Pečeni krumpir, tjestenina s umakom ili masnoćom od pečenja, mlinci, palenta, riža s povrćem i slični prilozi srcu i nepcu nam dragi, složit ćete se s nama, postali su već pomalo dosadni. Sezonsko povrće idealno je za neke nove, drugačije priloge, pa smo se bacili na malo istraživanje i otkrili pet sjajnih priloga iz pećnice koji će se idealno složiti uz baš svako mesno, riblje i povrtno glavno jelo.
Lagana, ali kremasta i fina, potpuno drugačija, pečena caprese salata odlično će se složiti uz svako glavno jelo, a dodate li joj dovoljnu dozu začinskog bilja, bit će aromatična i izvrsno će nadopuniti čak i običan tostirani kruh ili sendvič. Poslužite je uz meso i povrće s grilla, na naglo ispečeni odrezak ili pak ribu iz pećnice.
Tko kaže da krumpir mora biti samo pečen da bi stvorio savršen prilog? Kombinirajte ga s gljivama, dodajte mu sir, prelijte ga umakom od maslaca i mlijeka, začinite omiljenim začinima, a ni koja šaka sitno sjeckane slanine neće zasmetati. Sve zajedno fino zapecite, pa u kockama ili žlicama poslužite uz sočno meso.
Ako pak baš obožavate pečeni krumpir, imamo genijalnu ideju. Spljošteni krumpir koji ste zatim prelili finim dressingom, dobrom dozom sira, otopljenim maslacem ili maslinovim uljem aromatiziranim začinskim biljem ili češnjakom bit će idealan dodatak baš svakom jelu, mesnom, ribljem ili kakvim dobrim povrtnim popečcima.
Pečena paprika naš je najdraži post ljetni specijalitet. Osim što divno miriše, na stol donosi neke nove, slatkasto kisele arome kojima je teško odoljeti. Iako se paprika i riba obično baš i ne vole, pečeni u pećnici stvorit će par savršeno usklađenih okusa. Osim priloga, pečena paprika može biti i odlično glavno jelo koje zatim možete poslužiti uz aromatiziranu heljdu, kus kus ili proso.
Za kraj, još smo jedno neobično povrće ispekli. Riječ je o cikli koju posebice volimo na salatu, no u pečenom nas je izdanju osvojila na prvu. Začinjena slanim sirevima, bučinim košticama ili svježim začinskim biljem bit će idealan dodatak svakom stolu, raskošnijem ili onom skromnijem, nakon posla četvrtkom. Osim cikle, ispeći možete i mrkvu koja će, uz prave začine i koju žlicu šećera, donijeti slatkaste, karamelizirane okuse stvorene za kombiniranje sa slanim glavnim jelima.
Dobar tek!