Špajza 19. prosinca 2017.

Najbolji umaci svijeta: 9. Espagnole umak

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Umak Espagnole poznatiji još pod imenom španjolski umak jedan je od pet klasičnih francuskih umaka koje utemeljio slavni francuski chef Auguste Escoffier.

Iako se umak zove španjolski, zapravo nema nikakve veze sa španjolskom kuhinjom. Legenda kaže da su španjolski kuhari koji su služili kuhajući luksuznu gozbu na vjenčanju princeze Anne i kralja Luja XIII inzistirali na tome da klasični francuski tamni umak obogate svježim španjolskim rajčicama. Novonastali umak je bio hit među gostima, te je u znak zahvale nazvan espagnole po njima.

 

Možda vas zanima... Top 5 dipova: Zagrabite slasni umak Recepti

 

Možda vas zanima... Chillajte&grillajte uz odličan BBQ umak Špajza

 

Ovaj francuski umak zovu i “majkom svih umaka”. Ima snažan okus i rijetko se stavlja izravno na hranu, pa najčešće služi kao baza za pripremu drugih finih umaka poput Demi-glace, Madeira, Bourguignonne, Chasseur, Chevreuil...

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Espagnol ili španjolski umak može se koristiti i kao samostalni umak i kao baza za druge složenije izvedenice poput Madeire ili Demi-glace umaka. Izrada započinje tako da se prvo korjenasto povrće preprži na maslacu zatim dodajemo koncentriranu rajčicu i na kraju sve povežemo s brašnom. Kada smo dobili zapršku, a povrće finu rumenu boju, dodajemo tamni goveđi temeljac i sve zajedno kuhamo barem dva sata. Od začina možemo staviti timijan, lovor ili peršin. Procijedite ga i takvog ga možete čuvati u frižideru i više dana, Najbolje ide uz mesna jela, janjetinu, pačje meso i biftek.

Sastojci:

  • 1 l goveđeg temeljca
  • 50 g maslaca
  • 50 g brašna
  • nasjeckani mali luk
  • nasjeckana mrkva
  • nasjeckana stabljika celera
  • timijan, lovor, peršin
  • sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

 

  1. U dubljem loncu na laganoj vatri otopite maslac. Dodajte brašno i pecite ga uz stalno miješanje dok ne dobije tamnije smeđu boju. Lagano ulijevajte temeljac i cijelo vrijeme miješajte.
  2. Pustite da lagano kuha oko 30 minuta uz povremeno miješanje. U posebnoj tavici rastopite još malo maslaca i na njemu izdinstajte povrće.
  3. Dodajte povrće u umak zajedno sa začinskim biljem, solju i paprom. Kuhajte oko 2-3 sata. Procijedite kroz sito kada je gotovo.

Saznajte sve i o drugim osnovnim umacima:

Tartar umak

Bešamel umak

Soja umak

Worcester umak

Hollandaise umak

Pesto

Guacamole umak

Veloute umak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.