Špajza 06. veljače 2023.

Uz ovih 11 sastojaka pržena piletina bit će prefina!

Pržena piletina
Pržena piletina foto: Shardar Tarikul Islam/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Neke od ovih namirnica i nisu neko iznenađenje, no što kažeš na primjerice votku, tekućinu od kiselih krastavaca ili pak mlaćenicu? Isprobaj ove savjete i svaki put tvoja pržena piletina bit će savršena

Niti jedan zalogaj nije toliko utješan kao griz piletine uvaljane u brašno (ili u tekuću smjesu od brašna) i pržene. Hrskavost korice, sočnost mesa iznutra… ma neodoljivo! Ovo jelo tipičan je američki zalogaj, posebno na Jugu, a prvi put pržena piletina spominje se u 18. stoljeću u zapisima tadašnjeg guvernera Virginije Williama Byrda.

 | Author: Labskiii/Pexels Pržena piletina tipičan je američki specijalitet, ali i kod nas ima svoju publiku foto: Labskiii/Pexels

Možda kod nas ipak prednjače pileći pohanci, no i američka pržena piletina ima svoju publiku. A osim što je se kod nas može kušati u nekoliko lokala te u lancima brze prehrane, ovo jelo koje je savršeno za trenutke kad trebaš nešto slasno i masno, možeš lako pripremiti i kod kuće, a posebno ako koristiš niže navedene namirnice koje ovo jela čine boljim, hrskavijim i ukusnijim.

Mlaćenica

Nema dobre južnjačke pržene piletine bez mlaćenice (tekućine koja ostaje nakon izrade maslaca). U njoj se meso marinira prije prženja – preko noći ili par sati, naravno u hladnjaku. Ako ne možeš nabaviti mlaćenicu probaj s običnim ili grčim jogurtom.

 | Author: Thinkstock Sol i papar - neizostavan dodatak foto: Thinkstock

Sol i papar

Baš kao bi bez mlaćenice, pržena piletina ne može se zamisliti bez poštene količine soli i papra. Obilno ih treba dodati smjesi od brašna za prženje, a za jaču aromu treba koristiti svježe mljeveni crni papar. Dodatno ih možeš posuti po već prženoj piletini, ali pazi da ne pretjeraš.

Gustin

Gustin, odnosno kukuruzni škrob treba umiješati u brašno u koje ćeš uvaljati piletinu prije prženja. Zahvaljujući ovom sastojku korica će biti hrskavija, i poprimit će ljepšu zlatno-smeđu boju. Najbolje je gustin i brašno koristiti u omjeru 50:50. Umjesto gustina može se koristiti i rižino brašno ili tapioka brašno.

 

Hrskava piletina Možda vas zanima... Hrskava piletina: Pogledajte kako uljepšati ponedjeljak! None

 

Maslac

Piletina se obično prži u ulju, no samo biljno ulje za prženje piletini neće dati nikakav dodatni okus. Zato u ulje dodaj i maslac i okusit ćeš razliku. Naravno, nikad nemoj pržiti isključivo na maslacu jer on ima dosta nisku temperaturu sagorijevanja, pa ga je zato i dobro pomiješati s uljem koje sagorijeva na puno višoj temperaturi.

 | Author: Castorly Stock/Pexels Parmezan je odličan dodatak prženoj piletini foto: Castorly Stock/Pexels

Ribani parmezan

U smjesu brašna za prženje dobro je dodati i ribani parmezan, koji će dodatno obogatiti okus pržene piletine. Iako se obično preporučuje korištenje svježe ribanog parmezana, majstori pržene piletine za ovu opciju preporučuju kupovni ribani parmezan iz vrećice jer se suši od svježe ribanog.

Naime, zbog veće količine vlage, ako u smjesu za prženje staviš svježe ribani parmezan, korica piletine neće biti toliko hrskava, a hrskavost je ono što tražimo, zar ne?! Parmezan je odličan u kombinaciji s piletinom mariniranom u mlaćenici, solju, paprom i češnjakom u granulama. Parmezan možeš također posuti po piletini netom nakon prženja.

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Uz dodatak votke pržena piletina bit će hrskavija foto: Cottonbro Studio/Pexels

Votka

Votka je uistinu neobičan dodatak prženoj piletini koji joj daje hrskavost! Naime, ako napraviš mješavinu za prženje s votkom, alkohol će prilikom prženja brzo ispariti te će korica biti jako hrskava. To uopće neće utjecati na okus ovog jela jer poznato je da votka nema okus. Uz dodatak votke korica će upiti i manje masnoće.

Svježe začinsko bilje

Svježe začinsko bilje dodat će malo boje, ali i vrhunski okus tvojoj prženoj piletini. Umiješaj ih u tijesto za prženje ili pospi po piletini nakon prženja, izbor je na tebi. Odlične opcije su timijan, ružmarin, origano ili bosiljak.

 | Author: Alleksana/Pexels Svježe začinsko bilje dat će prženoj piletini svježinu i poseban okus foto: Alleksana/Pexels

Dimljena paprika

Okus dima prženoj piletini najlakše ćeš dodati ako u smjesu za prženje dodaš malo mljevene dimljene paprike. Ljute ili slatke – izbor je na tebi. Zapamti da se okus dimljene paprike dodatno intenzivira prilikom prženja pa toj činjenici prilagodi količinu.

Limun - sok i korica

Limunov sok omekšat će meso i dati mu divan limunasti okus. Piletinu možeš prije prženja kratko marinirati u limunovom soku, naravno, svježe ocijeđenom. Također, ako u smjesu za prženje dodaš malo limunove korice okus će biti puno bogatiji i zanimljiviji. Limunovu koricu možeš posuti i po piletini nakon prženja.

 | Author: Karolina Grabowska/Pexels Limun je izvrstan dodatak prženoj piletini - i sok i ribana korica foto: Karolina Grabowska/Pexels

Senf

Osim u marinadi od mlaćenice, pržena piletina bit će posebno ukusna i ako je mariniraš senfom, ili ako si u žurbi samo je premažeš senfom prije nego što je uvaljaš u mješavinu brašna za prženje. Senf će piletini dati poseban okus, ali i biti dodatno "ljepilo" za brašno.

 

Možda vas zanima... Sastojak koji čini piletinu savršeno hrskavom Špajza

 

Tekućina od ukiseljenog povrća

Evo još jednog zanimljivog i odličnog savjeta, koji nam se posebno sviđa zato što nam pomaže u borbi protiv bacanja hrane. Sljedeći put kad potrošiš sve ukiseljene krastavce, ili papriku, a ostane ti teglica s tekućinom u kojoj su oni stajali, iskoristi je za marinadu. Tako će piletina biti još mekša, a dobit će i onaj karakteristični okus ukiseljenog povrća koje ionako odlično ide uz prženu hranu i često se uz nju poslužuje.

 | Author: Maria Verkhoturtseva/Pexels Tekućinu od ukiseljenog povrća iskoristi kad pripremaš prženu piletinu foto: Maria Verkhoturtseva/Pexels

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.