Špajza 06. prosinca 2024.

Kako očistiti povrće od prljavštine i pesticida

pranje povrća
Pranje povrća
foto: Getty Images/Unsplash
Čišćenje povrća jednostavan je korak prema zdravijim i sigurnijim obrocima – bilo da pripremaš salatu, juhu ili prilog glavnom jelu

Čišćenje povrća prije pripreme ili konzumacije važan je korak koji često podcjenjujemo. Mnogi se oslanjaju na činjenicu da je povrće već oprano prije nego što je stiglo na police trgovina ili naprosto smatraju kako nije potrebno dodatno ga čistiti, osobito kada je riječ o unaprijed opranim mješavinama salate.

No čak i prethodno očišćeno povrće može sadržavati ostatke zemlje, pesticide ili bakterije poput E. coli, salmonele i listerije, koje mogu izazvati ozbiljne bolesti.

Možda vas zanima... Perete hranu? Saznajte jeste li u pravu! Špajza

Bez obzira na to pripremaš li špinat, mrkvu ili brokulu, pravilno pranje povrća može ti pomoći da izbjegneš neugodne posljedice konzumacije kontaminirane hrane. Povrće u dodiru s kontaminiranom zemljom, vodom ili tijekom skladištenja može prenijeti bakterije, a osobito je rizično kada ga konzumiraš sirovo ili blago termički obrađeno.

Za sigurnost svojih obroka i smanjio rizik od bolesti, nauči nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih metoda čišćenja povrća.

pranje povrća | Author: Getty Images/Unsplash Povrće treba temeljito oprati foto: Getty Images/Unsplash

Najbolji načini čišćenja povrća

Pravilno čišćenje povrća započinje čistim rukama i čistom radnom površinom. Pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi ključno je kako bi se spriječio prijenos nečistoća na povrće.

Također, koristi čiste noževe i daske za rezanje – za povrće i sirovo meso uvijek odvoji različite površine kako bi izbjegao kontaminaciju.

pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

Osnovne metode pranja povrća:

1. Pod tekućom vodom

Većinu povrća dovoljno je isprati pod mlazom hladne vode kako bi se uklonila prljavština, pesticidi i bakterije.

2. Lisnato povrće

Za zelenu salatu, špinat ili blitvu odvoji veće listove i isperi ih pod mlazom hladne vode. Zatim ih potopi u zdjelu s hladnom vodom, lagano ih promiješaj kako bi se uklonila prljavština, a zatim ocijedi. Po potrebi ponovi postupak dok voda ne bude čista. Ukloni višak vlage pomoću kuhinjskog ručnika ili koristeći sušilicu za salatu.

pranje povrća | Author: Getty Images/Unsplash Pranje povrća pod mlazom hladne vode foto: Getty Images/Unsplash

3. Korjenasto povrće

Povrće poput mrkve, krumpira i cikle operi pod hladnom vodom i istovremeno ga lagano četkaj da ukloniš vidljivu prljavštinu. Guljenje ostavi za kraj, nakon pranja, kako bi spriječio prijenos eventualnih bakterija s kore na unutrašnjost povrća.

4. Čvrsto povrće

Povrće poput tikvica, krastavaca i bundeve operi pod mlazom hladne vode, trljajući površinu kako bi uklonio eventualne nečistoće. Ovo je osobito važno ako planiraš konzumirati povrće sirovo.

Možda vas zanima... Evo zašto ti jedna daska za rezanje zaista nije dovoljna Špajza

5. Gljive

Gljive nemoj potapati u vodu jer su vrlo porozne i mogu postati sluzave. Ako ih već ispireš hladnom vodom, što većina chefova ne preporučuje (preporučuju da ih se samo četkicom očisti od zemlje te nožem uklone svi loši dijelovi), neka to bude vrlo kratko. 

gljive, šampinjoni | Author: Anita Austvika/Unsplash Gljive je najbolje samo iščetkati i odrezati loše dijelove foto: Anita Austvika/Unsplash

Što je s namakanjem? I kada upotrijebiti ocat?

Što je s namakanjem? Osim povremenog potapanja lisnatog povrća, dugotrajno namakanje povrća nije preporučljivo.

Namakanjem možeš ponovno unijeti nečistoće i bakterije koje su možda bile prisutne u vodi. Izbjegavaj korištenje sapuna ili komercijalnih sredstava za pranje povrća jer su mnoge vrste povrća porozne i mogu upiti te proizvode, što može izazvati probavne smetnje.

Ako želiš dodatnu zaštitu protiv bakterija i plijesni, možeš koristiti razrijeđeni ocat. Primjerice, dodavanje malo bijelog octa u vodu za pranje bobičastog voća ili povrća može pomoći u smanjenju bakterija i gljivica. Međutim, nakon octene otopine povrće treba dobro isprati kako bi se uklonio eventualni okus octa.

Pranje povrća Možda vas zanima... U 6 koraka do čistog voća i povrća Špajza

S tržnice ili iz trgovine – je li razlika važna?

Povrće kupljeno na tržnici često dolazi s više vidljive zemlje jer prolazi manje koraka čišćenja prije prodaje u usporedbi s povrćem iz supermarketa. Međutim, bez obzira na to dolazi li povrće iz vrta, tržnice ili trgovine, uvijek ga treba oprati. Čak i povrće koje je prethodno oprano može nositi bakterije ili pesticide na svojoj površini.

Još tajni o povrću!

povrće Možda vas zanima... Ovo su najzdravije vrste povrća Špajza Guljenje krumpira Možda vas zanima... Velike su šanse da gulilicu za povrće koristiš krivo Špajza Reci 'ne' bacanju hrane Možda vas zanima... I 'ružno' povrće je ukusno, nemoj ga bacati! Najave Špinat Možda vas zanima... Zašto je špinat bolje skuhati, a brokulu ne? Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.