Znaš onu scenu kad makneš aluminijsku foliju s ostataka hrane, lagano je poravnaš i ostaviš po strani “za svaki slučaj”? Znamo, i nama je to na prvu zazvučalo kao sitničarenje ili ekološka fora iz prošlih vremena (a malo nam se pred očima ukazala i mamina slika uz moto - ništa se ne baca)... I pogodi što? Bila je u pravu.
Aluminijska folija itekako može poslužiti više puta, i to bez imalo rizika za zdravlje. Čak i ako na njoj primijetiš mrljice ili promjenu boje, nema razloga za brigu – to je sasvim bezopasno.
Motaj u aluminijsku foliju, ali pametno
Preduvjet je jednostavan: aluminijska folija mora biti čista i neoštećena. Ako nije zaprljana komadićima hrane i nije poderana – spremna je za novo poglavlje. Čista i neoštećena aluminijska folija može se ponovno koristiti za pokrivanje jela, podlaganje u pećnici, podstavu tostera i ladica ili čak – u perilici rublja. Da, dobro vidiš. Zgužvana loptica aluminijske folije u sušilici smanjuje statički elektricitet. Genijalno, zar ne?
Jednokratni aluminijski kalupovi za pečenje ne moraju završiti u smeću nakon jedne ture lazanja. Ako se želiš dodatno osigurati da ne prenose aluminij na hranu, dovoljno je između staviti sloj papira za pečenje. Operi ih blagim deterdžentom i spužvicom, i poslužit će ti opet – za podgrijavanje ostataka, spremanje jela ili kao pomoć u kućanstvu.
Kad je vrijeme za rastanak s alu folijom?
Naravno, ništa ne traje vječno. Ako je folija previše zgužvana, poderana, masna ili se više ne može očistiti – zahvali joj na službi i recikliraj, ako imaš tu mogućnost. Isto vrijedi za pekače koji više ne drže oblik ili su previše potamnili od korištenja. Ključ je u zdravoj prosudbi.
Pametnih savjeta nikada dosta...