Kolumne 21. prosinca 2018.

Čarobna zimska torta od čokolade i lješnjaka

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste u potrazi za savršenim desertom koji će obogatiti Vaš blagdanski stol, onda je ovo recept za Vas!

Prženi lješnjaci i čokolada jedna su mi od omiljenih kombinacija okusa, a sudeći prema brojnim ljubiteljima Nutelle i Ferrera – čini mi se da je i vama.

 

Možda vas zanima... Mramorna zebra torta - oduševljenje u slojevima Kolumne

 

Iako je popis sastojaka i pripreme nešto duži, nemojte da vas to obeshrabri – torta nije uopće toliko teška, a vjerujte da se isplati uložiti trud!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Okus lješnjaka odlučila sam uvesti kroz maslac od lješnjaka, što je ništa drugo nego prženi lješnjaci mljeveni toliko dugo dok se ne pretvore u tekućinu, odnosno maslac. Rezultat je prekrasno aromatičan i sočan biskvit od lješnjaka, a krema od bijele čokolade obogaćena ovim maslacem podsjeća na punjenje iz Kinder Buena – njam!

 

Možda vas zanima... Hit na meetupu: Anina čokoladna torta sa šumskim voćem Špajza

 

Za čokoladni sam biskvit koristila svoj omiljeni recept iz ove torte, a sve sam zaokružila osvježavajućom i svilenom kremom od vanilije koja je fantastična za ukrašavanje.

Čokoljupci koji su je imali prilike probati rekli su da je ovo nešto najbolje što su ikad kušali, tako da ja znam što pravim ovog Božića, a vi?

 

Možda vas zanima... Torta od Earl Grey čaja i naranče - prava jesenska poslastica Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić


Čokoladni biskvit:

  • 1 jaje (L)
  • 75 g ulja
  • 130 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 115 g glatkog brašna
  • 50 g nezaslađenog kakao praha
  • 1 ½ žličica praška za pecivo (7.5 g)
  • 1/3 žličice soli
  • 150 g bijelog šećera
  • 45 g smeđeg šećera
  • 75 g vruće vode

Maslac od lješnjaka:

  • 200 g mljevenih prženih lješnjaka

Biskvit od lješnjaka:

  • 2 jaja (L)
  • 160 g glatkog brašna
  • 100 g smeđeg šećera
  • 60 g bijelog šećera
  • 80 g omekšalog maslaca
  • 70 g maslaca od lješnjaka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 140 g kiselog vrhnja (sobne temperature)
  • 1 ½ žličica praška za pecivo (7.5 g)
  • ¼ žličice soli

Krema od bijele čokolade i lješnjaka:

  • 300 g bijele čokolade (min. 28% kakao maslaca)
  • 100 g maslaca od lješnjaka
  • 200 g vrhnja za šlag (36% m.m.)

Krema od čokolade:

  • 100 g čokolade (min 50% kakaa)
  • 100 g vrhnja za šlag (36% m.m.)

Krema od vanilije:

  • 30 g brašna
  • 150 g šećera
  • 250 g mlijeka
  • ¼ žličice soli
  • 225 g omekšalog maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak:

Maslac od lješnjaka

  1. Prepržene, oljuštene i nasjeckane lješnjake (ja sam ih kupila takve) stavite o oštru sjeckalicu i blendajte 5 min s povremenim pauzama (pulse opcija) dok se lješnjaci ne pretvore u maslac. Bit će tekuć poput prirodnog organskog kikiriki maslaca. Nikako ne dodajte vodu ili nešto slično.

Čokoladni biskviti

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 15 cm ili 18 cm. (Ako koristite 18 cm bit će nešto tanji biskvit).
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno i kakao, zajedno s praškom za pecivo i soli. Dodajte šećere i promiješajte pjenjačom. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, ulje, jaja i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Pomiješajte suhe i mokre sastojke. Bit će malo gušća smjesa, to je u redu. Zatim, u dva navrata dodajte vruću vodu te izmiješajte sve dok ne dobijete glatku, ali ovog puta malo rjeđu smjesu.
  5. Ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 340 g po biskvitu) pa pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
  6. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite
  7. da se ohlade do kraja.

Biskviti od lješnjaka

  1. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje dva okrugla kalupa promjera 15 cm ili 18 cm. (Ako koristite 18 cm bit će nešto tanji biskvit)
  2. U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte. To su suhi sastojci.
  3. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije. To su mokri sastojci.
  4. Miksajte maslac, maslac od lješnjaka i šećere dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute).
  5. Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese.
  6. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka).
  7. Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav.
  8. Ravnomjerno rasporedite u kalupe (oko 340 g po biskvitu) pa pecite u zagrijanoj pećnici između 20 i 25 minuta. Najbolje je provjeriti nakon 20 min pa produžiti prema potrebi. Nemojte prepeći.
  9. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih oko 10 minuta da se hlade u kalupu na rešetki, prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.

Krema od bijele čokolade i lješnjaka

  1. Sitno nasjeckanu kvalitetnu bijelu čokoladu (ili bijele chocolate chips) i maslac od lješnjaka pomiješajte i stavite u srednje veliku zdjelu.
  2. Vrhnje za šlag zagrijte tik do vrenja (ne smije prokuhati) pa prelijte preko čokolade i lješnjaka. Pokrijte tanjurom i ostavite 2 min, zatim izmiješajte silikonskom špatulom dok se čokolada ne rastopi i ne sjedini se sve.
  3. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite preko noći da se ohladi i stisne. Ako ćete je hladiti u frižideru pazite da ne postane pretvrda, treba biti tvrđe, ali mazive konzistencije. Nakon što se ohladila, miksajte je par min dok ne posvijetli i ne postane pjenasta.

Krema od čokolade

  1. Sitno nasjeckanu kvalitetnu čokoladu stavite u srednje veliku zdjelu pa prelijte zagrijanim vrhnjem za šlag (ne smije prokuhati, baš kao i kod gornje kreme). Ostavite 2 min prekrivenu pa sve pomiješajte silikonskom špatulom dok se ne sjedini.
  2. Prekrijte kremu prozirnom folijom tako da dotiče površinu i ostavite da se ohladi i stisne preko noći ili u frižideru, ali do mazive konzistencije, nikako ne smije biti pretvrda.
  3. Ohlađenu kremu miksajte par minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenasta.

Krema od vanilije

  1. Od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”.
  2. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.
  3. Miksajte omekšali maslac 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini.
  4. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u hladnjaku i neće biti maziva.

Slaganje

  1. Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu.
  2. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru.
  3. Stavite prvi čokoladni biskvit i premažite kremom od bijele čokolade i lješnjaka.
  4. Stavite drugi biskvit, ovaj put svijetli, i premažite čokoladnom kremom.
  5. Zatim opet čokoladni biskvit koji ćete premazati kremom od bijele čokolade, a posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan.
  6. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme od bijele čokolade da zauzdate sve mrvice i stavite u hladnjak na 20-30 minuta prije konačnog ukrašavanja.
  7. Nakon što se torta ohladila, prekrijte je konačnim slojem kreme, koristeći kremu od vanilije, i ukrasite po želji. Ja sam malom špatulom kreirala „snježni“ efekt, a vi dajte mašti na volju.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.