Špajza 23. lipnja 2025.

Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji?

Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji
Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji
foto: @lisaevl Pinterest
Silikonski kalupi za pečenje: što o njima kažu kuhari, a što iskustvo i kada ih (ne) koristiti...

Ako voliš peći ili barem povremeno izvučeš kalup za kolač, znaš da nije svejedno u čemu pečeš. Ponekad biskvit ostane zalijepljen, keksi ne dobiju hrskavu koricu, a posuda ne preživi ispadanje iz ruke. U posljednje vrijeme silikonski kalupi sve su češće na policama - mekani su, savitljivi, dostupni u svim mogućim bojama i oblicima, i reklamiraju se kao "neuništivi".

Ali jesu li zaista bolji? Ili je to još jedan kulinarski trend koji zvuči bolje nego što funkcionira? Pitali smo kuhare i stručnjake za materijale i evo što kažu.

inox Možda vas zanima... Znaš li što (ne) smiješ kuhati u posuđu od inoxa?! Špajza

Silikonski kalupi traju dulje (i ne pucaju kad padnu)

Za razliku od stakla, keramike ili metala, silikon ne puca ako ti ispadne iz ruke. Nećeš čuti zvuk razbijanja niti ćeš skupljati krhotine po podu. I upravo je ta fleksibilnost silikona jedna od njegovih glavnih prednosti - nije lomljiv, lagan je i može se koristiti svugdje, od zamrzivača do pećnice, bez oštećenja. Osim toga, kalupi se mogu savijati bez trajne deformacije, što olakšava njihovo spremanje.

Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji? | Author: Stanislav Kondratiev / Pexels Silikonski kalupi sjajan su izbor za muffine foto: Stanislav Kondratiev / Pexels

Silikonski kalupi ne sadrže PFAS kemikalije

Mnogi klasični neprijanjajući kalupi sadrže PFAS spojeve, kemikalije koje su povezane s hormonalnim disbalansima, problemima sa štitnjačom i oslabljenim imunitetom. Iako ih ne treba odmah baciti, treba paziti na oštećenja i izbjegavati visoke temperature jer tada PFAS može isparavati.

Silikonski kalupi tu su u prednosti jer ne sadrži PFAS, ne otpušta štetne tvari i ostaje stabilan na visokim temperaturama - do 220 °C i više. To znači da možeš peći bez bojazni od toksičnih para, što je dobra vijest, osobito ako pečeš često i za djecu.

jaja Možda vas zanima... Veličina jaja kod pečenja kolača je bitna, evo zašto Špajza

Silikonski kalupi ne trebaju se dodatno mastiti

Zahvaljujući prirodnoj neprianjajućoj površini, silikonski kalupi ne traže dodatno premazivanje uljem ili maslacem. U većini slučajeva, dovoljno je samo uliti smjesu i staviti u pećnicu.

To štedi vrijeme, smanjuje količinu masnoće u receptima i pojednostavljuje čišćenje. Naravno, neki recepti će i dalje tražiti malo podmazivanja, ali u pravilu je to rjeđe nego s metalnim ili keramičkim posudama.

Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji? | Author: Andres Ayrton / Pexels Zahvaljujući njihovoj fleksibilnosti, kolači iz silikonskih kalupa izlaze bez pucanja foto: Andres Ayrton / Pexels

Hrana iz silikonskih kalupa izlazi - cijela

Tko god je ikad pokušao izvaditi muffine ili kolač iz metalnog kalupa pa završio s mrvicama i frustracijom, zna koliko se lako dogodi da kolač ostane zalijepljen, raspadne se ili se jednostavno ne uspije izvaditi u komadu.

Kod silikonskih kalupa toga gotovo da i nema. Fleksibilnost materijala omogućuje da se kalup savije ili preokrene, pa kolač, muffin ili biskvit samo isklizne van- bez pucanja, grebanja, lomljenja...

trešnje Možda vas zanima... Kako brzo očistiti trešnje od koštica? Imamo super trik! Špajza

Silikonski kalupi lakše se peru i spremaju

Veliki metalni i keramički kalupi zauzimaju puno prostora, a u perilicu često ne stanu kako treba. Silikonski kalupi su mekani i savitljivi, pa se lako slože, presavinu ili stisnu među ostalo posuđe.

Osim što su praktični za skladištenje, silikonski kalupi peru se brzo i jednostavno. Mogu ići u perilicu posuđa, a lako se isperu i ručno.

Jesu li silikonski kalupi za pečenje stvarno bolji? | Author: @sugarologie Pinterest Neprijanjajuća površina smanjuje potrebu za masnoćom foto: @sugarologie Pinterest

Ipak, silikonski kalupi nisu savršeni za sve

Iako su iznimno praktični, silikonski kalupi nisu najbolji izbor za sve vrste pečenja. Materijal slabije provodi toplinu od metala, što znači da neće stvoriti jednako zapečene rubove ili hrskavu površinu.

Za kruh s hrskavom koricom, zapečene brownieje, kekse koji trebaju čvrsto dno - metal i dalje daje bolje rezultate. Silikon je izvrstan za mekše kolače, biskvite i muffine, ali nije alat za pečenje kada je tekstura ključna.

hrana, aluminijska folija Možda vas zanima... Je li sigurno istu alu-foliju koristiti više puta? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.