Špajza 7162 prikaza 12. studenoga 2018.

Sarma - baš sve što trebate znati o kraljici zime!

Sarma
Thinkstock
Kraj godine idealno je doba za pripremu specijaliteta koji spaja i veseli na najfiniji mogući način.

Nekoliko jednostavnih uputa dovest će vas do savršene sarme kod baš svake pripreme. Donosimo najbolje savjete za pripremu kupusa i mesa, a zatim i slaganje te kuhanje. Na kraju pak se možete inspirirati našim idejama za priloge, pa na savršen način uživati u toliko omiljenoj kiselkastoj kraljici jeseni.

 

saema 6.jpg Možda vas zanima... Sarma: Da se nikad ne zaboravi recept! Recepti

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović Matea Mikić Pavlović

 

Kupus

Jedna od dvije najvažnije komponente sarme definitivno je kiseli kupus. Imate li prilike, obavezno nabavite onaj domaći, a obavljate li nabavku na tržnici, prodavačicu svakako zamolite za dodatnu dozu rasola, tekućine u kojoj stoji kiseli kupus. Volite li jače okuse i kiseliju juhu, kupus ne morate prati, no najbolja opcija svakako će biti pranje polovice kupusa koji namjeravate iskoristiti.

 

Možda vas zanima... Zapečena sarma od slatkoga kupusa Recepti

 

Kiseli kupus | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Meso

Kada pričamo o sarmi, meso podrazumijeva dvije stvari - ono sušeno i ono mljeveno. Sušeno meso prije ubacivanja u sarmu dobro je prokuhati u posebnoj vodi kako ne bi preuzelo okuse čitavog jela. Također, uvijek dodajte manju količinu riže od količine mljevenog mesa koju upotrebljavate, a u meso dodajte bazične začine poput soli i papra, češnjak i crvenu papriku. U smjesu za punjenje kupusa često se dodaje i pirjani luk te slanina nasjeckana na sitne kockice.

 

Možda vas zanima... Zimska ljubav: Sarma na slavonski način Kolumne

 

Slaganje i kuhanje

Sarme se najprije slažu u krug, jedna do druge, zatim jedna na drugu, a na kraju im se dodaje tekućina. Ostatak listova sjecka se na rezance, pa se dodaje na vrh te se sarma kuha oko sat i pola do dva na laganoj vatri.

 

Možda vas zanima... Japrak: Sarma može biti još ukusnija! Recepti

 

sarma | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Prilozi

Sarma će se najbolje složiti uz kremasti pire krumpir, no ponegdje možete naići i na varijantu sa žgancima ili palentom, pa čak i ploškama krumpira prženim na ulju.

 

pire krumpir Možda vas zanima... Klasik s malim zaokretom: Pire krumpir s češnjakom Recepti

 

pire krumpir | Author: Thinkstock Thinkstock

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.