Svježa mozzarella je posebna upravo zato što je nježna, podatna i kremasta – kao da je tek došla iz mljekare u Napulju. No ta ista mekoća koju volimo razlog je zašto ova vrsta sira loše podnosi zamrzavanje.
Naime, velik udio vode u njenom sastavu formira ledene kristale pri niskim temperaturama, a kad se jednom odmrzne, struktura se ne vraća. Umjesto elastične kugle, dobit ćeš sir koji podsjeća na mokru spužvu.
Ako baš moraš, kako trebaš zamrznuti mozzarellu?
Ako te ipak situacija natjera staviti kuglu mozzarelle u zamrzivač, moguće je to učiniti na način koji barem donekle spašava teksturu. Najvažnije je smanjiti količinu vlage prije zamrzavanja – izreži sir na ploške, dobro ih posuši i zamrzni raširene
Kasnije ih možeš složiti uz razdjelne papire i prebaciti u posudu ili vrećicu. Ova verzija neće briljirati na caprese salati, ali će biti sasvim pristojna otopljena u lasagnama, tostu ili na pizzi.
Svježa mozzarella – najukusnija upravo izvađena iz salamure
Kada zamrzavanje mozzarelle ima smisla
Mozzarella s manjim udjelom vlage, ona u kockama ili već naribana, puno je bolji kandidat za duboko zamrzavanje. Upravo zbog smanjene vlažnosti bolje podnosi promjenu temperature bez drastične promjene teksture. Ako još nije otvorena, možeš je zamrznuti u originalnom pakiranju.
Ako je omot već u smeću, važno je dobro je zamotati u nekoliko slojeva plastične folije kako bi izbjegao isušivanje i kristaliće leda. Zatim je spremi u čvrstu vrećicu za zamrzavanje, istisni zrak, zatvori i obavezno označi datum.
Naribanu mozzarellu možeš spremiti onakvu kakva je – u zatvorenoj vrećici ili posudi. Samo je nemoj odmah ubacivati u umak iz ledenice; najprije je ostavi da se preko noći polako oporavi u hladnjaku. Sir, pa tako i mozzarella, ima svoj tempo, i ne voli prečace.
Isprobaj ove recepte u kojima je mozzarella neizostavan sastojak!