Špajza Adventski kalendar 09. prosinca 2019.

Blagdanska orahnjača po receptu naših baka

Nasja Duplančić
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad pričamo o tradiciji za stolom, orahnjača je sigurno jedna od najpoznatijih i najdražih poslastica.

Recepata za ovaj kolač ima bezbroj. I baš svatko od nas zna da je njegova baka imala onaj najbolji. 

Taj prvi miris i okus dizanog tijesta punjenog orasima ostaje duboko urezan u sjećanju i nakon više isprobanih verzija orahnjače, opet se na kraju vraćamo starom poznatom, najdražem, bakinom. Jer nije to samo orahnjača, to su one bezbrižne uspomene na djetinjstvo, igru.. Na toplu mirisnu kuhinju, dane blagdana i obiteljskog veselja. Šarenih poklona i prstića umrljanih brašnom i šećerom u prahu.

Zato ovaj recept i jest najbolji. Jer je bakin.

 

Možda vas zanima... Dalmatinska pašticada s domaćim njokima - klasik koji se obožava! Kolumne


Sastojci za kvasac:

  • 35 g svježeg kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 30 g glatkog brašna
  • 1,5 dl toplog mlijeka

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna (+3-4 žlice po potrebi)
  • 2 jaja
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 1,2 dl toplog mlijeka
  • 40 g šećera
  • Naribana korica jednog limuna
  • Prstohvat soli

Sastojci za punjenje:

  • 500 g mljevenih oraha
  • 200 g šećera
  • 2 šake grožđica
  • 2 dl vrućeg mlijeka
  • 1 žlica ruma
  • Naribana korica jednog limuna

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Postupak:

  1. u lončić ubacite izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko, šećer i brašno pa sve pjenjačom dobro izmiješajte. Prekrijte čistom krpom i pustite da se kvasac aktivira oko 15 min.
  2. U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte žlicom. Mlijeko ugrijte, maslac rastopite, jaja u posebnoj zdjelici istucite. Kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno pa po redu sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko.
  3. Sve dobro izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebacite ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodajte još koju žlicu brašna. Tijesto mora ostati masno, nemojte pretjerivati.
  4. Formirajte glatku kuglu tijesta, vratite  ju u zdjelu u koju ste stavili malo brašna i pokrijte krpom. Neka se tijesto diže 1 sat dok se udvostruči.
  5. Sameljite orahe, ugrijte mlijeko do vrenja. U zdjelu s orasima dodajte sve navedene sastojke i sve prelijte mlijekom te promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.
  6. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu. Podijelite ga na dva jednaka dijela. Svaki razvaljajte prema duljini lima za pečenje. Moj je bio 37 cm pa sam razvaljala tijesto otprilike 37×25 cm.
  7. Dodajte pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedite pazeći da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju. Tamo završite smjesu 2 cm od ruba.
  8. Pažljivo zarolajte tijesto. Lijevi i desni kraj pažljivo utisnite kako vam smjesa ne bi iscurila.
  9. Lim za pečenje premažite maslacem pa posipajte s malo brašna, a višak istresite. Pažljivo prebacite orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut dole. Isto ponovite s drugom orahnjačom. Prekrijte ih krpom i pustite još 15-ak minuta na toplom.
  10. Zagrijte pećnicu na 175°C. Nakon 15 minuta, orahnjače premažite razmućenim jajem pa ih stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Nakon pečenja ih izvadite i pustite 20 minuta da se odmore prije posipanja šećerom u prahu i rezanja.

Najbolje su dok su tople, kao i sva dizana tijesta. Dobar tek!

 | Author: Nasja Duplančić Nasja Duplančić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.