Špajza 07. studenoga 2024.

Veganske zamjene za meso u tvojim omiljenim receptima

tofu
Tofu je izvrsna zamjena za meso
foto: Olimpia Davies/Unsplash
Uz malo mašte i prave sastojke, svaki recept može postati bezmesno remek-djelo

Prelazak na prehranu bez mesa ne znači da se moraš odreći svojih omiljenih jela. U današnje vrijeme gotovo svaki recept možeš uspješno pretvoriti u vegansku verziju, samo ako znaš koje biljne sastojke koristiti kao zamjenu za meso.

Uz par pametnih zamjena, možeš bez problema uživati u klasicima poput gulaša, tacosa ili čak ribljih sendviča – sve bez životinjskih proizvoda. Donosimo vodič s najboljim biljnim zamjenama za meso koje će tvoje omiljene recepte učiniti jednako ukusnima i hranjivima!

hot dog od mrkve Možda vas zanima... Hot dog od mrkve?! O da!!! Recepti

Umjesto tune – slanutak

Slanutak je sjajna namirnica za obogaćivanje obroka proteinima i vlaknima, a kad ga lagano zgnječiš, postaje savršena zamjena za tunu. Možeš ga koristiti u sendviču s veganskom "tuna" salatom, gdje će mu umak od veganske majoneze, kapare i malo limunovog soka dodati onaj poznati okus.

slanutak | Author: Natalie Behn/Unsplash Sendvič sa slanutkom umjesto sendviča s tunjevinom foto: Natalie Behn/Unsplash

Osim toga, slanutak je izvrsna zamjena za meso u jelima poput piletine u umaku – jednostavno dodaj konzervirani slanutak u jelo, kao što bi dodao komade piletine.

Umjesto govedine – gljive

Gljive su nevjerojatna zamjena za govedinu zahvaljujući mesnatoj teksturi i bogatom okusu. Velike gljive kao što su portobello ili maitake mogu poslužiti kao "odresci" – jednostavno ih peci na vrućoj tavi s malo ulja dok ne postanu čvrste i karamelizirane.

gljive Možda vas zanima... Zašto iskusni chefovi ne peru gljive? Špajza

Veganske zamjene za meso u tvojim omiljenim receptima | Author: Canva Gljive imaju mesnatu teksturu i bogat okus foto: Canva

Manje gljive poput šampinjona ili shiitake gljiva možeš nasjeckati i koristiti kao zamjenu za mljevenu govedinu u umacima ili lazanjama. A portobello gljiva na žaru je savršena alternativa za pljeskavicu u burgeru!

Umjesto junetine – seitan

Seitan, poznat i kao "pšenično meso", ima nevjerojatno čvrstu i mesnatu teksturu, zbog čega je idealan za variva, umake i gulaše. Pronaći ćeš ga u hladnjacima trgovina u obliku komadića ili ploški, a možeš ga i narezati na tanke trakice i koristiti kao zamjenu za mesne nareske u sendvičima.

Seitan odlično upija arome, pa će se u umacima i gulašu lijepo sljubiti s temeljcem, začinima i povrćem, pružajući bogatstvo okusa.

Seitan pečenka Možda vas zanima... Seitan pečenka Recepti

Umjesto pilećih prsa – tofu

Tofu je najpopularniji biljni protein jer nudi bezbroj mogućnosti za pripremu. Njegov neutralan okus omogućuje mu da "primi" arome začina, marinade ili umaka s kojima ga pripremaš.

tofu | Author: Olimpia Davies/Unsplash Tofu, da bi bio ukusan, treba marinirati foto: Olimpia Davies/Unsplash

Možda vas zanima... Tofu u marinadi - kako pripremiti najsočniji recept koji ćeš obožavati Kolumne

Možeš ga marinirati i pohati za tacos, pržiti s povrćem za stir-fry ili čak zgnječiti i koristiti kao zamjenu za kajganu u jutarnjim obrocima. Tofu je poput praznog platna koje možeš oblikovati prema željama, a može zamijeniti pileća prsa u gotovo svakom receptu.

Umjesto mljevene govedine – leća

Leća je odlična zamjena za mljevenu govedinu u jelima poput tacosa, burgera ili bolognese umaka. Osim što je niskokalorična i bogata vlaknima, leća dodaje jelu puninu i teksturu.

Leća | Author: Monika Grabkowska/Unsplash Leća je odlična zamjena za mljevenu govedinu foto: Monika Grabkowska/Unsplash

Želiš li dodatno pojačati okus, kombiniraj kuhanu leću s nasjeckanim gljivama i orasima – gljive daju slanost i dubinu, a orasi masnoću i "mesni" osjećaj u ustima.

Umjesto sjeckane svinjetine – kruhovac 

Ovo egzotično voće ima jedinstvenu, vlaknastu teksturu, sličnu sjeckanoj piletini ili svinjetini. Zbog neutralne arome kruhovac je idealan za roštilj ili tacos – zapeci ga na tavi dok ne dobije hrskavu koricu.

Veganske zamjene za meso u tvojim omiljenim receptima | Author: Eduardo Ramos / Unsplash Jackfruit ima teksturu sličnu sjeckanoj piletini ili svinjetini foto: Eduardo Ramos / Unsplash

Jackfruit (drugi naziv za kruhovac) može se preliti umakom za roštilj ili začiniti po želji i postaje odličan dodatak sendvičima ili kao punjenje za tortilje.

Umjesto mljevene svinjetine – sojine ljuspice

Sojine ljuspice su sjajna, ali često zanemarena zamjena za meso. Prodaju se suhe i treba ih namočiti u aromatičnoj tekućini, poput povrtnog temeljca, kako bi dobile sočnost i okus.

Veganske zamjene za meso u tvojim omiljenim receptima | Author: Joanna Stołowicz / Unsplash Sojine trakice su poput mljevenog mesa foto: Joanna Stołowicz / Unsplash

Nakon toga ih možeš pržiti, pohati ili koristiti u prženim jelima. Izvrsne su za veganske fajite, pržena jela ili kao "pileće trakice" za sendviče.

Isprobaj i ove veganske recepte!

keksi s komadićima čokolade Možda vas zanima... Veganski keksići s komadićima čokolade Recepti Veganski alfredo umak Možda vas zanima... Veganski Alfredo umak za brz i kremast ručak Recepti Pamela Anderson kuharica Možda vas zanima... Čaj za ljepotu iz veganske kuharice Pamele Anderson Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.