Radi se o pečenjima i komadima mesa prikladnim za veća društva i za pripremu vikendom kada je obično ručak svečanijeg karaktera nego što je tijekom užurbanog tjedna.
Sočno pečeno pile
Pečeno pile je klasik hrvatskog nedjeljnog ručka. Iako ispeći pile nije pretjerano zahtjevan proces, ipak sva perad ima jednu manu kad je pečenje u pitanju. Razlika između mesa na pojedinim dijelovima može dovesti do toga da pečenjem, zbog visoke temperature pečenja, prsa budu suha ili da batci, zbog niske temperature, ostanu žilavi. Kod odabira temeprature pečenja treba učiniti kompromis, a prsa zaštititi folijom, obložiti kriškama slanine ili napuniti nadjevom. Nadjenite pile narančom ili aromatičnim začinskim biljem za više arome. Dobra ideja je i povezati batke koncem da se pile ravnomjerno ispeče.
Pečena patka s pirom kao prilogom
Patka se izvrsno slaže sa slatkastim okusima, primjerice s prilogom od cikle i jabuke s medom. Kako bi se malo maknuli od tradicionalnih priloga poput krumpira i mlinaca, isprobajte patku spariti s kuhanim i kratko zapečenim pirom.
Pečena patka s umakom od pečenja i sokom od jabuke
Mediteranski kunić
Nutritivno gledano meso kunića je vrlo kvalitetno. Obiluje proteinima, no sadrži manje masti i kolesterola u usporedbi s ostalim vrstama mesa. Odlikuje se i neutralnim mirisom i ugodnim okusom koji se slaže s različitim začinima. Meso prije pečenja možemo marinirati preko noći, a posebno ukusna marinada jest ona koja sadrži maslinovo ulje, ružmarin, češnjak i malo limunovog soka. Osim s krumpirom, kunića možemo peći zajedno s tikvicama, patlidžanom uz dodatak badema.
Janjeći but
Tražite li ideju za svečaniji nedjeljni ručak tada se janjeći but nameće kao vrlo dobar prijedlog. Janjeći but možemo peći s kostima ili bez. But pečemo ili konstantno na umjereno visokoj temperaturi između 170 i 180 stupnjeva ili ga prvo zapečemo na visokoj temperaturi na 230 stupnjeva a zatim smanjimo temperaturu na 160 stupnjeva i pečemo između 1 sat i 1,5 sata.
Sporo pečena svinjska lopatica
Najcjenjeniji dio svinjetine jest lungić, sočan komad mesa rezerviran za posebne prilike. Od svinjskog filea možemo napraviti maštovite rolade koje prvo prepečemo na tavi, nakon čega ju pečemo u pećnici, a za one malo spretnije u kuhinji i željne izaziva, roladu možemo i flambirati. Još jedan svestrani komad svinjetine je i lopatica koju, prethodno mariniranu, tradicionalno pečemo u pećnici s krumpirima oko 1,5 sat na 200 stupnjeva. No ukoliko imate malo više vremena, predlažemo da lopaticu ispečete na nižoj temperaturi oko 5 sati. Lopatica je tvrđi komad mesa, no pečemo li ga na nižoj temperaturi dulje vremena dobit ćemo mekano meso koje vilicom natrgamo na komadiće nalik nitima. Ti se komadi mesa dalje mogu koristiti u brojnim jelima poput sendviča, umaka za tjesteninu i na pizzi, a zgodno je i što pečeno meso možemo zamrznuti i koristiti po potrebi za brzi ručak tijekom tjedna. Svinjsku lopaticu začinite i narežite na nekoliko krupnijih komada i popecite na ulju. Dodajte luk i mrkvu u lonac i prelijte s temeljcem tek toliko da pokrije dno. U ugrijanu pećnicu prebacite meso i pecite pokriveno na 160 stupnjeva oko 5 sati. Nakon 2 sata pečenja povremeno provjerite meso, a gotovo je kada se komadi lako odvajaju. Prednost ove metode je što meso ne možete prepeći.
Svinjski file sa šljivama i pečenim krumpirom
Ideje za pripremu junetine i teletine
Još jedan specijalni komad mesa je svakako pisana pečenka ili biftek kojeg predlažemo da nadjenete jajima i slaninom za poseban doživljaj. Od teletine isprobajte teleću koljenicu na poznati talijanski način tzv. ossobuco ili pak nadjenite teleća prsa s mljevenim mesom.
Rolada od mljevenog mesa
I jedno savim "obično" mljeveno meso u roladi dobiva elegantno ruho dostojno svečanog nedjeljnog ručka. Mesne rolade se odlično slažu s pireom, a osim krumpira savjetujemo pire od celera, graška ili krumpira sa češnjakom.
Rolada od mljevenog mesa i jaja