31. prosinca 2015.

Kako odabrati i pripremiti najukusniju janjetinu

Mirisna-janjetina
1/3
Fotolia
gastro postao gastro.24sata.hr
Pod janjetinom podrazumijevamo meso životinje starosti između 3 mjeseca i godine dana. Ako kažemo mlada janjetina, tada se radi o životinji mlađoj od 3 mjeseca.

Kod odabira mesa valja znati da je janjetina svjetlo ružičaste boje, dok je meso starijih životinja tamno crvene boje. Masno tkivo mora biti bijele boje, a ne žute. Meso je nježne strukture i za razliku od mesa starijih životinja, nije prošarano masnoćom – mramorirano.

Na okus i miris mesa značajno utječe dob životinje, spol, godišnje doba i prehrana. Janjetina je najbolja od siječnja do lipnja te ona koja je dosegla težinu između 12 i 15 kg. Poznato je i da je ona janjetina koja se hranila aromatičnim biljem, te ona koja je pasla u blizini mora - najbolje kvalitete.

Janjetina ispod peke | Author: Thinkstock Thinkstock

Mlada se janjetina najčešće ne rasijeca u komade već se peče na ražnju ili se rasiječe na manje dijelove i peče u pećnici. Meso starijeg janjeta se rasijeca na dijelove koje po kvaliteti svrstavamo u 3 kategorije. U prvu kategoriju spadaju but, koji se peče u komadu, i file, od kojeg se priređuju odresci odnosno medaljoni. U drugoj su kategoriji hrbat i plećka. Od hrpta se prave kotleti, dok se plećka odnosno lopatica peče u komadu ili se pak može narezati na komadiće i pripremiti za ražnjiće ili ragu. Meso treće kategorije su vrat, prsa i koljenica. Vrat se upotrebljava za kuhanje, prsa bez kostiju se mogu nadjenuti, a koljenica se ili kuha ili peče u komadu.

Pečena janjetina s krumpirima
Ako janjetinu odlučimo peći u pećnici, prije pečenja treba ju oprati i dobro posušiti s krpom te natrljati solju. Janjetinu zatim polijevamo vrućim uljem i stavljamo u pećnicu. Dobra ideja je prije pečenja meso marinirati. Osim što omekšavaju meso i daju aromu, marinade mogu ukloniti karakterističan miris janjetine koji je kod mesa starijih primjeraka jače izražen. Janjetinu natrljamo uljem i začinima po želji poput češnjaka, limuna, ružmarina, majčine dušice i metvice, i ostavimo stajati preko noći ili na par sati.

Osim marinade za više arome meso možemo našpikati odnosno nadjenuti češnjakom, komadićima slanine i ružmarinom. Janjetina se peče između 180 i 200 stupnjeva i to po 20 minuta za svakih 0,5 kg mesa. Dok se meso peče potrebno ga je često polijevati vlastitim sokom ili ako ga nema dovoljno dodaje se malo vode. Kako se ne bi presušila, janjetinu možemo pokriti vatrostalnim poklopcem ili folijom koju uklonimo na sredini pečenja. Krumpir možemo dodati ili na pola pečenja ili nakon vađenja gotovog mesa. Krumpir pečen u masnoći u kojoj se peklo meso upije fine sokove i arome. Osim krumpira, janjetina se idealno slaže s kuhanim graškom i mrkvom.

Ideje za pripremu - juha, ragua, a la pašticada i pita
Komade mesa koji nisu idealni za pečenje možemo koristiti u pripremi ragua i juha ili ih pak možemo samljeti pa pripremiti poznatu britansku deliciju shepherd′s pie čiji naziv u prijevodu glasi pastirska pita. Janjeći kotleti i rolade su idealni za pripremu svečanog objeda. Osim krumpira i graška, s janjetinom se odlično slažu špinat i mahune i svakako ne zaboravite na mladi luk.

Donosimo šest najukusnijih recepata s janjetinom:
Janjeća ragu juha
Pastirska pita
Janjetina s bobom i slanutkom
Janjeći but u senfu
Janjetina s limunom
Janjeći but a la pašticada

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.