti pomoći da baš svaki put napraviš fantastično mekane i ukusne palačinke. 

Rachael Ray | Author: WENN/PIXSELL Rachael Ray foto: WENN/PIXSELL

1. Za palačinke uvijek koristi mlaćenicu

Kiselost mlaćenice dodaje okus i pomaže palačinkama da postanu mekše od onih napravljenih s običnim mlijekom. Relativno ju je lako nabaviti; dostupna je u supermarketima te u specijaliziranom trgovinama koje drže male mljekare. 

Možda vas zanima... Palačinke suzette - slasna verzija za posebne prilike Recepti

2. Sastojci za palačinke moraju biti sobne temperature

Pričekaj da sastojci, osobito brašno, jaja te maslac i mlijeko, dosegnu sobnu temperaturu prije nego ih upotrijebiš. Na taj način, sastojci će se lakše uklopiti u tijesto, a spriječiti ćeš i prekomjerno miješanje.

3. Umuti bjelanjke u snijeg

Za pahuljaste i meke palačinke, odvoji žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke umuti u čvrsti snijeg.  Žumanjke pomiješaj s mokrim sastojcima. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješaj na samom kraju.

 | Author: Thinkstock Palačinke i borovnice su savršen spoj foto: Thinkstock

4. Nemoj 'mučiti' smjesu za palačinke

Previše miješanja stvara gluten, a upravo gluten pridonosi žilavoj teksturi palačinki koju želimo izbjeći. Poneka mala grudica neće naškoditi, ne brini. 

5. Kad pečeš palačinke dobro zagrij tavu! 

Sjajne palačinke započinju vrućom tavom. Pričekaj da se tava dobro zagrije prije no što uliješ smjesu. 

palačinke | Author: Elina Fairytale/Pexels Tava za palačinke mora biti vruća! foto: Elina Fairytale/Pexels

6. Koristi ulje kad pečeš palačinke

Za ujednačenu zlaćanu boju palačinki možeš koristiti ulje umjesto maslaca. Maslac mnogo brže izgara.

7. Palačinke nemoj prerano okretati

Znat ćeš da je vrijeme da se palačinka okrene kad rubovi palačinke počnu izgledati pomalo suho, a mjehurići na vrhu pucaju, ostavljajući za sobom male rupe.

Ne gasi ekran dok kuham

Američke palačinke
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Brašno 200 g
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Sol 1 žličica
  • Šećer kristal 1 žlica
  • Mlijeko 250 ml
  • Jaje 1 kom
  • Maslac 3 žlica
Postupak
  1. U posudi najprije pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer


  2. U sredini napravi rupu pa dodaj mlijeko, jaje i otopljeni maslac


  3. Miješaj dok ne dobiješ gustu smjesu


  4. Ako je potrebno, dodaj još mlijeka ili brašna


  5. Kockicom maslaca premaži zagrijanu tavu pa na njoj peci manje i deblje palačinke


  6. Peci dok ne poprime zlatnu boju sa svake strane, minutu do dvije


A imamo još genijalnih recepata za palačinke...

Najbolji recept za palačinke Možda vas zanima... Ovo je definitivno najbolji recept za palačinke! Špajza Proteinske palačinke Možda vas zanima... Odlične proteinske palačinke od samo pet sastojaka Kolumne Možda vas zanima... Slatko jutro uz palačinke od limuna i maka Recepti Možda vas zanima... Obavezno isprobaj pahuljaste palačinke s mrkvom Recepti Možda vas zanima... Isprobaj odlične palačinke od zobenih pahuljica Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.