Špajza 28. siječnja 2024.

Dosje sarma: kako da baš uvijek bude najbolja!

sarma
Savršena sarma foto: Ivica Galović/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Možeš li zamisliti zimu, a da sarma nije na stolu? Mi nikako ne možemo. I zato na jednom mjestu donosimo sve najbolje savjete da ti sarma svaki put ispadne savršeno

Sarma... ta čarobna riječ, i još čarobnije jelo! Ma tko bi joj odolio?! Da nam je netko ponudi i usred ljeta, sa slašću bismo na nju navalili.

Ipak, sarma najbolje prija zimi i zato u njoj sada iskreno uživamo. Sarma je bila i veliki hit na kućicama na prije mjesec dana završenom Adventu u Zagrebu gdje su se smišljala čak i posebna jela kojima je sarma bila inspiracija.

 

Možda vas zanima... KVIZ: Prepoznaješ li 10/10 hrvatskih tradicionalnih jela? Kviz

 

Donosimo nekoliko jednostavnih uputa zahvaljujući kojima će tvoja sarma baš svaki put ispasti savršeno. Od toga kako odabrati i pripremiti kupus i meso, pa sve do toga kako najbolje smotati i složiti sarmu u lonac.

Imamo i sjajne ideje za priloge uz sarmu uz koje ćeš još više uživati u slasnoj kraljici zime.

 

sarma | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Domaća sarma - nema boljeg zimskog jela foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Što je sarma bez dobrog kiselog kupusa?

Jedna od dvije najvažnije komponente sarme definitivno je kiseli kupus. Imaš li prilike, obavezno nabavi onaj domaći, a obavljaš li nabavku na tržnici, prodavačicu svakako zamoli za dodatnu dozu rasola, tekućine u kojoj stoji kiseli kupus.

Voliš li jače okuse i kiseliji saft od sarme, kupus ne moraš prati.

 

 

Kiseli kupus | Author: Thinkstock Kiseli kupus - uvijek se u lonac sa sarmom dodaje i onaj rezani foto: Thinkstock

 

Koje je meso najbolje za sarmu

Kada pričamo o sarmi, "meso" podrazumijeva dvije stvari - ono sušeno i ono mljeveno. Sušeno meso prije ubacivanja u sarmu dobro je prokuhati u posebnoj vodi kako ne bi preuzelo okuse čitavog jela.

Također, uvijek dodaj manju količinu riže od količine mljevenog mesa, a u meso dodaj bazične začine poput soli i papra, češnjak i crvenu papriku. U smjesu za punjenje kupusa često se dodaje i pirjani luk te slanina nasjeckana na sitne kockice.

 

Drugačija sarma by Picnic Mingle & Fun Možda vas zanima... Dvije posebne sarme - hitove s Fuliranja napravi kod kuće Špajza Kiseli kupus Možda vas zanima... Zimske delicije: Top 10 jela s kiselim kupusom Recepti

 

Slaganje i kuhanje

Sarme se najprije slažu u krug, jedna do druge, zatim jedna na drugu, a na kraju im se dodaje tekućina. Ostatak listova sjecka se na rezance, pa se dodaje na vrh te se sarma kuha oko sat i pola do dva na laganoj vatri.

Pire krumpir | Author: Shutterstock Pire krumpir - neizostavan prilog uz sarmu foto: Shutterstock

 

snoop dogg, pire krumpir Možda vas zanima... Reper Snoop Dogg u pire krumpir stavlja tajni sastojak Recepti

 

Sarma i njezini prilozi

Sarma će se najbolje složiti uz kremasti pire krumpir, no ponegdje možete naići i na varijantu s palentom, pa čak i ploškama krumpira prženim na ulju.

 

Možda vas zanima... Zimska ljubav: Sarma na slavonski način Kolumne Možda vas zanima... Zapečena sarma od slatkoga kupusa Recepti Sarma Možda vas zanima... Kako napraviti najbolju sarmu? Znamo sve trikove Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.