Špajza 29. srpnja 2023.

Tijesto za kekse treba odstajati u hladnjaku. I točka

Tijesto za kekse
Sirovo tijesto za kekse valja ohladiti prije pečenja foto: Monika Grabkowska/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Kekse zaista ne treba požurivati i to je prvo pravilo. Ako ih pripremaš, rezerviraj pola sata vremena za hlađenje

Kada u receptu piše da tijesto za kekse treba barem pola sata odstajati u hladnjaku, mnogima padne mrak na oči. Jasno nam je da živimo dinamičan, ubrzan život u kojem svaka minuta zlata vrijedi, ali taj međukorak u pripremi postoji s razlogom.

Ovo se zlatno primarno odnosi na svima poznate keksiće s komadićima čokolade te sve izvedenice istog, ali nijednom tijestu neće škoditi hlađenje. Ako želiš da budu ravnomjerno pečeni i lijepog oblika, rezerviraj im 30 minuta u hladnjaku, a poželjno i više. 

 

Možda vas zanima... Kalupi za led pripomoći će i u pripremi keksića. Evo kako... Špajza

 

Da pojasnimo, tijesto za kekse je primarno potrebno rashladiti zbog visokog udjela maslaca. Budući da su svi sastojci prilikom miksanja sobne temperature, tijesto treba naknadno rashladiti kako bi zadržalo formu.

U suprotnom će se maslac u zagrijanoj pećnici, na otprilike 190 do 200 stupnjeva, prebrzo rastopiti. Keksi će zbog toga u potpunosti izgubiti oblik, a rubovi će biti tanki i smeđi.

S druge strane, maslac u rashlađenom tijestu postepeno će se topiti, keksi će zadržati okrugli oblik i bit će hrskavi izvana te mekani iznutra. Drugim riječima, bit će savršeni za serviranje (i fotografiranje). 

 | Author: Food Photographer Jennifer Pallian/Unsplash Keksi s komadićima čokolade foto: Food Photographer Jennifer Pallian/Unsplash

Uz to, pola sata čini čuda i kada je u pitanju okus. Kratko 'odmaranje' tijesta omogućit će da se suhi i tekući sastojci dobro prožmu te da u prvi plan iskoče okusi vanilije, čokolade, karamela... Sve ovisi o tome što voliš dodati u tijesto!

Dakle, kekse se zaista ne isplati požurivati. Ako si vremenski ograničena, najbolje je da ih pripremiš večer ranije, omotaš folijom i staviš u hladnjak. Keksići s čokoladom dobro podnose i zamrzivač, gdje na svoj red mogu čekati mjesec do dva. 

... a sada se baci na testiranje recepata:

 

Možda vas zanima... Izvrstan recept za klasične keksiće s čokoladom Recepti Možda vas zanima... Jestivo tijesto za keksiće kojem se teško oduprijeti Recepti Možda vas zanima... Keksići s Nutellom od samo četiri sastojka Recepti Možda vas zanima... Jednostavni i efektni šah keksi Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.