Kolumne 10. svibnja 2022.

Mekane kiflice koje se ne mijese

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Domaće mekane kiflice uvijek su dobra ideja, a još kada ti kažemo da ih ne moraš mijesiti odmah ćeš krenuti s pripremom

Voliš mekane kiflice, ali ne želiš provesti sate i sate u kuhinji? Onda si na pravom mjestu! Recept za kiflice koji donosi Ena Kokanović Nagy s bloga "Slavonka" brzo će ti postati najdraži jer uz malo truda možeš stvoriti najmekše slane kiflice koje će svi obožavati. Kako pripremiti tijesto za kiflice, koliko se dugo peku kiflice i čime ih je najbolje puniti, pročitaj u nastavku. 

Tijesto za kiflice

Kiflice rado pripremamo kada želimo oduševiti goste, ali i kada se spremamo za piknik ili putovanje. Omiljeni su snack svih generacija, a posebno ih volimo kada su mekane i punjene šunkom, sirom ili drugim slasnim namirnicama. Tajnu najmekšeg tijesta za kiflice ima Ena Kokanović Nagy, autorica bloga "Slavonka". Tijesto za ovakve slane kiflice se ne mijesi, dovoljno je da sve sastojke pomiješaš kuhačom ili žlicom i ostaviš da se udvostruči volumenom. 

Jednom kada je tijesto udvostručeno, jednostavno ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi i izreži na trokutiće i puni ih omiljenim punjenjem. Tajna sočnosti Eninih kiflica je maslac kojim ćeš premazati kiflice neposredno prije pečenja.

 | Author: Shutterstock Tijesto za kiflice foto: Shutterstock

Mekane kiflice puni po želji

Dio čari ovih mekanih kiflica je fino tijesto, ali jednako je važno odabrati i odgovarajuće punjenje. Iako kiflice možeš pripremiti prazne, okus će biti još bolji ako u središte dodaš malo polutvrdog sira kao što je Gauda, Cheddar ili Tilzit. Sir će se fino otopiti i ispuniti kiflice slasnim aromama. Po želji polutvrdi sir možeš zamijeniti svježim, no on ima nešto više vode u sebi pa će kiflice biti vlažnije u središtu. Uz sir možeš dodati i malo šunke, kobasice ili drugih suhomesnatih proizvoda.

Jednom kada su kiflice punjene, premazane maslacem i spremne za pečenje, dolazi pitanje koliko dugo se peku kiflice? Iako to ovisi o pojedinoj pećnici, najbolje ih je ostaviti 25 do 30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnu boju. 

 | Author: Slavonka Mekane kiflice foto: Slavonka

Mekane kiflice recept by Slavonka

Sastojci za kiflice:

*1 šalica – ja sam koristila lončić od 250 ml i dobila sam oko 50 manjih kiflica

  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera – za kvasac
  • ¼ šalice tople vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 šalica toplog mlijeka
  • ½ šalice suncokretovog ulja
  • 1 žlica soli
  • 2 jaja
  • 4 šalice brašna
  • 50 g maslaca (otopljenog)

Priprema kiflica:

  1. Prvo kvasac potopite u toploj vodi i dodajte žličicu šećera. Pokrijte krpom i ostavite na toplom 10 minuta.
  2. U drugoj posudi dobro  promiješajte šalicu toplog mlijeka, šalicu suncokretovog ulja, 2 žlice šećera, 1 žlicu soli i 1 šalicu brašna. Dobit ćete rjeđe tijesto.
  3. U posudici vilicom dobro razmutite dva jaja i dodajte smjesi i sve dobro promiješajte.
  4. Kompletnu smjesu sada dodajte mješavini kvasca. Dodajte preostale 3 šalice brašna i dobro promiješajte kuhačom. Dobit ćete meko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
  5. Prije nego krenete raditi kiflice, na laganoj vatri otopite maslac i pripremite kist za mazanje. Ugrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
  6. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte u krug, premažite maslacem i režite na trokutiće za kiflice. 
  7. Kiflice smotajte u klasičan oblik i slažite u posudu za pečenje koju ste premazali s otopljenim maslacem.
  8. Kada ste napunili posudu za pečenje, pokrijte kiflice krpom i pustite da odstoje 5 minuta. Prije pečenja ih premažite maslacem.
  9. Pecite ih 25-30 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Također, kako biste bili sigurni da su kiflice pečene, možete ih pritisnuti i ako se vrate u početni oblik, gotove su a ako ostanu udubljene, ostavite ih još koju minutu u pećnici.
  10. Kada su pečene, izvadite ih iz pećnice i bogato premažite otopljenim maslacem. Količina od 50 g maslaca je meni bila dostatna za 50 kiflica, ako vam je potrebno, otopite si još maslaca.

Dobar tek!

 

Jednostavne domaće kiflice sa sirom i šunkom Možda vas zanima... Jednostavne domaće kiflice sa sirom i šunkom Recepti Možda vas zanima... Pahuljaste kiflice od bučinog brašna i ulja Kolumne Možda vas zanima... Kiflice, klipići, slanci - recepti za omiljena domaća peciva Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:03 16. Svibanj 2022.

    svidaju mi se