Nekoliko jednostavnih uputa dovest će vas do savršene sarme kod baš svake pripreme. Donosimo najbolje savjete za pripremu kupusa i mesa, a zatim i slaganje te kuhanje. Na kraju pak se možete inspirirati našim idejama za priloge, pa na savršen način uživati u toliko omiljenoj kiselkastoj kraljici jeseni.
Kupus
Jedna od dvije najvažnije komponente sarme definitivno je kiseli kupus. Imate li prilike, obavezno nabavite onaj domaći, a obavljate li nabavku na tržnici, prodavačicu svakako zamolite za dodatnu dozu rasola, tekućine u kojoj stoji kiseli kupus. Volite li jače okuse i kiseliju juhu, kupus ne morate prati, no najbolja opcija svakako će biti pranje polovice kupusa koji namjeravate iskoristiti.
Meso
Kada pričamo o sarmi, meso podrazumijeva dvije stvari - ono sušeno i ono mljeveno. Sušeno meso prije ubacivanja u sarmu dobro je prokuhati u posebnoj vodi kako ne bi preuzelo okuse čitavog jela. Također, uvijek dodajte manju količinu riže od količine mljevenog mesa koju upotrebljavate, a u meso dodajte bazične začine poput soli i papra, češnjak i crvenu papriku. U smjesu za punjenje kupusa često se dodaje i pirjani luk te slanina nasjeckana na sitne kockice.
Slaganje i kuhanje
Sarme se najprije slažu u krug, jedna do druge, zatim jedna na drugu, a na kraju im se dodaje tekućina. Ostatak listova sjecka se na rezance, pa se dodaje na vrh te se sarma kuha oko sat i pola do dva na laganoj vatri.
Prilozi
Sarma će se najbolje složiti uz kremasti pire krumpir, no ponegdje možete naići i na varijantu sa žgancima ili palentom, pa čak i ploškama krumpira prženim na ulju.
Dobar tek!