Sto lica batata - pečen, kuhan, u varivu ili pecivu

Thinkstock
Narančasto slatkasto čudo voli slatke i slane kombinacije, a odličan je i u istočnjačkim spojevima. Pripremite čips, pire, jastučiće od tijesta, varivo ili lažni pomfrit i navalite na divne okuse ovog jednostavnog ploda.
Vidi originalni članak

Osim što će koristiti vašem zdravlju, od ovog se slatkastog ploda mogu pripremiti genijalna slatka i slana jela na nešto drugačiji, zdraviji, ali i ukusniji način.

Tako od batata volimo pripremati čips, kombinirati ga s čokoladom u sočnim kolačima, a pire od batata obožavamo zalijevati finim, raskošnim umacima. Odličan je i u istočnjačkim kombinacijama, a da biste se na pripremu sjajnih jela bacili što prije, u nastavku vam donosimo popis naših najdražih jela s batatom.

 

 

Pire krumpir nikada nije bio slađi, dodajte mu maslac, sol i muškatni oraščić i uživajte u vrhunskom prilogu koji će se složiti uz baš svaki mesni prilog.
 

Pire od batata kao najfiniji prilog za ručak

 

Osim pirea, klasik kojem se uvijek rado vraćamo je i pečeni krumpir. Bez obzira pržite li ga ili pečete u pećnici, batat će biti sjajna zamjena za klasični krumpir. 

 

Mljac! Prilog za čistu peticu: Slatki krumpir s ružmarinom

Strawberry Soup Zdravo, a slasno: Pomfrit od batata i miksa začina

Ovo liječi! Zdravi duo: Pečeni batat s domaćim kečapom

Divna kombinacija Aromatične lepezice od batata i češnjaka

WoW! Uživajte svim osjetilima: Batat u korici od badema

 

Osim u ulozi priloga, batat se odlično snalazi i u jelima na žlicu. Isprobali smo afričko varivo od batata i kikirikija i istog se trenutka oduševili, a tu je i gusta juha od batata koja ne oduzima previše vremena, a odličan je izbor za vrijeme kišnih jesenskih dana.

 

Isprobali smo! Grije najfinije: Varivo od batata i kikirikija

slasni zalogaji Okrijepite se gustom juhom od brokule i krumpira

Lješnjak i Češnjak Sasvim drugačija: Juha od butternut tikve i batata

 

 

Složencima, popečcima i pitama teško odolijevamo, a kada se u njima nađe i batat, glad je instantno duplo veća. U kombinaciji s keljom i mljevenim mesom stvorit će savršen složenac dok će se kontrast feta sira i batata na tanjuru savršeno nadopuniti.
 

Za prste polizati Složenac od mljevenog mesa s keljom i batatom

Možeš se udat Sunčani galette od pečenog batata i feta sira

Krumpirovi rođaci: Brzi i fini popečci od batata

 

Batat se odlično snalazi i u pecivima, posebice kada ga se spoji s istočnjačkim začinima, ali i u slatkastim kombinacijama kao što je brz i jednostavan kruh ili pak super meka peciva koja možete spajati sa slanim i slatkim dodacima.

 

Vrijeme je za empanade Jastučići s batatom - hrskavi istočnjački zalogaji

Nek' zamiriši kuhinja Slatki kruh od batata i pet sezonskih začina

meko i slasno Najbolja i najmekša peciva s batatom i ružmarinom

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr