Prelazak na prehranu bez mesa ne znači da se moraš odreći svojih omiljenih jela. U današnje vrijeme gotovo svaki recept možeš uspješno pretvoriti u vegansku verziju, samo ako znaš koje biljne sastojke koristiti kao zamjenu za meso.
Uz par pametnih zamjena, možeš bez problema uživati u klasicima poput gulaša, tacosa ili čak ribljih sendviča – sve bez životinjskih proizvoda. Donosimo vodič s najboljim biljnim zamjenama za meso koje će tvoje omiljene recepte učiniti jednako ukusnima i hranjivima!
Umjesto tune – slanutak
Slanutak je sjajna namirnica za obogaćivanje obroka proteinima i vlaknima, a kad ga lagano zgnječiš, postaje savršena zamjena za tunu. Možeš ga koristiti u sendviču s veganskom "tuna" salatom, gdje će mu umak od veganske majoneze, kapare i malo limunovog soka dodati onaj poznati okus.
Osim toga, slanutak je izvrsna zamjena za meso u jelima poput piletine u umaku – jednostavno dodaj konzervirani slanutak u jelo, kao što bi dodao komade piletine.
Umjesto govedine – gljive
Gljive su nevjerojatna zamjena za govedinu zahvaljujući mesnatoj teksturi i bogatom okusu. Velike gljive kao što su portobello ili maitake mogu poslužiti kao "odresci" – jednostavno ih peci na vrućoj tavi s malo ulja dok ne postanu čvrste i karamelizirane.
Manje gljive poput šampinjona ili shiitake gljiva možeš nasjeckati i koristiti kao zamjenu za mljevenu govedinu u umacima ili lazanjama. A portobello gljiva na žaru je savršena alternativa za pljeskavicu u burgeru!
Umjesto junetine – seitan
Seitan, poznat i kao "pšenično meso", ima nevjerojatno čvrstu i mesnatu teksturu, zbog čega je idealan za variva, umake i gulaše. Pronaći ćeš ga u hladnjacima trgovina u obliku komadića ili ploški, a možeš ga i narezati na tanke trakice i koristiti kao zamjenu za mesne nareske u sendvičima.
Seitan odlično upija arome, pa će se u umacima i gulašu lijepo sljubiti s temeljcem, začinima i povrćem, pružajući bogatstvo okusa.
Umjesto pilećih prsa – tofu
Tofu je najpopularniji biljni protein jer nudi bezbroj mogućnosti za pripremu. Njegov neutralan okus omogućuje mu da "primi" arome začina, marinade ili umaka s kojima ga pripremaš.
Možeš ga marinirati i pohati za tacos, pržiti s povrćem za stir-fry ili čak zgnječiti i koristiti kao zamjenu za kajganu u jutarnjim obrocima. Tofu je poput praznog platna koje možeš oblikovati prema željama, a može zamijeniti pileća prsa u gotovo svakom receptu.
Umjesto mljevene govedine – leća
Leća je odlična zamjena za mljevenu govedinu u jelima poput tacosa, burgera ili bolognese umaka. Osim što je niskokalorična i bogata vlaknima, leća dodaje jelu puninu i teksturu.
Želiš li dodatno pojačati okus, kombiniraj kuhanu leću s nasjeckanim gljivama i orasima – gljive daju slanost i dubinu, a orasi masnoću i "mesni" osjećaj u ustima.
Umjesto sjeckane svinjetine – kruhovac
Ovo egzotično voće ima jedinstvenu, vlaknastu teksturu, sličnu sjeckanoj piletini ili svinjetini. Zbog neutralne arome kruhovac je idealan za roštilj ili tacos – zapeci ga na tavi dok ne dobije hrskavu koricu.
Jackfruit (drugi naziv za kruhovac) može se preliti umakom za roštilj ili začiniti po želji i postaje odličan dodatak sendvičima ili kao punjenje za tortilje.
Umjesto mljevene svinjetine – sojine ljuspice
Sojine ljuspice su sjajna, ali često zanemarena zamjena za meso. Prodaju se suhe i treba ih namočiti u aromatičnoj tekućini, poput povrtnog temeljca, kako bi dobile sočnost i okus.
Nakon toga ih možeš pržiti, pohati ili koristiti u prženim jelima. Izvrsne su za veganske fajite, pržena jela ili kao "pileće trakice" za sendviče.
Isprobaj i ove veganske recepte!