Kada u receptu piše da tijesto za kekse treba barem pola sata odstajati u hladnjaku, mnogima padne mrak na oči. Jasno nam je da živimo dinamičan, ubrzan život u kojem svaka minuta zlata vrijedi, ali taj međukorak u pripremi postoji s razlogom.
Ovo se zlatno primarno odnosi na svima poznate keksiće s komadićima čokolade te sve izvedenice istog, ali nijednom tijestu neće škoditi hlađenje. Ako želiš da budu ravnomjerno pečeni i lijepog oblika, rezerviraj im 30 minuta u hladnjaku, a poželjno i više.
Da pojasnimo, tijesto za kekse je primarno potrebno rashladiti zbog visokog udjela maslaca. Budući da su svi sastojci prilikom miksanja sobne temperature, tijesto treba naknadno rashladiti kako bi zadržalo formu.
U suprotnom će se maslac u zagrijanoj pećnici, na otprilike 190 do 200 stupnjeva, prebrzo rastopiti. Keksi će zbog toga u potpunosti izgubiti oblik, a rubovi će biti tanki i smeđi.
S druge strane, maslac u rashlađenom tijestu postepeno će se topiti, keksi će zadržati okrugli oblik i bit će hrskavi izvana te mekani iznutra. Drugim riječima, bit će savršeni za serviranje (i fotografiranje).
Uz to, pola sata čini čuda i kada je u pitanju okus. Kratko 'odmaranje' tijesta omogućit će da se suhi i tekući sastojci dobro prožmu te da u prvi plan iskoče okusi vanilije, čokolade, karamela... Sve ovisi o tome što voliš dodati u tijesto!
Dakle, kekse se zaista ne isplati požurivati. Ako si vremenski ograničena, najbolje je da ih pripremiš večer ranije, omotaš folijom i staviš u hladnjak. Keksići s čokoladom dobro podnose i zamrzivač, gdje na svoj red mogu čekati mjesec do dva.
... a sada se baci na testiranje recepata: