Prelazak na prehranu bez mesa ne znači da se moraš odreći svojih omiljenih jela. U današnje vrijeme gotovo svaki recept možeš uspješno pretvoriti u vegansku verziju, samo ako znaš koje biljne sastojke koristiti kao zamjenu za meso.
Uz par pametnih zamjena, možeš bez problema uživati u klasicima poput gulaša, tacosa ili čak ribljih sendviča – sve bez životinjskih proizvoda. Donosimo vodič s najboljim biljnim zamjenama za meso koje će tvoje omiljene recepte učiniti jednako ukusnima i hranjivima!
Umjesto tune – slanutak
Slanutak je sjajna namirnica za obogaćivanje obroka proteinima i vlaknima, a kad ga lagano zgnječiš, postaje savršena zamjena za tunu. Možeš ga koristiti u sendviču s veganskom "tuna" salatom, gdje će mu umak od veganske majoneze, kapare i malo limunovog soka dodati onaj poznati okus.
Sendvič sa slanutkom umjesto sendviča s tunjevinom
Osim toga, slanutak je izvrsna zamjena za meso u jelima poput piletine u umaku – jednostavno dodaj konzervirani slanutak u jelo, kao što bi dodao komade piletine.
Umjesto govedine – gljive
Gljive su nevjerojatna zamjena za govedinu zahvaljujući mesnatoj teksturi i bogatom okusu. Velike gljive kao što su portobello ili maitake mogu poslužiti kao "odresci" – jednostavno ih peci na vrućoj tavi s malo ulja dok ne postanu čvrste i karamelizirane.
Gljive imaju mesnatu teksturu i bogat okus
Manje gljive poput šampinjona ili shiitake gljiva možeš nasjeckati i koristiti kao zamjenu za mljevenu govedinu u umacima ili lazanjama. A portobello gljiva na žaru je savršena alternativa za pljeskavicu u burgeru!
Umjesto junetine – seitan
Seitan, poznat i kao "pšenično meso", ima nevjerojatno čvrstu i mesnatu teksturu, zbog čega je idealan za variva, umake i gulaše. Pronaći ćeš ga u hladnjacima trgovina u obliku komadića ili ploški, a možeš ga i narezati na tanke trakice i koristiti kao zamjenu za mesne nareske u sendvičima.
Seitan odlično upija arome, pa će se u umacima i gulašu lijepo sljubiti s temeljcem, začinima i povrćem, pružajući bogatstvo okusa.
Umjesto pilećih prsa – tofu
Tofu je najpopularniji biljni protein jer nudi bezbroj mogućnosti za pripremu. Njegov neutralan okus omogućuje mu da "primi" arome začina, marinade ili umaka s kojima ga pripremaš.
Tofu, da bi bio ukusan, treba marinirati
Možeš ga marinirati i pohati za tacos, pržiti s povrćem za stir-fry ili čak zgnječiti i koristiti kao zamjenu za kajganu u jutarnjim obrocima. Tofu je poput praznog platna koje možeš oblikovati prema željama, a može zamijeniti pileća prsa u gotovo svakom receptu.
Umjesto mljevene govedine – leća
Leća je odlična zamjena za mljevenu govedinu u jelima poput tacosa, burgera ili bolognese umaka. Osim što je niskokalorična i bogata vlaknima, leća dodaje jelu puninu i teksturu.
Leća je odlična zamjena za mljevenu govedinu
Želiš li dodatno pojačati okus, kombiniraj kuhanu leću s nasjeckanim gljivama i orasima – gljive daju slanost i dubinu, a orasi masnoću i "mesni" osjećaj u ustima.
Umjesto sjeckane svinjetine – kruhovac
Ovo egzotično voće ima jedinstvenu, vlaknastu teksturu, sličnu sjeckanoj piletini ili svinjetini. Zbog neutralne arome kruhovac je idealan za roštilj ili tacos – zapeci ga na tavi dok ne dobije hrskavu koricu.
Jackfruit ima teksturu sličnu sjeckanoj piletini ili svinjetini
Jackfruit (drugi naziv za kruhovac) može se preliti umakom za roštilj ili začiniti po želji i postaje odličan dodatak sendvičima ili kao punjenje za tortilje.
Umjesto mljevene svinjetine – sojine ljuspice
Sojine ljuspice su sjajna, ali često zanemarena zamjena za meso. Prodaju se suhe i treba ih namočiti u aromatičnoj tekućini, poput povrtnog temeljca, kako bi dobile sočnost i okus.
Sojine trakice su poput mljevenog mesa
Nakon toga ih možeš pržiti, pohati ili koristiti u prženim jelima. Izvrsne su za veganske fajite, pržena jela ili kao "pileće trakice" za sendviče.
Isprobaj i ove veganske recepte!