Riječ “mast” dugo je nosila negativne konotacije – bila je sinonim za nezdravu prehranu, visoki kolesterol i sve ono što treba izbjegavati. No kako se mijenja naš odnos prema hrani, mijenja se i percepcija masti. Nekad demonizirana, danas se mast vraća na velika vrata – u kuhinje, restorane pa čak i u beauty rutine.
Zašto low fat i light proizvodi nisu dobri
Prema riječima nutricionistice Natalie Louise Burrows, mnogi proizvodi s niskim udjelom masnoće zapravo su visoko procesirani i puni dodanih šećera i rafiniranih ugljikohidrata. Upravo ti sastojci mogu uzrokovati probleme s razinom šećera u krvi, izazvati žudnju za hranom i dugoročno povećati rizik od metaboličkih bolesti. Burrows ističe da su cjelovite namirnice koje sadrže prirodne masti zdraviji izbor od njihovih light varijanti.
I tržište to potvrđuje – prodaja punomasnog jogurta i mlijeka raste, a potrošači sve više traže proizvode bez umjetnih sastojaka. Masnoća ponovno dobiva svoju vrijednost – ne samo kao nutritivno važan makronutrijent, već i kao ključni nosač okusa.
Probali smo low fat maslac i nije nas oduševio
Meso, loj i Michelin
Kuhari visoke kuhinje također su prepoznali moć masnoće. U londonskom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Kitchen Table poslužuju dimljenu jegulju i mladi krumpir kuhan u goveđem loju. U Somersetovom HOLM-u poslužuje se steak s rimskom salatom i sabayonom (vajnšatoom) od goveđe masti.
U Manteci, popularnom restoranu u istočnom Londonu, masnoća se koristi gotovo u svakom jelu – od parfaita od pačje jetre, preko domaće pancete, pa sve do kultnog ragua od svinjske kožice.
Nema Michelin, ali je najpopularniji fast food lanac na svijetu - McDonald's - svoju popularnost temelji na 'zaraznim' okusima. Njihovi prženi krumpirići pravi su hit, a tajna njihova slasnog okusa je u korištenju goveđeg loja! O da, oni itekako znaju što rade!
Novi masni brendovi
Za sve koji vole eksperimentirati kod kuće, pojavili su se i novi brendovi koji slave mast kao namirnicu. Jedan od njih je GOOD PHATS, tvrtka posvećena promociji zdravih masti poput gheeja, djevičanskog maslinovog ulja i goveđeg loja. Osnivač Tom Redwood pokrenuo je brend nakon što je vlastitom promjenom prehrane poboljšao zdravstveno stanje i izgubio više od 40 kilograma.
Njihov najtraženiji proizvod? Organski goveđi loj od krava hranjenih isključivo travom. Riječ je o kremastoj, bogatoj masti savršenoj za prženje krumpira, pripremu steakova, variva i temeljaca. Ima visoku točku dimljenja, izražen umami okus i sve više poklonika u kulinarskom svijetu.
Svinjska mast i domaća slanina su zdravi, no u umjerenim količinama
Povijest konzumacije masti – od siromaštva do fine dining scene
Prije industrijalizacije, svinjska mast, loj i maslac bili su standard u svakoj kuhinji. Danas ih češće nalazimo na menijima prestižnih restorana nego u domaćim smočnicama. No s rastućom popularnošću kolagena i prirodne kozmetike, kao i sve većim interesom za tradicionalne načine kuhanja, čini se da se mast vraća u modu – i to u stilu.
Steam s zapečenom masnoćom - slasnije ne može!
Nemoj demonizirati, potrudi se razumjeti
Nisu sve masti jednake. Biljne masti (iz orašastih plodova, sjemenki i avokada) bogate su nezasićenim mastima, koje su povezane s boljim zdravljem srca. Životinjske masti, iako bogate zasićenim mastima, sadrže i vrijedne nutrijente poput B12, željeza i omega-3 masnih kiselina.
Preporuke struke i dalje idu u smjeru umjerene konzumacije zasićenih masti, uz naglasak na kvalitetu izvora i uravnoteženost prehrane. I zato, smatraju stručnjaci, najzdraviji pristup je raznolika prehrana koja uključuje različite vrste masnoća, ali naglasak stavlja na cjelovite namirnice.
I čvarci su zdravi ako ne pretjerujemo