Strog, ali pravedan - tim bismo riječima mogli opisati chefa Gorana Kočiša nakon nekoliko prvih epizoda nove sezone showa MasterChef koje gledamo na Novoj TV. A kako chefa Kočiša poznajemo godinama mogli bismo o njemu reći i da je radišan, uporan, inovativan, posvećen poslu, perfekcionist, odličan kolega i suradnik.
No tko je zapravo chef Goran Kočiš, odnosno što je sve postigao u svojoj kulinarskoj karijeri prije nego što se pridružio žiriju MasterChefa? OK, već svi znamo da je upravo chef Kočiš donio prvu Michelinovu zvjezdicu u kontinentalni dio Hrvatske, i to zagrebačkom restoranu Noel u kojem je u tome trenutku bio glavni chef i suvlasnik, no njegova karijera bilježi i brojne druge uspjehe koje valja spomenuti...
Izludio roditelje željom da postane kuhar
Goran Kočiš rodom je iz Donjih Meljana u okolici Slatine, osnovnu školu završio je u Slatini, a srednju Strukovnu školu u Virovitici. Nakon završene škole, svoj kulinarski zanat brusio je u inozemstvu – Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj – te potom u Zagrebu.
"U šestom razredu, ne pretjerujmo da sam to oduvijek htio, znao sam da želim kuhati. Roditelji su se hvatali za glavu jer im je želja bila da idem u medicinsku školu. A i moja sestra također je krenula u svijet kuharstva i danas vrlo uspješno pliva u tim vodama", ispričao je chef Kočiš za Večernji list te dodao da je prve korake u kuhinji napravio uz svoje dvije bake.
"Kuhanje nije posao, nego stil života" - poručuje chef Goran Kočiš
Usavršavanje znanja u inozemstvu, povratak u Hrvatsku, pa - Michelin
U inozemstvu je chef Goran Kočiš radio u brojnim restoranima i hotelima među kojima su Lech am Arlberg hotel Post, hotel Austria, hotel Walserberg i Warth am Arlberg. Po povratku u Hrvatsku uslijedile su dvije vrlo bitne zagrebačke stanice u njegovoj karijeri - restorani Dubravkin put i Bistro Apetit neki su od istaknutih zagrebačkih restorana u kojima je radio nakon povratka u Hrvatsku.
Chef Kočiš poznat je i kao jedan od pokretača poznatog zagrebačkog restorana Noel koji je 2019. zahvaljujući njemu dobio prvu Michelinovu zvjezdicu kontinentalne Hrvatske.
Povratak u rodnu Slavoniju
Nakon odlaska iz Noela chef Goran Kočiš vraća se u svoju Slavoniju, gdje trenutačno radi chef kuhinje hotela Waldinger u Osijeku. Paralelno se nešto više od dvije i pol godine bavi konzaltingom i predavanjima u školama.
"Pažnja se mora posvetiti svemu, od same namirnice, tehnike pripreme, odabiru priloga, slaganju na tanjur, odabir tanjura, pribora, objašnjenja gostu što je na tanjuru... Na sve treba paziti!", naglasio je chef Kočiš u svom intervjuu za 24sata nakon dobivanja Michelinove zvjezdice u Noelu na proljeće 2019. godine.
'Gargamel' Kočiš je strog i pravedan
Chef Goran Kočiš, koji je na setu MasterChefa dobio nadimak Gargamel, otkriva kako se odlično slaže s kolegama iz žirija, ali i od čega neće odustati kod prosuđivanja jela natjecatelja.
"Od kandidata očekujem ustrajnost, fokusiranost i ljubav prema kuhanju i njihovom budućem stilu života – jer kuhanje nije posao, nego stil života. Kao član žirija bit ću strog, ali pravedan, sve u cilju motiviranja i educiranja kandidata da budu što bolji", zaključuje chef Goran Kočiš.
U nastavku donosimo recept chefa Gorana Kočiša za jednostavan tradicionalni desert - slavonske taške.