Nema sumnje da su smoothieji jedan od najzabavnijih i najpraktičnijih načina za uživanje u raznim vrstama voća, povrća i drugih ukusnih dodataka. Hranjiv je i osvježavajuć, ali ključni faktor uspjeha je njegova konzistencija.
Najtraženija tekstura je kremasta i gusta, a jedan od najčešćih dodataka koji osigurava tu teksturu su banane, koje daju blagu slatkoću i čine bazu glatkom.
Dostojne zamjene za banane
Međutim, banane nisu po svačijem ukusu, a ponekad je njihov karakterističan okus i teksturu teško zamaskirati, čak i kada ih izmiješaš s drugim sastojcima. Također, nisu uvijek pri ruci, a ako ih jednostavno izostaviš iz recepta bez odgovarajuće zamjene, smoothie će vjerojatno biti rjeđi i manje ukusan.
Što, dakle, napraviti kada ti ponestane banana, a želiš gust smoothie? Ili ako ih ne voliš, a u receptima se stalno spominju? Ne moraš se zadovoljiti tankim i bezličnim omiljenim napitkom — postoje zamjene koje osiguravaju sličnu razinu slatkoće i kremoznosti, svaka s vlastitim nutritivnim prednostima, a rezultat je jednako ukusan.
Avokado
Avokado, svojom bogatom, kremastom teksturom i obiljem hranjivih sastojaka, idealan je dodatak raznim jelima — od namaza na kruhu do zelenih salata. Njegov prilično neutralan okus čini ga savršenim za slatka i slana jela, uključujući smoothieje.
Svilenkasta konzistencija vrlo je slična teksturi banane, što znači da će avokado osigurati gustoću bez značajnog utjecaja na okus. Osim toga, ima niži sadržaj šećera od banane pa je odličan izbor ako želiš smanjiti unos šećera, ali i dalje želiš kremoznost. Dovoljno je koristiti pola avokada kako bi se postigao teksturu slična banani, ali možeš prilagoditi količinu prema vlastitom ukusu.
Jogurt
Jogurt je već sam po sebi čest dodatak smoothieju jer daje osvježavajuću kiselkastost koja može ublažiti slatkoću voća, a također pomaže stvoriti glatku teksturu. Grčki jogurt ili skyr posebno su dobri kao zgušnjivači i mogu zamijeniti teksturu koju inače pruža banana, uz dodatak prepoznatljive blage kiselosti.
Osim toga, korištenje jogurta umjesto banane omogućuje ti više kreativnosti. Možeš birati različite vrste i okuse jogurta, što ti daje priliku za eksperimentiranje. Voćni ili jogurt s okusom citrusa osvježit će smoothie, dok će vanilija ili čokolada dodati dozu luksuza za piće nalik na milkshake.
Vrhnje od kokosa
Vrhnje od kokosa je odličan izbor tražiš li mliječnu teksturu bez mliječnih proizvoda. Prirodno slatko i bogato, kokosovo vrhnje daje smoothieju neodoljivu kremoznost, zbog čega je neki smatraju najboljom zamjenom za bananu. Iako ima izraženiji okus, to može biti prednost želiš li egzotičan smoothie s orašastim i bogatim tonovima.
Kokosova krema ima raskošan tropski okus koji se izvrsno slaže s drugim sastojcima. Čokolada i kokos su savršen par pa je dovoljno ubaciti malo kakao praha i komadića čokolade za desert nalik poznatoj čokoladici. Ili, za tropski doživljaj, kombiniraj je s ananasom i limetom. Kokosova krema također je dobar izvor kalija i drugih minerala poput magnezija.
Zobene pahuljice
Natopljene zobene pahuljice odličan su izbor kao zamjena za banane jer pružaju i gustoću i vlakna. Djeluju kao vezivo za smoothie i pomažu ti ostati sit dulje vrijeme zahvaljujući sporom oslobađanju energije.
Osim toga, zobene pahuljice dodaju zemljani, orašasti okus koji čini smoothie još ukusnijim.
Zobene pahuljice možeš jednostavno ubaciti u blender takve kakve jesu, ali za još glađu teksturu, najbolje ih je prethodno natopiti u vodi, mlijeku ili biljnoj alternativi. To će im omogućiti da se bolje izmiješaju i daju svilenkastu teksturu sličnu onoj od banane. Osim toga, možeš dodati cimet ili druge začine u tekućinu za natapanje kako bi postigao dodatni sloj okusa.
Chia sjemenke
Chia sjemenke su popularan izbor zbog sposobnosti upijanja tekućine i stvaranja želatinozne teksture, što ih čini savršenima za stvaranje strukture u smoothieju. Pomažu u zgušnjavanju napitka i osiguravaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Jedna žlica chia sjemenki dovoljna je da zamijeni jednu bananu u smoothieju, a možeš prilagoditi količinu prema željenoj konzistenciji.
Chia sjemenke same po sebi nemaju jak okus, pa se lako kombiniraju s gotovo svim sastojcima, a njihova neutralnost omogućuje ti dodavanje dodatne slatkoće po potrebi. S obzirom na njihovu nutritivnu vrijednost, uvijek je dobra ideja dodati ih u svoje napitke, čak i kada nisu u ulozi zamjene.
Mango
Iako ima vrlo specifičan, slatki i tropski okus, mango je sličan banani po teksturi. Kada je zreo, njegovu kremastu i glatku konzistenciju može se usporediti s maslacem. Mango nije previše vodenast, zbog čega neće razrijediti tvoj smoothie, već će pružiti bogat i svilenkast osjećaj u ustima, uz dodatnu dozu slatkoće.
Mango se može zamijeniti za bananu u jednakim količinama, otprilike jedna šalica narezanog manga odgovara jednoj velikoj banani. Ako želiš biti siguran da ne nadvlada ostale okuse, dodaj mango postupno. Posebno se dobro slaže s kokosom, limetom, breskvom i ananasom, a možeš ga kombinirati i s povrćem kako bi dodao slatkoću i uravnotežio okuse.
Batat
Batat, iako na prvu ne izgleda kao logičan izbor, ima nevjerojatno sličnu teksturu kao banana, a također je gladak i gust. Osim toga, njegova prirodna slatkoća čini ga savršenim za smoothieje, pogotovo kada se kombinira s začinima poput đumbira, cimeta ili datulja za doživljaj poput pite od slatkog krumpira u čaši.
Prije nego ga dodaš u smoothie, batat peci dok ne postane mekan, što obično traje 20-30 minuta. Pola šalice pečenog batata pružit će ti teksturu sličnu banani, ali s toplijim, zemljanim okusom. Prirodni šećeri u batatu često su dovoljni da zaslade smoothie, a istovremeno neće naglo podići razinu šećera u krvi.
Svileni tofu
Glatke i kremaste teksture, svileni tofu može biti sjajna zamjena za banane. Iako nema jak okus, tofu savršeno veže sastojke i daje smoothieju kremoznost. Bogat je proteinima i pun vlage, što smanjuje potrebu za dodavanjem drugih tekućina.
Možda ćeš trebati malo dodatne slatkoće poput meda ili sirupa, jer tofu sam po sebi nije sladak. Međutim, ako paziš na unos šećera ili želiš laganiji smoothie, tofu će ti omogućiti postizanje kremozne teksture bez dodatnih ugljikohidrata.
Indijski oraščići
Kada se namoče u vodi, indijski oraščići nabubre i postanu mekani, što im daje savršenu kremastu i gustu teksturu nakon miksanja. Zbog blage slatkoće i orašastog okusa, odlična su zamjena za banane, ali i koristan dodatak smoothieju bez obzira na to. Donose suptilan zemljani okus i vrijedne nutritivne prednosti, poput vlakana, minerala i proteina. Međutim, ključno je da ih prethodno namočiš, jer će se na taj način bolje izmiksati i dati ujednačenu teksturu, a pritom će biti lakši za probavu.
Za bolji učinak, oraščiće možeš namočiti otprilike četiri sata, no za optimalne rezultate preporučuje se da ih ostaviš da se namaču preko noći. Na taj način im daješ dovoljno vremena da upiju tekućinu i postanu potpuno mekani. Ako planiraš napraviti smoothie za doručak, pripremi oraščiće večer prije,i sigurno ćeš se ujutro zahvaliti samome sebi na trudu.
Datulje
Ako želiš doista raskošan smoothie, datulje su idealne. Njihov slatki, pomalo sirupasti okus često se uspoređuje s karamelom, a mekana i gusta tekstura daje smoothieju kremoznost koju inače pružaju banane. Osim što poboljšavaju okus i teksturu, datulje su i zdravija alternativa rafiniranom šećeru.
Poput banana, datulje dodaju dubinu okusa koja je posebno bitna za desertne smoothieje s čokoladom ili orašastim plodovima, ali i za zaslađivanje smoothieja s lisnatim povrćem koje može imati blago gorak okus.
Datulje se odlično uklapaju u razne kombinacije, a dovoljno je dodati jednu ili dvije za postizanje potrebne slatkoće. Zbog njihove ljepljive konzistencije, možda će biti potrebno dodati malo više tekućine u smoothie kako bi se sve fino izmiksalo.