Sarma... ta čarobna riječ, i još čarobnije jelo! Ma tko bi joj odolio?! Da nam je netko ponudi i usred ljeta, sa slašću bismo na nju navalili.
Ipak, sarma najbolje prija zimi i zato u njoj sada iskreno uživamo. Sarma je bila i veliki hit na kućicama na prije mjesec dana završenom Adventu u Zagrebu gdje su se smišljala čak i posebna jela kojima je sarma bila inspiracija.
Donosimo nekoliko jednostavnih uputa zahvaljujući kojima će tvoja sarma baš svaki put ispasti savršeno. Od toga kako odabrati i pripremiti kupus i meso, pa sve do toga kako najbolje smotati i složiti sarmu u lonac.
Imamo i sjajne ideje za priloge uz sarmu uz koje ćeš još više uživati u slasnoj kraljici zime.
Što je sarma bez dobrog kiselog kupusa?
Jedna od dvije najvažnije komponente sarme definitivno je kiseli kupus. Imaš li prilike, obavezno nabavi onaj domaći, a obavljaš li nabavku na tržnici, prodavačicu svakako zamoli za dodatnu dozu rasola, tekućine u kojoj stoji kiseli kupus.
Voliš li jače okuse i kiseliji saft od sarme, kupus ne moraš prati.
Koje je meso najbolje za sarmu
Kada pričamo o sarmi, "meso" podrazumijeva dvije stvari - ono sušeno i ono mljeveno. Sušeno meso prije ubacivanja u sarmu dobro je prokuhati u posebnoj vodi kako ne bi preuzelo okuse čitavog jela.
Također, uvijek dodaj manju količinu riže od količine mljevenog mesa, a u meso dodaj bazične začine poput soli i papra, češnjak i crvenu papriku. U smjesu za punjenje kupusa često se dodaje i pirjani luk te slanina nasjeckana na sitne kockice.
Slaganje i kuhanje
Sarme se najprije slažu u krug, jedna do druge, zatim jedna na drugu, a na kraju im se dodaje tekućina. Ostatak listova sjecka se na rezance, pa se dodaje na vrh te se sarma kuha oko sat i pola do dva na laganoj vatri.
Sarma i njezini prilozi
Sarma će se najbolje složiti uz kremasti pire krumpir, no ponegdje možete naići i na varijantu s palentom, pa čak i ploškama krumpira prženim na ulju.