Špajza 29. svibnja 2025.

Navike koje mijenjaju život: kako smanjiti unos šećera?

šećer, kocke šećera
Kako smanjiti unos šećera u organizam
foto: Elena Leya/Unsplash
Ne moraš izbaciti sve slatko radi zdravlja. Dovoljno je osvijestiti gdje se šećer najčešće 'skriva' i zamijeniti ga cjelovitim namirnicama i pametnijim izborima

Kad kažemo "šećer", većina nas pomisli na bijele kristale iz vrećice. Taj oblik šećera, najčešće dobiven iz šećerne trske, jednostavan je ugljikohidrat koji tijelo brzo razgrađuje. Problem nije u samom šećeru, već u količini, a moderna prehrana puna je slatkih zamki koje lako prođu ispod radara.

Prekomjerna konzumacija šećera povezuje se s povećanim rizikom od pretilosti, bolesti srca, dijabetesa tipa 2, karijesa i čak promjena raspoloženja. No važno je razlikovati prirodne šećere, koje nalazimo u cjelovitom voću i povrću, od tzv. dodanih šećera. Upravo su potonji – oni iz gaziranih pića, slatkiša, kupovnih umaka i industrijskih grickalica – ono što bi trebalo smanjiti.

Možda vas zanima... Više voća, a manje šećera u džemovima? Moguće je! Najave

Za početak, smanji količinu šećera koju stavljaš u kavu i čaj

Započni nečim jednostavnim, poput postupnog smanjivanja količine šećera u toplim napitcima. Tvoje će se nepce brzo prilagoditi. Umjesto duple žličice šećera, probaj u kavu dodati cimet – ne samo da dodaje aromu, već ima i potencijalnu ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Taj korak možda izgleda sitan i nebitan, ali je odličan početak. Ako voliš posezati za "light" ili "low-fat" proizvodima, zastani i pročitaj sastav. Ti proizvodi često imaju manje masnoće, ali više šećera kako bi zadržali okus. Radije se odluči za punomasne, prirodne verzije u umjerenim količinama. Manje ćeš žudjeti za slatkim.

šećer | Author: Mathilde Langevin/Unsplash Postupno smanji količinu šećera koju koristiš u kavi ili čaju foto: Mathilde Langevin/Unsplash

Što znači kad piše "bez šećera"?

Proizvodi označeni kao sugar-free često sadrže umjetna sladila poput sukraloze, aspartama ili saharina. Iako imaju sladak okus, istraživanja pokazuju da mogu zavarati mozak, potaknuti daljnju žudnju za slatkim i potencijalno narušiti ravnotežu crijevne mikroflore. To ne znači da ih moraš potpuno izbjegavati, ali važno je biti svjestan što zapravo konzumiraš i kako tvoje tijelo reagira.

Ako se ipak odlučiš za nešto slatko, poveži to s izvorom proteina. Recimo, kombiniraj voće s orašastim plodovima ili jogurtom. Na taj način, šećer iz voća se sporije apsorbira, a proteini ti pomažu dulje ostati sit i energetski stabilan. Isto vrijedi i kad jedeš ugljikohidrate – kombinacija s proteinima ili zdravim mastima smanjuje njihov glikemijski utjecaj.

Možda vas zanima... Bijeli ili smeđi šećer: Koja je razlika u pripremi slastica? Špajza

Zrno mudrosti: biraj cjelovite verzije

Nisu samo slatkiši problem. I rafinirani škrobovi – poput bijelog kruha, tjestenine ili riže – brzo se razgrađuju u šećer. Zato biraj cjelovite varijante: kruh sa sjemenkama, integralnu tjesteninu, krumpir s korom. Ne samo da ćeš unijeti više vlakana, već ćeš imati stabilniji osjećaj sitosti i manje potrebe za slatkim međuobrocima.

Navike koje mijenjaju život: kako smanjiti unos šećera? | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Nauči prepoznati skrivene šećere foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Pri kuhanju i pečenju pokušaj zamijeniti dio šećera aromatičnim začinima poput kardamoma, vanilije, cimeta ili đumbira. Oni pojačavaju okus i stvaraju dojam slatkoće bez potrebe za dodatnim šećerom. Recept za kolač s jabukama, primjerice, možeš obogatiti začinima i time prirodnu slatkoću voća staviti u prvi plan.

Tekući šećer: najpodmukliji oblik

Sokovi, gazirani napici, kupovne ledene kave i kokteli često su puni skrivenih šećera. Čak i prirodni voćni sok sadrži znatnu količinu slobodnih šećera zato ga je najbolje razrijediti vodom, piti uz obrok i ograničiti na jednu čašu dnevno. Umjesto toga, probaj biljne čajeve, vodu s kriškama agruma ili mineralnu s malo limuna.

smočnica, špajza Možda vas zanima... Top 9 namirnica koje nemaju rok trajanja Špajza

Šećer se u sastavu često krije pod različitim imenima: sve što završava na -oza (glukoza, fruktoza, maltoza) je zapravo šećer. Čak i proizvodi koji nisu "slatki", poput umaka za tjesteninu, gotovih juha ili salatnih preljeva, mogu ga sadržavati. Navikni se čitati deklaracije i tražiti gdje se šećer skriva – to je najbolji način da znaš što unosiš.

šećer | Author: Myriam Zilles/Unsplash I u voću ima skrivenog šećera foto: Myriam Zilles/Unsplash

Pametnije slatke odluke

Ponekad jednostavno trebaš nešto slatko – i to je u redu. Ali kad biraš, biraj pametno. Komad tamne čokolade s visokim udjelom kakaa, voće s kikiriki maslacem ili jogurt s bobičastim voćem mogu zadovoljiti želju bez da potpuno naruše ravnotežu šećera u krvi. Uživanje je dozvoljeno – ali iz pravih izvora.

Mnoge grickalice koje se reklamiraju kao prirodne ili zdrave – granola pločice, proteinski keksi, sušeno voće – zapravo su često pune šećera. Iako dolazi u obliku meda, sirupa od datulja ili agavinog nektara, tijelo ga ipak registrira kao slobodni šećer. Zato pripazi na tzv. "zdravstvenu auru" – jer prirodno ne znači nužno bez šećera.

kamenice Možda vas zanima... Zdrave namirnice koje u većoj količini mogu biti štetne Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.