Špajza 24. siječnja 2017.

Biste li probali ljubičastu ili narančastu cvjetaču?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi znamo za dobru staru bijelu cvjetaču, no jeste li ikada čuli za ljubičastu?

Ono što svakog od nas pomalo plaši jest odskakanje od uobičajenog. Primjerice ljubičasta mrkva. Zbog neuobičajene boje ju radije ne bismo jeli. A mrkva je prvo bila ljubičasta! No kako god. Ono što nas danas zanima jesu cvjetače u bojama.

Iako oblikom izgledaju identično kao i "normalna" cvjetača, njihova boja je ono što neke pomalo plaši. Jer možda je genetski modificirana. Ili obojena nekim otrovnim bojama. Ili tko zna što!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kako su točno nastale cvjetače u boji? Postoje ljubičasta, zelena i narančasta cvjetača i sve su nastale prirodnim mutacijama same cvjetače. Ljubičasta svoju divnu boju može zahvaliti antioksidansu antocijaninu kojeg sadržavaju crno vino, ali i ljubičasti kupus (koji nikome nije čudan ni neobičan). Prilikom kuhanja, dio boje može ostati u vodi, a skuhana ljubičasta cvjetača ima svijetlo smeđu boju, slatkasta je i nježnog okusa. Sjemenke za ljubičastu cvjetaču možete pronaći i kod nas i uzgajati ju i sami, no nismo sigurni prodaje li se na našim tržnicama. 

Za narančastu cvjetaču postoje podaci da je nastala oko 1970. u Kanadi, isto kao produkt prirodnih mutacija, a postala je široko poznata i dostupna tek nakon dugotrajnih križanja. Boju može zahvaliti prirodnoj mutaciji koja je učinila da zadržava veću količinu beta karotena od čega je narančasta (boja je intenzivnija ovisno o količini beta karotena sadržanog u cvjetači). Narančasta cvjetača sadrži čak 25 % više vitamina A od obične, bijele cvjetače. Negdje ju čak zovu i "cheddar" cvjetača zbog boje koja jako podsjeća na istoimeni sir, no, (nažalost) nema okus po siru već je isti kao i kod svima dobro poznate bijele cvjetače.

Postoji također zelena cvjetača koja boju duguje visokom udjelu klorofila. Zapravo je naša obična, bijela cvjetača, ustvari bijela zato što nije dovoljno izložena sunčevoj svjetlosti. 

Mi bismo rado probali cvjetače u boji jer bi divno uljepšale tanjur! Primjerice u nekoj salati ili kao prilog ribi. Ideja je mnoštvo, a zamislite samo juhu od ljubičaste cvjetače!

I za kraj, mali savjet - cvjetaču nikada nemojte predugo kuhati jer će tako izgubiti sva nutritivna svojstva, ali i raspasti se. 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.