Špajza 02. svibnja 2021.

Predstavljamo taco - kultno meksičko jelo koje obožavamo!

Tacosi su tradicionalno meksičko jelo koje se sastoji od tortilje i nadjeva; morskih plodova, mesa, povrća foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Od najluksuznijih restorana do uličnih štandova, tacosi su postali kultno jelo koje danas možemo pronaći u svim dijelovima svijeta...

Taco - globalno popularna hrana koju danas pronalazimo u gotovom svakom kutku svijeta. No, jesi li ikad razmišljala o njegovoj povijesti; odakle je potekao, kako se probio do SAD-a i kako je postao omiljena hrana diljem svijeta? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja donosimo u nastavku...

Što je taco? 

Taco je tradicionalno meksičko jelo, koje se sastoji od tortilje, napravljene od kukuruznog ili pšeničnog brašna, napunjene (te preklopljene ili zamotane) različitim namirnicama: mljevenim mesom, ribom, morskim plodovima, povrćem. Ova posebna vrsta tortilja danas se poslužuje uz različite priloge poput salse, čili papričica, luka, guacamolea i salata. 

Tortilje recepti | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Podrijetlo tacosa

Vjerovali ili ne, nitko zapravo ne zna tko je prvi izumio taco. Međutim, znamo da su prvi tacos bili posluženi u 18. stoljeću. Riječ taco ima prilično živopisnu povijest; izvorno se nije koristila za opisivanje prehrambenih proizvoda. Paul M. Pilcher istraživao je povijest tacosa i otkrio je da sam pojam dolazi iz rudnika srebra u Meksiku. Vjeruje se da se taco prvo odnosio na dinamit koji se koristio u rudnicima; barut u dinamitu bio je zamotan čvrsto u papir, slično kao što su današnji sastojci taca umotani u tortilju. Riječ taco nije se koristila za opisivanje hrane sve do 19. stoljeća.

Očito je da je taco meksička hrana, no pitanje je kako je onda došla do SAD-a? Teško je to sa sigurnošću znati, ali podatci sugeriraju da su tacose u Sjedinjene Države prvi put doveli meksički imigranti u 19. stoljeću. 

Suvremena ljubav prema tacosima...

Danas bi teško mogli pronaći glavni grad bez barem nekoliko različitih restorana nadahnutih Meksikom (ili autentičnih meksičkih). I iako je istina da su se tacosi na mnogo načina amerikanizirani (dodavanjem hrpe sira, rajčica i drugih neautentičnih dodataka), u nekim restoranima diljem svijeta još uvijek možemo pronaći autentične, “staromodne” meksičke tacose. Jedno je sigurno, tacosi su postali omiljena hrana diljem svijeta, a čak je Netflix posvetio cijeli serijal "Taco Chronicles" upravo ovom kultnom jelu!

 

Domaće tortilje Možda vas zanima... Domaće tortilje nije teško napraviti! A tako su ukusne... Recepti

 

Kako prepoznati autentični meksički taco? 

Za početak, pogledaj tortilju. Ako je taco zamotan u tortilju od pšeničnog brašna, vrlo vjerojatno uživaš u amerikaniziranom tacu, jer se autentični tacosi obično poslužuju u kukuruznim tortiljama. Nadalje, autentični taco obično sadrži samo nekoliko jednostavnih sastojaka: određenu vrstu mesa (piletina, biftek ili svinjetina), luk i svježi sok limete. Tradicionalni meksički taco naziva se ulični taco,a tradicionalni preljevi uključuju luk, korijander i salsu. U tradicionalnim uličnim tacosima nema salate, rajčice ili sira. 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Tacose ne možeš dobiti za vrijeme ručka u Meksiku...

Iako se u ostatku svijeta tacosi jedu u bilo koje doba dana (i noći), u Meksiku su tacosi dostupni na ulici obično ujutro ili kasno navečer, a od podneva do 18 sati vrlo ih je teško pronaći! To je zato što Meksikanci svoj glavni obrok obično jedu popodne. No, kad se sumrak konačno spusti, taco kolica vraćaju se na ulice, spremna za posluživanje omiljenih jela.

Kamion Taco bio je vjerojatno prvi kamion s hranom

Vjeruje se da je prvi taco kamion u SAD-u otvorio Raul Martinez, meksički imigrant koji je stari kamion za sladoled preuredio u pokretni taco restoran 1974. godine. Parkirao je kamion ispred bara u istočnom Los Angelesu i postao je veoma uspješan te je uspio otvoriti restoran (King Taco) samo nekoliko mjeseci kasnije. King Taco danas ima 22 lokacije u Kaliforniji! Tacose je u SAD-u popularizirao i Taco Bell, a prvi restoran otvoren je 1962. godine. 

Taco možeš napuniti s čime god poželiš!

Jedna od najpopularnijih vrsta tacosa je Taco al pastor, koji se sastoji od pečene svinjetine narezane na tanke kolutove uz dodatak ananasa, luka i cilantra. Ovaj su taco popularizirali libanonski imigranti u Meksiku. Ostali popularni meksički tacosi su Tacos de barbacoa (govedinu s roštilja), Tacos de camaron (škampi) i Tacos de lengua (goveđi jezik), a egzotičnije vrste sadrže meso od organa (poput tripica) ili pržene skakavce. Tacos koji se poslužuje za doručak sadrži jaja. 

tacosi s kozicama recepti | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Recepti za tacose 

Mogućnosti pripreme i punjenja tacosa su uistinu neograničene, a ako poželiš napraviti tacose kod kuće, u nastavku možeš pronaći izvrsne recepte za različite verzije tacosa.

  • Tacosi s kozicama i coleslaw salatom

Recept nije originalno meksičko jelo već je inspiriran meksičkom kuhinjom, a možda bi se čak moglo reći i da podsjeća pomalo na Tex-Mex kuhinju zbog kupus salate sa slaw umakom (coleslaw) i zbog feta sira. U slaw umak originalno ide jedan režanj češnjaka, ali ako ne voliš intenzivan okus češnjaka, možeš smanjiti na pola režnja. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Guštaj uz tacos s kozicama i coleslaw salatom Kolumne

 

  • Taco s grahom i feta sirom

Ovo je jelo odličan izbor i za obiteljsko druženje; praktično je, ukusno i efektno. Prikladno je za vegetarijance, vrlo se brzo priprema i cjenovno je prihvatljivo. Trebat će ti otprilike pola sata za pripremu desetak tacosa. Savjetujemo da ih poslužiš odmah!

 

Možda vas zanima... Odličan vege taco s grahom i feta sirom Recepti

 

  • Tacosi s jajima i slaninom

Manje od 10 minuta bit će ti potrebno za pripremu ovog doručka! Zaboravi na "Taco Tuesday" i pripremi tacos svakoga jutra za doručak. Jednostavni sastojci, koji su ionako često na popisu namirnica za doručak, u nekoj drugoj varijanti i aranžmanu učinit će jutro zanimljivijim i slasnijim.

 

Možda vas zanima... Tacos s jajima i slaninom za dobar početak dana Recepti

 

  • Riblji tacosi 

Donosimo ti recept za bezglutenske kukuruzne tortilje. Ova količina tijesta bila mi je dovoljna za šesto do osam tortilja, sve ovisi koliko velike tortilje ćeš raditi. Punjenje je riblje, a ako ti je pri ruci, netom prije jela dodaj i malo svježe limete. Ovo je ručak za pet!

 

Možda vas zanima... Fish tacos - odličan ljetni ručak inspiriran Meksikom Kolumne

 

via GIPHY

 

Izvor:  www.smithsonianmag.com, www.thewholesomedish.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.