Špajza 22. rujna 2018.

Sto lica batata - pečen, kuhan, u varivu ili pecivu

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Narančasto slatkasto čudo voli slatke i slane kombinacije, a odličan je i u istočnjačkim spojevima. Pripremite čips, pire, jastučiće od tijesta, varivo ili lažni pomfrit i navalite na divne okuse ovog jednostavnog ploda.

Osim što će koristiti vašem zdravlju, od ovog se slatkastog ploda mogu pripremiti genijalna slatka i slana jela na nešto drugačiji, zdraviji, ali i ukusniji način.

Tako od batata volimo pripremati čips, kombinirati ga s čokoladom u sočnim kolačima, a pire od batata obožavamo zalijevati finim, raskošnim umacima. Odličan je i u istočnjačkim kombinacijama, a da biste se na pripremu sjajnih jela bacili što prije, u nastavku vam donosimo popis naših najdražih jela s batatom.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Pire krumpir nikada nije bio slađi, dodajte mu maslac, sol i muškatni oraščić i uživajte u vrhunskom prilogu koji će se složiti uz baš svaki mesni prilog.
 

Pire od batata Možda vas zanima... Pire od batata kao najfiniji prilog za ručak None

 

Osim pirea, klasik kojem se uvijek rado vraćamo je i pečeni krumpir. Bez obzira pržite li ga ili pečete u pećnici, batat će biti sjajna zamjena za klasični krumpir. 

 

Batat Možda vas zanima... Prilog za čistu peticu: Slatki krumpir s ružmarinom Recepti Možda vas zanima... Zdravo, a slasno: Pomfrit od batata i miksa začina Kolumne Možda vas zanima... Zdravi duo: Pečeni batat s domaćim kečapom Kolumne hasselback batat Možda vas zanima... Aromatične lepezice od batata i češnjaka Recepti Možda vas zanima... Uživajte svim osjetilima: Batat u korici od badema Recepti

 

Osim u ulozi priloga, batat se odlično snalazi i u jelima na žlicu. Isprobali smo afričko varivo od batata i kikirikija i istog se trenutka oduševili, a tu je i gusta juha od batata koja ne oduzima previše vremena, a odličan je izbor za vrijeme kišnih jesenskih dana.

 

Možda vas zanima... Grije najfinije: Varivo od batata i kikirikija Recepti Možda vas zanima... Okrijepite se gustom juhom od brokule i krumpira Recepti Možda vas zanima... Sasvim drugačija: Juha od butternut tikve i batata Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Složencima, popečcima i pitama teško odolijevamo, a kada se u njima nađe i batat, glad je instantno duplo veća. U kombinaciji s keljom i mljevenim mesom stvorit će savršen složenac dok će se kontrast feta sira i batata na tanjuru savršeno nadopuniti.
 

Možda vas zanima... Složenac od mljevenog mesa s keljom i batatom Recepti Možda vas zanima... Sunčani galette od pečenog batata i feta sira Kolumne popečci od batata Možda vas zanima... Krumpirovi rođaci: Brzi i fini popečci od batata None

 

Batat se odlično snalazi i u pecivima, posebice kada ga se spoji s istočnjačkim začinima, ali i u slatkastim kombinacijama kao što je brz i jednostavan kruh ili pak super meka peciva koja možete spajati sa slanim i slatkim dodacima.

 

Možda vas zanima... Jastučići s batatom - hrskavi istočnjački zalogaji Recepti Možda vas zanima... Slatki kruh od batata i pet sezonskih začina Recepti Možda vas zanima... Najbolja i najmekša peciva s batatom i ružmarinom Recepti

 

Dobar tek!

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.