Nema sumnje - tjestenina je mnogima od nas omiljena hrana za utjehu. No ako si u potrazi za zdravijim zamjenama za tjesteninu ili jednostavno želiš isprobati nešto novo, na pravom si mjestu! U nastavku možeš pronaći detaljan popis zdravih namirnica koje dostojno mogu zamijeniti tjesteninu.
Povrće, uz to što je prepuno antioksidansa, vitamina i vlakana, može poslužiti i kao "tjestenina" ako ga formiraš u spiralne oblike. Cjelovite žitarice, poput kvinoje i prosa obično sadrže više vlakana nego 'obična' tjestenina od bijelog pšeničnog brašna te također mogu biti ukusna osnova za zdraviju tjesteninu.
Tikvice
Tikvice su odlična zamjena za tjesteninu, a posebno za špagete. Sve što trebaš napraviti jest narezati tikvice na tanke ploške te potom svaku plošku na trakice (deblje ili tanje). Također, možeš koristiti i simpatičan i koristan kuhinjski alat - spiralizator ili pak gulilicu za krumpir kojom ćeš dobiti široke 'rezance'.
Špagete od tikvica možeš skuhati odvojeno, u posoljenoj vodi (kuhaju se otprilike 2 minute), a možeš ih kuhati i u umaku od rajčice ili sira. Špageti od tikvica odlično se sljubljuju i sa sezamom i čilijem, limunom, maslacem i začinskim biljem.
Batat
Povrće bogato škrobom kao što su batat ili butternut tikva također mogu biti odlična zamjena za špagete (postupak izrade je isti kao kod tikvica). Također, batat možeš grubo nasjeckati, a zatim izmiksati u mikseru do veličine graška. Komade batata zatim pirjaj s umakom od sira i dobit ćeš odličan, zdrav obrok koji možeš poslužiti s omiljenim umakom.
Patlidžan
Patlidžan je ukusna namirnica koja može zamijeniti tijesto za lazanje. Patlidžane operi i izreži na ploške, zatim ih stavi na lim za pečenje, posoli i prelij s malo maslinovog ulja te peci u pećnici oko 10 minuta na 220 stupnjeva. Nakon što su pečeni, patlidžane možeš upotrijebiti na isti način kao tijesto za klasične lazanje.
Cikla
Cikla - pečena ili kuhana na pari odlična je zamjena za tjesteninu. Primjerice, cikla narezana na ploške, prelivena maslinovom uljem te kozjim sirom ili mozzarellom postaje izvrsna zamjena za raviole.
Cjelovite žitarice
Žitarice (kvinoje, proso, ječam...) također su odlična alternativa tjestenini. Sve što trebaš napraviti jest skuhati kvinoju prema uputama na pakiranju te ju poslužiti uz umak od rajčice ili bolognese umak koji možeš obogatiti gljivama. Kvinoja i proso sadrže mnogo proteina te su lako probavljivi.
Prelivene umakom od sira i brokule, žitarice mogu postati i odličan comfort food. Ječam je također odlična zamjena za tjesteninu u primjerice minestrone juhi i raznim drugim maneštrama.
Imamo još odličnih 'zamjenskih' ideja...