Špajza 07. srpnja 2025.

Sve što znaš o mastima je krivo, i zašto low fat opcije zapravo nisu dobre

Čvarci
Čvarci
foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Povratak na velika vrata - zašto su mast i maslac ponovno kul. Zašto u posljednje vrijeme raste prodaja punomasnih proizvoda? Potražili smo odgovore struke...

Riječ “mast” dugo je nosila negativne konotacije – bila je sinonim za nezdravu prehranu, visoki kolesterol i sve ono što treba izbjegavati. No kako se mijenja naš odnos prema hrani, mijenja se i percepcija masti. Nekad demonizirana, danas se mast vraća na velika vrata – u kuhinje, restorane pa čak i u beauty rutine.

kamenice Možda vas zanima... Zdrave namirnice koje u većoj količini mogu biti štetne Špajza

Zašto low fat i light proizvodi nisu dobri

Prema riječima nutricionistice Natalie Louise Burrows, mnogi proizvodi s niskim udjelom masnoće zapravo su visoko procesirani i puni dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Upravo ti sastojci mogu uzrokovati probleme s razinom šećera u krvi, izazvati žudnju za hranom i dugoročno povećati rizik od metaboličkih bolesti. Burrows ističe da su cjelovite namirnice koje sadrže prirodne masti zdraviji izbor od njihovih light varijanti.

I tržište to potvrđuje – prodaja punomasnog jogurta i mlijeka raste, a potrošači sve više traže proizvode bez umjetnih sastojaka. Masnoća ponovno dobiva svoju vrijednost – ne samo kao nutritivno važan makronutrijent, već i kao ključni nosač okusa.

maslac | Author: Maryam Sicard/Unsplash Probali smo low fat maslac i nije nas oduševio foto: Maryam Sicard/Unsplash

Meso, loj i Michelin

Kuhari visoke kuhinje također su prepoznali moć masnoće. U londonskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Kitchen Table poslužuju dimljenu jegulju i mladi krumpir kuhan u goveđem loju. U Somersetovom HOLM-u poslužuje se steak s rimskom salatom i sabayonom (vajnšatoom) od goveđe masti.

U Manteci, popularnom restoranu u istočnom Londonu, masnoća se koristi gotovo u svakom jelu – od parfaita od pačje jetre, preko domaće pancete, pa sve do kultnog ragua od svinjske kožice.

Nema Michelin, ali je najpopularniji fast food lanac na svijetu - McDonald's - svoju popularnost temelji na 'zaraznim' okusima. Njihovi prženi krumpirići pravi su hit, a tajna njihova slasnog okusa je u korištenju goveđeg loja! O da, oni itekako znaju što rade!

Prženi krumpirići iz McDonald'sa Možda vas zanima... Znamo tajnu okusa slavnih prženih krumpirića Špajza McDonald's Možda vas zanima... Ova kombinacija iz McDonald'sa liječi migrenu?! Špajza

 

Novi masni brendovi

Za sve koji vole eksperimentirati kod kuće, pojavili su se i novi brendovi koji slave mast kao namirnicu. Jedan od njih je GOOD PHATS, tvrtka posvećena promociji zdravih masti poput gheeja, djevičanskog maslinovog ulja i goveđeg loja. Osnivač Tom Redwood pokrenuo je brend nakon što je vlastitom promjenom prehrane poboljšao zdravstveno stanje i izgubio više od 40 kilograma.

Njihov najtraženiji proizvod? Organski goveđi loj od krava hranjenih isključivo travom. Riječ je o kremastoj, bogatoj masti savršenoj za prženje krumpira, pripremu steakova, variva i temeljaca. Ima visoku točku dimljenja, izražen umami okus i sve više poklonika u kulinarskom svijetu.

suhomesnati proizvodi | Author: Okeykat/Unsplash Svinjska mast i domaća slanina su zdravi, no u umjerenim količinama foto: Okeykat/Unsplash

Povijest konzumacije masti – od siromaštva do fine dining scene

Prije industrijalizacije, svinjska mast, loj i maslac bili su standard u svakoj kuhinji. Danas ih češće nalazimo na menijima prestižnih restorana nego u domaćim smočnicama. No s rastućom popularnošću kolagena i prirodne kozmetike, kao i sve većim interesom za tradicionalne načine kuhanja, čini se da se mast vraća u modu – i to u stilu.

Je li mlijeko zdravo za piće Možda vas zanima... Je li MLIJEKO zdravo za piće? Evo što kažu stručnjaci Špajza

steak | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Steam s zapečenom masnoćom - slasnije ne može! foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Nemoj demonizirati, potrudi se razumjeti

Nisu sve masti jednake. Biljne masti (iz orašastih plodova, sjemenki i avokada) bogate su nezasićenim mastima, koje su povezane s boljim zdravljem srca. Životinjske masti, iako bogate zasićenim mastima, sadrže i vrijedne nutrijente poput B12, željeza i omega-3 masnih kiselina.

Preporuke struke i dalje idu u smjeru umjerene konzumacije zasićenih masti, uz naglasak na kvalitetu izvora i uravnoteženost prehrane. I zato, smatraju stručnjaci, najzdraviji pristup je raznolika prehrana koja uključuje različite vrste masnoća, ali naglasak stavlja na cjelovite namirnice.

Zbog svinjske kuge uzgajivači svinja primorani na svinjokolju već početkom jeseni, arhivske snimke | Author: Ivica Galovic/PIXSELL I čvarci su zdravi ako ne pretjerujemo foto: Ivica Galovic/PIXSELL

šećer, kocke šećera Možda vas zanima... Navike koje mijenjaju život: kako smanjiti unos šećera? Špajza Što se stvarno događa u tijelu kad jedeš čokoladu svaki dan Možda vas zanima... Što se događa u tijelu kad jedeš čokoladu baš svaki dan Špajza orasi Možda vas zanima... Evo zašto je dobro jesti orahe prije spavanja Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.