Gledajući recepte koje godinama radi jedan od najpopularnijih hrvatskih gastro blogera Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, i finalist natječaja Gastro zvijezda za 2022. godinu, svi pomislimo kako mu sve polazi od ruke i uspijeva iz prve.
Priznajemo da smo pomalo zavidni, pa smo baš bili radoznali saznati gdje pronalazi inspiraciju za svoja jela i idu li mu, doista, sve tako besprijekorno i lako kako nam se čini. Svojim receptima, fotografijama i videima oduševio je brojne ljubitelje fine hrane.
"Obično mi je inspiracija neka namirnica ili kulinarski postupak, vrsta tijesta, kombinacija okusa… brojne su mogućnosti. Prvo si sastavim popis namirnica s očekivanim količinama i ugrubo postupak.
Kroz samu izradu prepravljam, odnosno dopisujem točne količine i korake pripreme. Takav način gotovo dvostruko produži vrijeme pripreme, ali zato imam točne podatke za pisanje recepta", otkriva nam Darko.
Osnova svakog jela je - dobar recept
Recept za voćne kremšnite koje su nam odmah izazvale zazubice čim smo ga vidjeli na njegovom Instagram profilu, gdje je Darkov videorecept zabilježio više od 5 milijuna pregleda te dobio više od 200.000 lajkova, nastao je prema opisu njegove drage kolegice chefice Ivane Bekavac. Nakon što mu je Ivana detaljno dočarala okuse i teksture kolača, Darko se bacio na posao!
"Prvim kremšnitama nisam bio zadovoljan, naime, tekstura kreme nije bila dovoljno kremozna. No iz drugog pokušaja to je bilo to", sa smijehom nam priča i naglašava kako je za svako jelo doista bitno imati dobar recept. Premda je, priznaje, teško u moru recepata prepoznati pravi,
Darko svakome savjetuje da dobro pročita recept, ako se koriste neke namirnice za zamjenu provjeri jesu li one dobra zamjena te da za kolače (što je posebno važno) sve treba obavezno – vagati!
Stalno eksperimentiranje s namirnicama i jelima
Možda nam je samo malo laknulo da ni njemu baš sve ne ide od prve, no Darkova predanost i strast za pripremanje slanih i slatkih delikatesa rezultira i stalnim eksperimentiranjem s namirnicama i jelima, pa trenutno, primjerice, ima - zanimljivu situaciju s kalupima za cannole.
"Nikako ne mogu dobiti lijepu karameliziranu boju na dnu. Imam već ideju kako tome doskočiti, javim kad testiram", otkriva nam.
Na kraju, da nas utješi, savjetuje kako u svemu, pa i u kuhanju najvažniji su predanost i entuzijazam. Kad netko ima volju za učenjem, sve je moguće!
Voćne kremšnite
Količina je za veliki pleh tako da ćeš s ovim kremšnitama razveseliti puno ljudi.
Za kalup/pleh promjera 36 × 25 cm
Sastojci - za kremšnite:
- 500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g)
- 1,5 l mlijeka
- 6 žumanjaka
- 4 vanilin šećera (40 g)
- 200 g kristal šećera
- 180 g gustina
- 100 g maslaca ili margarina
- 5 dl slatkog vrhnja
Sastojci - za voćni sloj:
- 400 g zaleđenih višanja ili bobičastog voća
- 100 g kristal šećera
- 30 g gustina
- 1 dl vode
- šećer u prahu za posipanje
Postupak:
- Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljaj na cca 40 puta 28 cm. Zatim prebaci na pleh za pečenje i ispikaj vilicom. Peci na 220 °C dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, otprilike 15-ak minuta. Ponovi isto s drugom polovicom tijesta.
- Izradi vanilin kremu: U žumanjke dodaj kristal šećer i miksaj 1 minutu, dodaj cca 2 dl mlijeka, gustin i vaniliju, te miksaj još minutu. Stavi na vatru ostatak mlijeka. Čim zakuha smanji jačinu vatre, makni s vatre pa u mlijeko dodaj smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješaj. Vrati na vatru, stalno miješaj i kuhaj par minuta. Prebaci kuhanu kremu u zdjelu za miksanje, pokrij prozirnom folijom i ohladi na sobnoj temperaturi.
- Skuhaj voćni sloj: Voće stavi u lončić, dodaj šećer i pola količine vode. Stavi na vatru. Ostatak vode pomiješaj s gustinom. Kada voće zakuha dodaj smjesu gustina i vode, miješaj i kuhaj dvije minute. Makni s vatre i ohladi na sobnoj temperaturi.
- U ohlađenu vanilin kremu dodaj maslac sobne temperature i miksaj nekoliko minuta. Postepeno dodaj slatko vrhnje i dalje miksajući - kad se dio vrhnja dobro umiješa tek tada dalje dodaj ostatak vrhnja.
- U duboki pleh ili kalup stavi jednu koru od lisnatog tijesta, na nju rasporedi pola vanilin kreme, pa voćni sloj i ostatak vanilin kreme. Završi drugom korom i šećerom u prahu.