Špajza 10. srpnja 2025.

Koji je sladoled najzdraviji? Vodič za odabir savršene ledene poslastice

sladoled
Sladoled - tako fin, a tako kaloričan... kako pronaći ravnotežu?
foto: Browned Butter Blondie/Pinterest
Ljeto je nezamislivo bez sladoleda, sorbeta, semifredda, zamrznutog jogurta... No koji je od tih zamrznutih specijaliteta najfiniji, a koji najzdraviji? Donosimo opsežan shopping vodič

Ljeto je nezamislivo bez sladoleda, no šetnja pored polica sa zamrznutim desertima može biti zbunjujuća. Punomasni, s manje masnoće, bez šećera, proteinski, gelato, sorbet

Koji je od njih doista najzdraviji izbor? Odgovor nije jednostavan jer ovisi o tvojim prehrambenim ciljevima i onome što smatraš "zdravim". No razumijevanje prednosti i nedostataka svake vrste zamrznutih deserata može ti pomoći da doneseš informiranu odluku.

sladoled od smokvinog lista Možda vas zanima... Sladoled od smokvina lista pravi je spektakl okusa! Recepti mary berry, sladoled Možda vas zanima... Savršen domaći sladoled po receptu Mary Berry Recepti sladoled od borovnica Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za sladoled od borovnica! Recepti

Klasični sladoled: Pun okus s cijenom

Da bi se proizvod smio nazvati sladoled, njegova baza mora biti vrhnje i/ili mlijeko s najmanje 10 % mliječne masti. Upravo taj udio masti daje pravom sladoledu bogat okus i neodoljivu kremastu teksturu.

Prednosti sladoleda: Neusporedivo bogatstvo okusa i teksture koje pružaju prirodni sastojci poput vrhnja, mlijeka i jaja.

Nedostaci: Puno kalorija, zasićenih masti i šećera. Skuplji premium brendovi često imaju i do 12 % masti te 20 % šećera. Ako tome dodamo komadiće keksa, čokolade ili karamele, kalorijska vrijednost drastično raste, pretvarajući ga u desert za povremene, posebne prilike.

sorbet | Author: Kseniya Kobi/Pexels Sorbet od lubenice foto: Kseniya Kobi/Pexels

Lakše alternative: Gdje su kompromisi?

Mnogi u potrazi za zdravijom opcijom posežu za alternativama s manje masti i/ili šećera, no svaka od njih nosi određene kompromise.

Gelato i sorbet

Gelato, talijanski rođak sladoleda, sadrži više mlijeka, a manje vrhnja, što rezultira nižim udjelom masti. Ipak, to ne znači nužno i manje kalorija, jer često sadrži jednaku, ako ne i veću količinu šećera kako bi se postigla željena tekstura.

S druge strane, sorbet se temelji na voću i vodi, što ga čini gotovo bezmasnom opcijom. No komercijalne verzije često su krcate dodanim šećerom koji nerijetko čini i do 30 % proizvoda, nadmašujući udio samog voća.

sorbet od trešanja Možda vas zanima... Kad je vrijeme za osvježenje, pripremi sorbet od trešanja Recepti sorbet od jagoda Možda vas zanima... SLATKO I LEDENO Vrijeme je za sorbet od jagoda Recepti Možda vas zanima... Sorbet od limuna s tajnim sastojkom Recepti

Zamrznuti jogurt

Dugo smatran svetim gralom zdravih slastica, zamrznuti jogurt može biti dobar izvor proteina i probiotika. Međutim, kako bi se nadoknadio manjak masnoće koja daje kremoznost, proizvođači često dodaju značajne količine šećera. Zato je ključno čitati deklaracije, jer naizgled zdrava opcija može biti šećerna bomba.

semifreddo od jagoda | Author: Nigel, The Gourmet Larder/Pinterest Semifreddo od jagoda foto: Nigel, The Gourmet Larder/Pinterest

Semifreddo

Semifreddo, ova slasna talijanska poluzamrznuta poslastica nudi iznimno bogatu i pjenastu teksturu. No ta raskoš okusa dolazi od sastojaka poput tučenog slatkog vrhnja i jaja, što ga nutritivno svrstava uz bok klasičnom, visokokaloričnom sladoledu.

Zaboravi sladoled, napravi ledeni snack od jogurta s malinama Možda vas zanima... Snack od zamrznutog jogurta i malina bolji je od sladoleda Recepti Možda vas zanima... SEMIFREDDO Slatka čarolija s malinama i pistacijama Recepti Dinja Možda vas zanima... Nešto posebno: Semifreddo s dinjom i amarettom Recepti Možda vas zanima... Čokoladni semifreddo s lješnjacima i dulce de lecheom Kolumne dinja. sladoled Možda vas zanima... Zamrznuti jogurt s dinjom je savršena ljetna kombinacija Recepti

Novi trendovi: Niskokalorične i proteinske opcije

Police supermarketa sve su punije sladoledima koji se reklamiraju kao niskokalorični, keto ili bogati proteinima. Impresivno niske kalorijske vrijednosti ovih sladoleda proizvođači postižu korištenjem zamjenskih sladila (poput eritritola i stevije) i niza aditiva koji oponašaju teksturu sladoleda.

Prednosti: Značajno manje kalorija i šećera, a često i veći udio proteina, što može biti korisno za one na specifičnim dijetama.

Nedostaci: Riječ je o ultra-prerađenim proizvodima s dugim popisom sastojaka. Iako su "zdraviji" na papiru, teško ih je smatrati prirodnom hranom. Uz to, cjenovno su često znatno skuplji od klasičnih sladoleda.

sladoled, sladoledni kup | Author: Alisha Mishra/Pexels Sladoledni kup - puno previše sladoleda i drugih dodataka za ejdnu porciju foto: Alisha Mishra/Pexels

Zaključak? Ključ je u umjerenosti!

Zaključak? Ne postoji jedan univerzalno "najzdraviji" sladoled. Izbor ovisi o tome želiš li izbjeći masnoće, šećer, laktozu ili jednostavno tražiš više proteina. Nutricionisti se slažu da je ključ u umjerenosti.

Ponekad je zaista bolje pojesti malu porciju kvalitetnog, punomasnog sladoleda i istinski uživati u svakom zalogaju, nego se zavaravati i pretjerati s "lakšim", ali visoko prerađenim alternativama. 

sladoled, kornet Možda vas zanima... Kod kuće napravi domaći kornet za sladoled Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.