Špajza 20. ožujka 2017.

Čičoka - slatkasti okusi zdravije verzije krumpira

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona neobičnih plodova na tržnicama već traje pa smo se i sami odlučili okušati u jelima od sjajnog ploda neobičnog okusa i sjajnih svojstava - čičoke!

Zovu je još i divlji krumpir, jeruzalemska artičoka ili gomoljasti suncokret, a najpoznatija je ipak kao čičoka. U izvornom obliku dolazi s velikim žutim cvjetovima na visokoj stabljici zbog čega je se povezuje sa suncokretom. 

Za pripremu jela koristi se korijen koji oblikom podsjeća na korijen đumbira dok mu je tekstura nalik korijenu celera. Okusom pak priča sasvim drugu priču. Pomalo slatkaste note za koju je zaslužna fruktoza u čičoki vaša će jela dovesti do nekih posve novih okusa.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Čičoka se najčešće priprema poput krumpira. Tako je možete ubaciti u kremasti pire, zapeći u kori ili oguljenu i nasjeckanu kao prilog kakvom bogatom mesnom jelu. Čičoka može postati čips, uvaljati se u savijaču ili pržiti u ulju i poslužiti poput pomfrita.

Za razliku od krumpira, čičoka ne sadrži škrob već inulin i dobru dozu vitamina i minerala. Upravo se zato naziva i zdravijom verzijom krumpira te se preporučuje dijabetičarima. Pripremati se može čak i sirova, na salatu ili kao zimnica

Osim slanih, čičoka će se odlično složiti i u slatkim jelima. Kolač od čičoke i čokolade ili pak slatkaste arome sušene čičoke izvrsno će začiniti vaše svakodnevno kuhanje. 

Inspirirajte se našim odabranim receptima pa isprobajte posve nove kombinacije sa sjajnom čičokom.

Nešto sasvim novo: Pita s mesom i čičokom

Mesna juha s čičokom

Tart od čičoka

Krem juha od čičoke

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.