Kolumne 28. svibnja 2016.

Sve hrvatske pivovare: 7. Bura, Poreč

Bura
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
U našem serijalu o svim hrvatskim pivovarama danas govorimo o porečkoj imena - Bura!

Ime pivovare: Bura Brew d.o.o.
Sjedište: Ulica Mate Vlašića 26/19, 52440 Poreč
Mjesto kuhanja: Ulica Mate Vlašića 26/19, 52440 Poreč
Vrsta: Microbrewery
Vlasnik: Alessandro Zecchinati, Claudio Rossi, Veronika Beckers
Godina osnutka: 2015.g.
Broj zaposlenih: 3
Godišnja proizvodnja u litrama: 40.000 L prve godine, ali za svaku godinu je planirana veća proizvodnja
Brewmaster: Claudio Rossi
Nit vodilja/slogan: In Bura Veritas!
Ambalaža: u prvoj godini samo boce 0.33 L, uskoro i bačve i boce od 0.75L
Web: u izradi
Facebook: Bura Brew 

Bura | Author: Promo foto: Promo

Brandovi:

Optimist Golding Ale
Vrsta: Blonde Ale
Alc. Vol.: 5,5% 
Plato: 12,2% 

Redsand Amber Ale
Vrsta: Amber Ale
Alc. Vol.: 6%
Plato: 14%

Tornado IPA – Istrian Pale Ale
Vrsta: IPA Alc. Vol.: 6,3%
Plato: 14,4% 

Mala povijest pivovare:
Bura Brew je relativno nova craft pivovara čiji proizvodi tek dolaze na hrvatsko tržište. Smještena je u Poreču, a odgovorne osobe koje stoje iza ovog projekta su Alessandro Zecchinati
, Veronika Beckers i Claudio Rossi. Alessandro je iz Milana. Studirao je pravo na fakultetu pravnih znanosti u Milanu i radio tri godine kao odvjetnik za niz odvjetničkih društava u Milanu. Godine 2007. preselio se u Dublin zbog novih poslovnih izazova. Bio je fasciniran vibrom i atmosferom irske prijestolnice, gdje je živio osam godina i radio kao voditelj prodaje za važne tvrtke u IT sektoru kao što su Microsoft i PayPal. Kao veliki ljubitelj piva počeo je pratiti irski craft beer pokretbio svjedok širenja craft pivskog pokreta koji je postao sve vidljiviji kako se otvaralo sve više i više mikro pivovara, unatoč postojećim i jakim monopolima glavnih industrijskih pivskih marki kao što su: Guinness, Beamish, Carlsberg ili Heineken. Iz tog razloga Zecchinati je istraživao potencijal ovog tržišta izravno kontaktirajući vlasnike irskih mikropivovara i za to relevantnih pubova.

Bura | Author: Promo foto: Promo

Kako bi potvrdio isti trend u drugim dijelovima EU Alessandro je posjetio Veliku Britaniju, Belgiju, Njemačku, Italiju i Sloveniju. Dok je živio u Dublinu Alessandro je upoznao Veroniku koja je kasnije postala njegova žena. Veronika ima istarske korijene majčine obitelji, i njemačke korijene s očeve strane. Odrasla je u Istri, otkuda se kasnije preselila u Njemačku, te studirala strane jezike u Berlinu i Rimu. Živjela je u talijanskom glavnom gradu šest godina i radila za Venere.com, jedan od prvih start-upova u Italiji.

Claudio je dugogodišnji Alessandrov prijatelj. Radio je deset godina kao arhitekt u Monzi.Njegova najveća strast uvijek je bilo kvalitetno pivo i vino. Homebrewer je posljednjih dvadeset godina, kao i vinski sommelier. Bio je 3. najbolji sommelier u Italiji u 2012. godini. Također je napravio suradnju s nekim od najvažnijih talijanskih pivovara . Odmah mu se svidjela Alessandrova ideja, te je s njim i Veronikom utemeljio Bura Brew d.o.o. u ožujku 2015., i postao glavnii brewmaster u Buri.

Veronika i Alessandro preselili su u Istru 2014. godine , gdje su počeli planirati svoje poslovanje na vrlo detaljan način pomno istraživajući pivski sektor na hrvatskom tržištu. Trend mikro pivovara u Hrvatskoj je tada upravo započeo s vrlo obećavajućim rezultatima. Kao idealno mjesto za aktivnosti Bura Brewa identificiran je Poreč u Istri, u prekrasnom mjestu uz visoku kvalitetu života i mnoge poslovne aktivnosti. Nitko od nas nije iz Poreča ni iz Hrvatske, međutim Veronika tečno govori hrvatski (drugi jezici koje tečno govori su njemački, slovenski, talijanski, engleski) ,a i Alessandro i Claudio lako mogu komunicirati s ljudima, jer svatko u Istri tečno govori talijanski i engleski, iako su u procesu učenja hrvatskog.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Ponosni smo što smo prihvaćeni u Poreču koji je prekrasan grad i lijepo mjesto za život i pokretanje posla. Isto tako na strateškom je položaju, vrlo dobro povezan s Italijom i ostatkom Europe. Cilj nam je postati poznati lokalni kvalitetan brand zanatskog piva u Hrvatskoj. Imamo lijepo skladište veličine 160 m² zatvorenog prostora i 240 m² na otvorenom u potpunosti obnovljenog i prilagođenog za pivovaru. Bura Brew proizvodi piva gornjeg vrenja, nepasterizirano, nefiltrirano, fermentirano u boci, bez aditiva i konzervansa, samo prirodnih sastojaka. Pivo sa strašću i stručnosti našeg Brewmastera. Na tržištu smo od travnja 2016. s bocama od 0,33 i uskoro s bocama od 0,75 te bačvama za točeno pivo.

Proizvodimo 3 vrste piva: Optimist Golding Ale – Golden Ale sa styrian golding hmeljem. Optimist je mali čamac koji djeca koriste kada žele naučiti jedriti ,koji ide polako, ali može doći prilično daleko. Redsand Amber Ale – Amber Ale s bojom istarskog tla. Tornado IPA -prvi istarski pale ale. Kod ove IPA-e koristimo dry hopping. Želimo naglasiti da sva naša piva imaju 7 do 8% od pšeničnog slada koji daje “neprozirnost” pivu, te postojanu pjenu. To je nešto što nam je vrlo važno. Mi ne želimo “prozirno” pivo. Naš slogan je: IN bura VERITAS!

Zanimljivosti: Naša pivovara je uvijek otvorena za svakoga tko je znatiželjan da vam otkrijemo zanimljivosti naših piva i pokažemo gdje i kako se proizvodi pivo. Cheers!

Osoba za kontakt: Alessandro Zecchinati
Kontakt mail/telefon: 091 601 40 06 

Gdje se može kupiti/popiti:

ISTRA
Buzz – Bar - Rovinj
Arboretum – Ristorante/Pub - Fažana
Laguna Lounge (Plava Laguna hoteli) – Bar – Poreč

ZAGREB
Pivoteka - Beer Shop - Zagreb 
Craft Room – Pub - Zagreb
Bor Bar – Bar - Samobor
Scout – Pub - Samobor
Hop in – Bar/Pub – Zagreb
Kvart – Bar - Zagreb
Zeko – Bar – Zagreb

KVARNER
Beertija – Pub - Rijeka 
Viva Cafe do Brasil – Bar – Rijeka 
Pajol – Bar – Rijeka 
Pod Marun – Udruga mladih – Lovran
Lovranski Pub – Pub - Lovran

DALMACIJA
Fabrique Pub – Pub - Split 
Mazgoon – Ristorante/Bar - Split 
Vrata o Grada – Bar/Pub - Split 

Hipster – Tobacco Shop – Split 
St Bar – Bar – Spalato Kantoon Bar – Bar – Solin
Augubio Congo – Bistro – Split 

SLAVONIJA
Gajba - Kušaona i Beer Shop – Osijek 

Ako ste slučajno propustili neku od 25 dosadašnjih priča o domaćim pivovarama - pročitajte ih na sljedećim linkovima:

1. Bošnjak, Sičice
2. Daruvar
3. Varionica
4. Zagrebačka
5. Carlsberg Croatia
6. Vunetovo, Hvar
7. Bura Brew, Poreč
8. Pulfer, Zagreb
9. Zmajska pivovara, Zagreb
10. Varoška pivovara, Zadar
11. Medvedgrad, Zagreb 
12. Heineken Hrvatska, Karlovac
13. Križevačka pivovara
1
4. LAB Split
15. Bujska pivovara
16. The Garden, Zagreb
17. Međimurski Lepi Dečki, Čakovec
18. Brlog zadružna pivovara, Zadar
19. Nova Runda
20. Mlinarica, Zagreb
21. Dvije krigle, Županja
22. Razum, samoborska pivovara
23. Pivovara Ličanka
24: Pivionica, Zagreb
25. Šibenska pivovara

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.