Špajza 03. srpnja 2025.

Sve što misliš da znaš o soji, a vjerojatno nije istina!

soja
Soja
foto: Getty Images/Unsplash
Većina mitova koji prate soju pada pred znanstvenim činjenicama. Sve o tome zašto nema razloga za brigu i kako soju možeš pametno uključiti u svoju prehranu - pročitaj u nastavku...

Kao da ne postoji namirnica koja je posljednjih godina izazvala toliko kontroverzi kao soja. U jednom trenutku predstavljena kao čudesna zamjena za meso, a već u drugom kao prijetnja zdravlju, soja je godinama omiljena meta brojnih mitova.

Od toga da izaziva hormonalne poremećaje do navoda da blokira apsorpciju minerala ili utječe na plodnost, nije čudno što se u toj poplavi zbunjujućih informacija teško snaći. Zato smo odlučili istražiti istinu i konačno odgovoriti na pitanje je li soja stvarno nepravedno optužena ili iza tih priča ipak ima istine?

Možda vas zanima... Soja Špajza

 

Proteini koji ništa ne skrivaju

U svijetu opsjednutom proteinima, soja često biva ignorirana kao "inferiorni protein". Međutim, upravo suprotno, ona je jedna od rijetkih biljaka koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih ljudskom organizmu.

Jedna šalica edamamea ili komad tofua pruža istu količinu proteina kao i komad mesa, i to bez kolesterola. Soja nije samo ukusna i praktična nego njezini proteini mogu postati odličan saveznik tvog zdravlja, bilo da ih dodaješ smoothiejima ili salatama.

Soybean Sauce and Soybean on Wooden Floor Soy sauce Food nutriti | Author: Jcomp / Freepik Nije meso, ali nije ni lošija: soja kao moćan izvor proteina foto: Jcomp / Freepik

Neutemeljeni strahovi

Jedan od najraširenijih mitova tvrdi kako soja može povećati rizik od raka dojke zbog sadržaja fitoestrogena. Istina je potpuno drugačija: suvremene studije potvrđuju upravo suprotan efekt. Sojini fitoestrogeni ne djeluju poput hormona koje proizvodi tijelo i zapravo mogu smanjiti rizik od pojave raka dojke. Drugim riječima – soja je tvoja prijateljica, a ne neprijateljica.

Soja Možda vas zanima... Sojini smotuljci punjeni tofuom, sa salatom od kvinoje, zapečenim grahom i batatom Špajza

Minerali i zablude koje treba odbaciti vezano uz soju

Još jedan popularan mit tvrdi da soja sprečava apsorpciju važnih minerala zbog fitata koje sadrži. Premda je istina da fitati mogu djelomično smanjiti apsorpciju minerala tijekom konkretnog obroka, to nikako ne predstavlja trajnu prijetnju zdravlju.

Osim toga, kuhanje, fermentacija i namakanje soje smanjuju količinu fitata, a dodatak vitamina C tijekom obroka još dodatno poboljšava apsorpciju željeza.

Sve što misliš da znaš o soji, a vjerojatno nije istina! | Author: PublicDomainPictures/Pixabay Edamame - mlada zelena zrna soje (u mahuni) foto: PublicDomainPictures/Pixabay

Štitnjača u strahu od soje? Ne baš

Soja je također neopravdano optužena za poremećaje u radu štitnjače. Novije analize jasno pokazuju kako normalna konzumacija soje nema negativan utjecaj na rad štitnjače kod zdravih osoba.

Jedina preporuka vrijedi za osobe koje već uzimaju lijekove za štitnjaču – savjetuje im se da soju konzumiraju nekoliko sati prije ili poslije uzimanja terapije, zbog potencijalnog smanjenja apsorpcije lijeka.

 | Author: Thinkstock Soja je dobra za pamćenje foto: Thinkstock

Plodnost i soja: gdje je granica?

Česta priča kaže da soja negativno utječe na plodnost žena i muškaraca. Međutim, znanost je pokazala da bi za takve učinke trebalo unositi nerealno visoke količine soje svakodnevno. Dakle, jedna salata s tofuom ili šalica edamamea sigurno neće ugroziti tvoju plodnost niti hormonalnu ravnotežu u tvome tijelu.

Možda vas zanima... Najbolji umaci svijeta: 3. Soja umak Špajza

Ulje od soje s lošom reputacijom?

Sojino ulje često se nalazi na meti kritika kao štetno ili toksično. Istina je mnogo jednostavnija: sojino ulje nije štetnije od bilo kojeg drugog biljnog ulja.

Kao i svako drugo ulje, treba ga konzumirati umjereno, ali svakako ne zaslužuje loš glas koji ga prati. Uostalom, njegov visoki stupanj dimljenja čini ga idealnim za prženje.

Soybean oil Soybean food and beverage products Food nutrition co | Author: Jcomp / Freepik Sojino ulje foto: Jcomp / Freepik

Pamćenje i soja: istina je bolja nego što misliš

Povezanost soje i demencije jedan je od mitova koji se tvrdoglavo drži u javnosti. Novije studije čak pokazuju da redovna konzumacija soje može pozitivno djelovati na kognitivne funkcije i usporiti propadanje memorije. Drugim riječima, soja je dobra za mozak – ili barem sigurna.

Soja i rana pubertet: mit koji odbija otići

Roditelji su često zabrinuti da soja ubrzava razvoj i pubertet djece. No istraživanja su potpuno demantirala tu tvrdnju. Soja nije povezana s ranijim pubertetom, nego upravo suprotno – može imati pozitivne efekte na razvoj mozga i pažnje kod djece.

Možda vas zanima... Raw food: Želite li okrenuti zdravu stranu? Kolumne Možda vas zanima... Razveselite se kineskom prženom rižom s povrćem Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.