Špajza 13. svibnja 2025.

Zašto svježu mozzarellu nije dobro zamrzavati?

salata caprese
Mozzarellu je najbolje konzumirati svježu, no ako je baš moraš zamrznuti, učini to u njezinom originalnom pakiranju
foto: Maryam Sicard/Unsplash
Ako voliš dobru teksturu i čisti kremasti okus, evo što trebaš znati prije nego što uopće pomisliš na zamrzavanje mozzarelle

Svježa mozzarella je posebna upravo zato što je nježna, podatna i kremasta – kao da je tek došla iz mljekare u Napulju. No ta ista mekoća koju volimo razlog je zašto ova vrsta sira loše podnosi zamrzavanje.

Naime, velik udio vode u njenom sastavu formira ledene kristale pri niskim temperaturama, a kad se jednom odmrzne, struktura se ne vraća. Umjesto elastične kugle, dobit ćeš sir koji podsjeća na mokru spužvu.

burrata Možda vas zanima... Napravi savršeno kremastu burratu kod kuće Špajza

Ako baš moraš, kako trebaš zamrznuti mozzarellu?

Ako te ipak situacija natjera staviti kuglu mozzarelle u zamrzivač, moguće je to učiniti na način koji barem donekle spašava teksturu. Najvažnije je smanjiti količinu vlage prije zamrzavanja – izreži sir na ploške, dobro ih posuši i zamrzni raširene

 Kasnije ih možeš složiti uz razdjelne papire i prebaciti u posudu ili vrećicu. Ova verzija neće briljirati na caprese salati, ali će biti sasvim pristojna otopljena u lasagnama, tostu ili na pizzi.

Zašto svježu mozzarellu ne trebaš zamrzavati | Author: Iñigo De la Maza/Unsplash Svježa mozzarella – najukusnija upravo izvađena iz salamure foto: Iñigo De la Maza/Unsplash

Kada zamrzavanje mozzarelle ima smisla

Mozzarella s manjim udjelom vlage, ona u kockama ili već naribana, puno je bolji kandidat za duboko zamrzavanje. Upravo zbog smanjene vlažnosti bolje podnosi promjenu temperature bez drastične promjene teksture. Ako još nije otvorena, možeš je zamrznuti u originalnom pakiranju.

Ako je omot već u smeću, važno je dobro je zamotati u nekoliko slojeva plastične folije kako bi izbjegao isušivanje i kristaliće leda. Zatim je spremi u čvrstu vrećicu za zamrzavanje, istisni zrak, zatvori i obavezno označi datum.

Naribanu mozzarellu možeš spremiti onakvu kakva je – u zatvorenoj vrećici ili posudi. Samo je nemoj odmah ubacivati u umak iz ledenice; najprije je ostavi da se preko noći polako oporavi u hladnjaku. Sir, pa tako i mozzarella, ima svoj tempo, i ne voli prečace.

Isprobaj ove recepte u kojima je mozzarella neizostavan sastojak!

mozzarella šnicli Možda vas zanima... Mozzarella šnicli su 100 puta bolji od pohanog sira Recepti Hrskavi mozzarella jastučići Možda vas zanima... Hrskavi mozzarella jastučići za napadaje gladi Recepti Parmigiana Možda vas zanima... Parmigiana - okus i miris Sicilije Recepti mozzarella Možda vas zanima... Nema natrag: Talijanski sendvič s mozzarellom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.