U petak 17. studenog počinju četvrti nacionalni Dani okusa hrvatske tradicije koje zajednički organizira 12 županijskih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim ugostiteljima, nosiocima standarda Okusi hrvatske tradicije. Najavljeno je sudjelovanje 104 ugostiteljska objekta iz 12 županija i grada Zagreba koji su za nadolazeće dane pripremili tradicijska jela spravljena od tradicijskih namirnica na tradicionalan način, ali i ona pripremljena u suvremenoj kulinarskoj obradi i prezentaciji.
Svaki restoran koju sudjeluje pripremio je dva menija od najmanje tri slijeda koje će oplemenjivati i čaša domaćeg pića. Cijene tako oblikovanih menija kreću se u rasponu od 10 do 30 eura, a u ponudi će biti od petka 17. studenoga do nedjelje 3. prosinca.
Dodijeljene su i oznake standarda Okusi hrvatske tradicije sljedećim ugostiteljskim objektima: Kavana Livadić (Samobor), Stari Puntijar (Zagreb), Kramberger (Krapina), Gornjevinska klet (Križevci) i Domestic house Lola (Vukovar).
"Ovaj događaj, koji se održava u više od 100 restorana diljem 12 hrvatskih županija, prilika je da se predstavi raznolikost i bogatstvo lokalnih, izvornih i tradicijskih kuhinja, vrhunskih vina i domaćih poljoprivrednih proizvoda. Ponosni smo što iz Zagrebačke županije u ovom projektu sudjeluje čak 12 vrhunskih restorana, nosioca standarda Okusi tradicije zagrebačkog kraja.
Očekujemo da će mirisi i okusi naše tradicije pružiti posjetiteljima ne samo gastronomski užitak, već i jedinstveno kulturno iskustvo koje oslikava autentičnost kuhinje Zagrebačke županije", poručila je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.
"Cilj ovog projekta je privući ljubitelje tradicijske kuhinje u restorane koji nose oznaku Okusi tradicije kako bi im pomogli. Danas smo pridružili 4 nova objekta što je i potvrda da projekt raste. Trenutno je u projekt uključena gotovo cijela kontinentalna Hrvatska, a nadamo se da će se u narednom razdoblju pridružiti još županija", istaknuo je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik Savjeta projekta.
Ovaj festival objedinjuje 12 regionalnih manifestacija: Okusi planine i mora (Ličko-senjska županija), Okusi Banovine, Posavine i Moslavine (Sisačko-moslavačka županija), Okusi zagrebačkoga kraja (Zagrebačka županija), Okusi Zagorja (Krapinsko-zagorska županija), Okusi varaždinskoga kraja (Varaždinska županija), Okusi Međimurja (Međimurska županija), Okusi Podravine i Prigorja (Koprivničko-križevačka županija), Okusi bjelovarsko-bilogorskog kraja (Bjelovarsko-bilogorska županija), Okusi Podravine i Slavonije (Virovitičko-podravska županija), Okusi Zlatne Slavonije (Požeško-slavonska županija), Okusi graničarskog Posavlja (Brodsko-posavska županija) i Okusi Srijema i Slavonije (Vukovarsko-srijemska županija).
S područja Zagrebačke županije sudjelovat će čak , 10 restorana - Babriga Bistro & Catering (Velika Gorica), Vinogradarska kuća Braje (Jastrebarsko), Krčma Gabreku 1929 Samobor (Samobor), Restoran Ivančić (Jastrebarsko), Mon Ami (Velika Gorica), Hotel Princess (Jastrebarsko), Restoran Samoborska klet (Samobor), Seoski Turizam "Stara Preša" (Šenkovec), Izletište Suhina (Bestovje) i Vina Kos - Jurišić (Donja Zelina). Popis svi restorana, iz svih 12 regija, može se pronaći ovdje.
U Brodsko-posavskoj županiji na Danima okusa graničarskog Posavlja sudjeluju Pansion Slavonski biser (Nova Gradiška), Hotel Savus (Slavonski Brod), Ranč Ramarin (Garčin), Restoran Kuća piva (Slavonski brod), Etno imanje Kuća dida Tunje (Oprisavci), Eko-etno salaš Savus (Bukovlje) te Restoran Stupnički dvori (Brodski Stupnik). Na tanjurima će se naći čvarci, domaća slanina, dimljeni šaran, domaće kobasice, goveđa juha, file smuđa, tačkrle, čobanac, kuhani buncek, čips od šaran i brojni drugi slavonski specijaliteti.
Projekt Dani okusa provodi se uz potporu Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice.