Najave 25. rujna 2024.

Tko je Goran Kočiš? Član žirija MasterChefa kuhanje obožava od osnovne škole!

Desert
30 MIN
30 MIN
4
JEDNOSTAVNO
goran kočiš, masterchef
Chef Goran Kočiš
foto: Neva Žganec/PIXSELL
Chef Goran Kočiš donio je prvu Michelinovu zvjezdicu u kontinentalni dio Hrvatske, a njegova brojna autorska jela odraz su slavonske gastronomske tradicije koju interpretira na moderan način. Imamo i njegov recept za taške s domaćim pekmezom

Strog, ali pravedan - tim bismo riječima mogli opisati chefa Gorana Kočiša nakon nekoliko prvih epizoda nove sezone showa MasterChef koje gledamo na Novoj TV. A kako chefa Kočiša poznajemo godinama mogli bismo o njemu reći i da je radišan, uporan, inovativan, posvećen poslu, perfekcionist, odličan kolega i suradnik.

No tko je zapravo chef Goran Kočiš, odnosno što je sve postigao u svojoj kulinarskoj karijeri prije nego što se pridružio žiriju MasterChefa? OK, već svi znamo da je upravo chef Kočiš donio prvu Michelinovu zvjezdicu u kontinentalni dio Hrvatske, i to zagrebačkom restoranu Noel u kojem je u tome trenutku bio glavni chef i suvlasnik, no njegova karijera bilježi i brojne druge uspjehe koje valja spomenuti...

masterchef | Author: Nova TV Goran Kočiš i kolege Mario Mihelj i Stjepan Vukadin u žiriju MasterChefa foto: Nova TV

Noel Možda vas zanima... Tko su najbolji hrvatski chefovi prema Tomu Gretiću Špajza

Izludio roditelje željom da postane kuhar

Goran Kočiš rodom je iz Donjih Meljana u okolici Slatine, osnovnu školu završio je u Slatini, a srednju Strukovnu školu u Virovitici. Nakon završene škole, svoj kulinarski zanat brusio je u inozemstvu – Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj – te potom u Zagrebu.

"U šestom razredu, ne pretjerujmo da sam to oduvijek htio, znao sam da želim kuhati. Roditelji su se hvatali za glavu jer im je želja bila da idem u medicinsku školu. A i moja sestra također je krenula u svijet kuharstva i danas vrlo uspješno pliva u tim vodama", ispričao je chef Kočiš za Večernji list te dodao da je prve korake u kuhinji napravio uz svoje dvije bake.

"Kuhanje nije posao, nego stil života" - poručuje chef Goran Kočiš

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goran Kočiš (@goran_kocis)

Usavršavanje znanja u inozemstvu, povratak u Hrvatsku, pa - Michelin

U inozemstvu je chef Goran Kočiš radio u brojnim restoranima i hotelima među kojima su Lech am Arlberg hotel Post, hotel Austria, hotel Walserberg i Warth am Arlberg. Po povratku u Hrvatsku uslijedile su dvije vrlo bitne zagrebačke stanice u njegovoj karijeri - restorani Dubravkin put i Bistro Apetit neki su od istaknutih zagrebačkih restorana u kojima je radio nakon povratka u Hrvatsku.

goran kočiš | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Goran Kočiš bio je chef i u zagrebačkom restoranu Bistro Apetit foto: Žarko Bašić/PIXSELL goran kočiš | Author: Žarko Bašić/PIXSELL Goran Kočiš i kolega te bivši član žirija MasterChefa Damir Tomljanović na predstavljanju udruženja JRE Hrvatska 2016. godine foto: Žarko Bašić/PIXSELL goran kočiš | Author: Instagram @goran_kocis U zagrebačkom restoranu Noel 2019. osvojio je Michelinovu zvjezdicu foto: Instagram @goran_kocis

Chef Kočiš poznat je i kao jedan od pokretača poznatog zagrebačkog restorana Noel koji je 2019. zahvaljujući njemu dobio prvu Michelinovu zvjezdicu kontinentalne Hrvatske.

Možda vas zanima... Noel – mjesto potpunog užitka koji si želite priuštiti Recenzije Možda vas zanima... U Noelu na ručku - zanimljiv i raskošan, a posve pristupačan Recenzije Možda vas zanima... Noel i Draga di Lovrana dobili Michelinovu zvjezdicu! Špajza

Povratak u rodnu Slavoniju

Nakon odlaska iz Noela chef Goran Kočiš vraća se u svoju Slavoniju, gdje trenutačno radi chef kuhinje hotela Waldinger u Osijeku. Paralelno se nešto više od dvije i pol godine bavi konzaltingom i predavanjima u školama.

"Pažnja se mora posvetiti svemu, od same namirnice, tehnike pripreme, odabiru priloga, slaganju na tanjur, odabir tanjura, pribora, objašnjenja gostu što je na tanjuru... Na sve treba paziti!", naglasio je chef Kočiš u svom intervjuu za 24sata nakon dobivanja Michelinove zvjezdice u Noelu na proljeće 2019. godine.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Waldinger (@waldinger.hr)

'Gargamel' Kočiš je strog i pravedan

Chef Goran Kočiš, koji je na setu MasterChefa dobio nadimak Gargamel, otkriva kako se odlično slaže s kolegama iz žirija, ali i od čega neće odustati kod prosuđivanja jela natjecatelja.

"Od kandidata očekujem ustrajnost, fokusiranost i ljubav prema kuhanju i njihovom budućem stilu života – jer kuhanje nije posao, nego stil života. Kao član žirija bit ću strog, ali pravedan, sve u cilju motiviranja i educiranja kandidata da budu što bolji", zaključuje chef Goran Kočiš.

MasterChef, mario mihelj Možda vas zanima... Tko je Mario Mihelj? Novog člana žirija MasterChefa zovu - "šaptač steakovima" Najave Goran Kočiš, MasterChef Možda vas zanima... Chefa Gorana Kočiša na setu MasterChefa zovu Gargamel Najave

U nastavku donosimo recept chefa Gorana Kočiša za jednostavan tradicionalni desert - slavonske taške.

Ne gasi ekran dok kuham

Slavonske taške by Goran Kočiš
30 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Glatko brašno 500 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Jaje 1 kom
  • Voda 2 dcl
  • Pekmez od šljiva
  • Krušne mrvice
  • Šećer
  • Kajmak
Postupak
  1. U većoj posudi povežite brašno i sol pa u sredinu razbijte jaje i krenite lagano miješati uz postupno dodavanje vode. Kad ste dobili kompaktnu smjesu prebacite tijesto na radnu površinu pa još mijesite rukama.


  2. Gotovo tijesto pustite malo da odmori pa ga zatim razvaljajte vrlo tanko, na otprilike 2 milimetra debljine. Narežite na trakice širine 3-4 cm pa na isti razmak stavite malo pekmeza od šljiva.

    Preklopite drugom trakom, nježno ali temeljito pritisnite rubove da pekmez ne bi tijekom kuhanja ispao i narežite taškice rezačem za tijesto.


  3. Ubacite taške u kipuću vodu i čim isplivaju prebacite u tavu u kojoj ste karamelizirali šećer i prezle. Sve malo promiješajte, premjestite na tanjur i poslužite s domaćim kajmakom.


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.