U zagrebačkim građanskim obiteljima tijekom 20. stoljeća, pa i ranije, nedjeljni ručak započinjao je ajngemahtecom. Juha je sigla iz Austrije, ali se njihov eingemacht, što u slobodnom prijevodu sa njemačkog možemo predstaviti kao "sve zajedno“ ili "sve u jednom“, toliko udomaćio da mu Zagrepčani tepaju umanjenicom.
I da, izliječio je više prehlada i mamurluka od svih obiteljskih liječnika zajedno!
Donosimo vam recept za ajngemahtec koji smo peuzeli iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.)
Sastojci:
- 400 g piletine (nogice, želudac, jetrica, srce, krila, hrbat)
- 400 g korijenja (peršin, celer, koraba, žuta mrkva)
- 1/2 luka
- 2 l vode
- žličica soli
- 3 žlice masti
- 3 žlice brašna
- žlica zelenjave od peršina
- žličica papra
Priprema:
- Narezan luk popržite na kipućoj masti dok ne požuti pa dodajte narezano meso i papar.
- Pirjajte, dodajte korjenasto povrće pa ponovno pirjajte dok ne omekša.
- Uspite brašna i miješajte da malo porumeni (a može i bez brašna), zatim dodajte zeleni dio peršina, posolite, dodajte vodu i kuhajte oko 30 minuta.
- Jetrica možete poslužiti u juhi ili iskoristiti za pripremu žličnjaka.
Recept je preuzet iz kuharice “Naša hrana - naše zdravlje” (1939.)