Od lisnatog tijesta oblikujte poklopce pa njima pokrijte razne mesne i povrtne nadjeve u vatrostalnim zdjelama ili manjim keramičkim posudama. Od viška tijesta izrezujte ukrasne trake, premažite ih žumanjkom i ukrasite slane hrskave paketiće.
Lisnato tijesto u mnogim kombinacijama može zamijeniti vučeno tijesto. Umjesto klasične savijače od tankih kora, iskoristite svježe pakiranje lisnatog tijesta. Prebacite ga preko nadjeva, utisnite vilicom rubove, zarežite nožem po vrhu na nekoliko mjesta kako bi tekućina mogla izlaziti ili izbodite tijesto vilicom.
Savijaču od lisnatog tijesta možete oblikovati tako da obje vanjske trećine odmrznutog i rastanjenog tijesta izrežete na trake i naizmjenično ih prebacujete preko nadjeva, poput pletenice.
Kad lisnato tijesto premazujete žumanjkom pazite da ne dođe na prerezane rubove jer bi vam se na tom mjestu moglo slijepiti i ne bi se listalo, a savijača bi se tijekom pečenja iskrivila.
Zamrznuto lisnato tijesto nije poželjno pretjerano odmrzavati. Pećnicu ne otvarajte prvih 10 minuta jer tijesto neće narasti i neće se listati. Sve režite dok su tople kako se kasnije, kad se tijesto ohladi, ne bi jako lomili. Kako bi krajevi lisnatog tijesta ostali dobro spojeni, a nadjev tijekom pečenja ne bi iscurio, ovlažite ih ledenom vodom ili kockom leda te ih pritisnite prstima dok je tijesto još sirovo.
Poigrajte se kombinacijama, a inspiraciju pronađite i među našim receptima.