Recepti Juha 27. svibnja 2025.

Ajngemahtec - recept za kandidate za gradonačelnika Zagreba

Juha
25 MIN
40 MIN
6
SREDNJE
ajngemahtec
foto: RTL
Na njemačkom - eingemachtes, na zagrebačkom narječju - ajngemahtec, odnosno ajhnemahtes, ili književno – ujušak, naziv je za juhu od piletine, korjenastog povrća i noklica. kandidati za zagrebačkog gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu to ne znaju, ali mi im posvećujemo ovaj recept

U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je posebnim jelom na žlicu -ajngemahtecom, odnosno ajngemahtesom. Ova divna, gusta i hranjiva juha sigla nam je iz iz Austrije, ali se njihov eingemacht, što u slobodnom prijevodu sa njemačkog možemo predstaviti kao "sve zajedno“ ili "sve u jednom“, toliko udomaćio da mu Zagrepčani tepaju umanjenicom.

Ajngemahtes - juha za gradonačelnike i one koji se tako osjećaju

Na žalost kandidati za zagrebačkog gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu, to ne znaju, pa je njima posvećen ovaj kratak uvodni tekst, kao i recept koji će, vjerujem, isprobati kod kuće. Naime, na jučerašnjem sučeljavanju na Novoj TV kandidati za gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu Zagreba Marija Selak Raspudić i Tomislav Tomašević odgovarali su na nekoliko brzopoteznih pitanja, a jedno od njih bilo je: "Znate li što znači riječ ajngemahtec?", a svojim odgovorima nisu se baš proslavili.

Selak Raspudić odgovorila je kako misli da je to "nešto za juhu ili nešto čime se poslužuje juha", a aktualni zagrebački gradonačelnik Tomašević rekao je da je to juha, dodavši da se radi o juhi od povrća. OK, aktualni gradonačelnik bio je nešto bliže točnom odgovoru...

I da, ajngemahtes je izliječio  više prehlada i mamurluka od svih obiteljskih liječnika zajedno! Zato donosimo odličan recept za ajngemahtec koji smo preuzeli iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.)

juha | Author: Thinkstock Ajngemahtes foto: Thinkstock

Ne gasi ekran dok kuham

Ajngemahtes
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Piletina za juhu - nogice, želudac, jetrica, srce, krilca, hrbat 400 g
  • Korjenasto povrće za juhu - peršin, celer, korabica, žuta mrkva 400 g
  • Luk 0,50 kom
  • Voda 2 l
  • Sol 1 žličica
  • Mast 3 žlica
  • Oštro brašno 3 žlica
  • Listići svježeg peršina
  • Papar u zrnu 1 žličica
Postupak
  1. Narezani luk poprži na kipućoj masti dok ne požuti pa dodaj narezano meso i papar.


  2. Pirjaj, dodaj korjenasto povrće pa ponovno pirjaj dok ne omekša.


  3. Uspi brašna i miješaj da malo porumeni (a može i bez brašna), zatim dodaj zeleni dio peršina, posoli, dodaj vodu i kuhaj oko 30 minuta.


  4. Jetrica možeš poslužiti u juhi ili iskoristiti za pripremu žličnjaka.


Recept je preuzet iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.) 

Kod moje bake (op. a.) ajngemahtes se uvijek servirao sa 2 vrste knedli - onima od griza te knedlicama od pileće jetrice, no moguće je poslužiti i samo jedne ili pak 'obične' noklice. I graškom, koji je zvijezda u ovo doba godine.

Isprobaj i ove genijalne specijalitete zagrebačke kuhinje...

Možda vas zanima... Zvijezda (zagrebačkog) ručka je kuhana junetina Kolumne Faširanci ili popečci od mljevenog mesa Možda vas zanima... Bolje ne može - aromatični faširanci i krumpir salata! Recepti Proljetni rizi-bizi Možda vas zanima... Kad je veza u krizi - napravite rizi-bizi! Recepti Možda vas zanima... Kako pripremiti savršen zagrebački odrezak znaju naši blogeri - Gastro zvijezda challenge Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.