Špajza 09. ožujka 2018.

Recepti uz koje ćete zavoljeti blitvu

Blitva
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Zdrava namirnica koju možete jesti baš cijele godine!

Ili je volite ili ne volite. Takva je blitva. Zbog svog blagog okusa, blitva odlično pristaje uz mnoga jela. No, istina je i da često zaobilazi naše tanjure.

Blitva je jednostavna za pripremu, kratko se kuha i iznimno je hranjiva. Kod kuhanja treba paziti da ju ne kuhate predugo - dovoljno je ubaciti ju u zakuhanu vodu na 4-5 minuta, tek toliko da lišće i stabljika omekšaju. Osim kuhane, blitvu možete jesti i sirovu, primjerice pomiješati (umjesto špinata) s voćem i povrćem u zdravi smoothie.

 

soparnik1.jpg Možda vas zanima... Hrvatske delicije: Naučite spremati najbolji poljički soparnik None

 

Možete s njom raditi rižoto, quiche, palačinke, pite ili primjerice slatke male sarmice. Izbor je velik, a s obzirom na blagodati koje blitva pruža, preporučujemo da ju uvrstite u svoj jelovnik što češće.

Rižoto od blitve | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Možete je pronaći u dvije verzije boje stabljika - onu koja ima bijele stabljike i onu s crvenim stabljikama. Obje ih možete koristiti na isti način. S obzirom na to da blitva nije pretjerano zahtjevna biljka, možete ju posaditi i na svom balkonu te tako uvijek imati svježu blitvu. Ono što joj trebate osigurati, jest dovoljno vode, kako se listovi ne bi osušili.

I najbolje, blitva ne samo da je preporučljiva namirnica za što češću konzumaciju, nego je dobila i svoje podrijetlom zaštićeno jelo - soparnik koje se priprema u dalmatinskim Poljicama. To je naime neka vrsta jednostavne pite, koja postoji još od doba Turaka, a pravi se tako da se dva sloja tijesta pune nadjevom od blitve.

 

blitva1 naslovna.jpg Možda vas zanima... Blitva u glavnoj ulozi by chef Branko Ognjenović None

 

S obzirom na sve mogućnosti koje blitva pruža, predlažemo i neke recepte kao buduće ideje za jela s blitvom!

Rolada od blitve sa sirom i šunkom

Domaći štrukli od blitve i sira

Slana torta od palačinki s blitvom

Palačinka od blitve punjena rižotom od kozica

Složenac od krumpira, slanine i blitve

Štrudla od integralnih kora s blitvom i mladim lukom

Polpete s blitvom

Rižoto od blitve

Bijele lazanje s blitvom i porilukom

Quiche s blitvom i sirom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.