Omiljena zagrebačka adventska manifestacija Fuliranje ove zime na Trg Josipa Jurja Strossmayera donosi temu Priroda i društvo, inspiriranu brigom o okolišu, znatiželjom i kreativnošću. Bit će to, najavljuju organizatori iz kreativne agencije Kokoš ili Jaje, najangažiranije, najkreativnije i najrazigranije Fuliranje u njegovih 13 godina.
U spoju tradicije i suvremenog, Strossmayerov trg pretvorit će se u šarmantnu učionicu pod otvorenim nebom, obogaćenu originalnim instalacijama i posebnim Fuliranje Nature i History Trailom koji kroz priče o Strossmayeru, Lenuciju, Bolléu i ostalim velikanima otkriva povijest Zagreba na nov, zabavan način.
16 kućica, uistinu raznovrsna ponuda
Fuliranje ostaje i gastronomski vrhunac Adventa. Dočekat će nas 16 kućica s najraznovrsnijom ponudom jela i pića. Redom to su: Noel*, Dante Tapas & More, Pastamisee, Gdje je Jura by Klepić Juraj, Strikoman’s Bistro, SpudBud, Buncek, Picnic Mingle&Fun, chef Mario Mihelj, Institut za kobasice by Mate Janković, Mama Zakucava, Chefs burger by Ivan Pažanin, Pizza Social Club, Brûlée Bar, GingleBells i Rakijarnica.
Većinu ponude kušala sam danas u METRO-u Jankomir, u GourMetro kuhinji, gdje je svaka kućica predstavila po jedno ili dva jela, dok su druga najavili te ih jedva čekam probati kad napokon krene Fuliranje iduće srijede 26. studenoga. Dok smo čekali prva jela nazdravili smo pićima dobrodošlice u režiji Rakijarnice.
Odličan pastrami sandvič iz Picnica
Pastrami sendvič za poželjeti i ostale slasne divote
Moj slani favorit ovog pretastinga Fuliranja definitivno je pouzdani zadarski Picnic Mingle & Fun sa svojim bogatin, slasnim i sočnim pastrami sendvičem (sendvič s tanko rezanim sušenim i dimljenim goveđim prsima, topljeni sir, kiseli kupus dinstan na luku, malo hrena, dimljena majoneza - posluženo u sourdough kruhu by Boogie Bakery). Sourdough Boogie kruh odlično je prepečen, a pastrami nadjev obilan i odlično sljubljen s ostalim dodacima.
Ane Božićev iz Picnica otkrio mi je da će na Fuliranju nuditi i dva svoja dobro poznata burgera, kao i minimalno 2 vrste kobasica, a kako to ne bi bile 'obične kobasice igrat će se raznim svjetskim okusima, U svom putovanju 'kobasicama oko svijeta' stat će primjerice u danskoj, ali i u Latinskoj Americi... Detalje doznajte na Fuliranju!
Baošticada by Dante Tapas & More, Strikoman's Octo-Dog i izvrstan PigRoll iz Noel Street Fooda
Talentirani dvojac Ante i Danilo iz trešnjevačkog Dante Tapas & More priredio nam je Baošticadu, odnosno dalmatinsku pašticadu u bao pecivu, te usput otkrili kako će na Fuliranju u ponudi imati i Croquetas de Jamon (krokete s jamon pršutom), Señor spicy kobasicu s umakom i pečenim kukuruzom u somunu, Patatas Bravas te Christmas Sangriju.
Kućica Buncek nudi, naravno - buncek u različitim varijantama okusa, odnosno u 4 svjetske interpretacije. U savršenom panuozzo pecivu u ponudi će biti klasični hrvatski buncek sa zeljem i hren umakom, zatim korejski s kimchijem, američki Bacon Jam s iceberg salatom, rajčicom i kiselim krastavcima, te talijanski Don Prasco (dijonnaise umak, domaći buncek, salsa verde, jabuka–komorač–rikola salata te pesto rosso umak). koji sam kušala na tastingu Fuliranja.
Buncek - Big Boss
Noel* će ove godine na na Fuliranju nuditi originalne delicije u funky-blagdanskom formatu, a chef Ivan Temšić pretpremijerno nam je predstavio odličan PigRoll (brioche pecivo, pečena svinjetina, domaća turšija, majoneza mladog luka, ketchup karamelizirane jabuke), te otkrio da će na Strossmayerovu trgu u ponudi biti i Purica 2.0 (naan kruh, pečena purica, aioli, gel od šipka, hrskavi luk), "Krpice sa zeljem” (tacosi, dimljeni buncek, slatki kupus, salsa od pečene paprike, čvarci, kiselo vrhnje), te Buča (pržena hokkaido tikva, miso majoneza, ukiseljene jabuke, chilli ulje i bučine sjemenke).
Strikoman`s Bistro - Strikin Beef Tartare
Vodički Strikoman`s Bistro ove godine prvi put stiže na Fuliranje i donosi kreativne street-food specijalitete nadahnute dalmatinskom kuhinjom. U ponudi će imati tuna gulaš, sočni porchetta sendvič, prepoznatljivi Strikin beef tartar te Octo-Dog, hobotnicu u hrskavoj tempuri posluženu u hot-dog pecivu, koju su predstavili na pretastingu.
Jedan od aduta Fuliranja svakako će biti i ultra popularni Spud Bud, koji će pored svojih hitova, ekskluzivno na Fuliranju ponuditi i dva prigodna jela: sekeli gulaš te trgani buncek s dinstanim zeljem i hren umakom koji smo imali privilegiju prvi kušati. U trgani buncek, koji je prilično intenzivnog okusa, dodali su i rastopljeni sir.
Spud Bud
Kućica Pastamisee i ove godine priprema svježu tjesteninu u kolutovima grana padano sira. Uz dva klasika, slavni talijanski Cacio e pepe i tjesteninu sa svježe naribanim tartufima, predstavljaju i treću pastu - bolognese, jelo koje će klinci, ali i odrasli, jednostavno obožavati. Napokon nešto novo na ovoj kućici koja svaki put igra na sigurno, ali i svaki put ekipa čeka u redovima na njihovu paštu.
Chef Mario Mihelj, član žirija MasterChefa, publiku će na Fuliranju osvajati moćnim i kreativnim šiševima, a na pretastingu kušali smo njegov intenzivan i aromatičan šiš s ljutom talijanskom kobasicom N’dujom.
Mario Mihelj priprema slasni N'duja šiš
Mama zakucava - knedle
Silno nas je zabavila i najava kućice Mama zakucava. Ova mama, kažu, rastura u kuhinji i za Fuliranje je zakucala s tri jela izvan svake lige: punjenom pohanom paprikom, lovačkim gulašom od vepra i srne u bao bunsu i domaćim knedlima s džemom od šljiva u tajnom umaku. Jedva ih čekamo kušati.
Pizza Social Club nudi izvrsnu N'duja pizzu
Insitut za kobasice by Mate Janković
Pizza Social Club nam je predstavio pizzu calzone s porilukom i pizzu N’duja. Obje su mi bila izvrsne - izvrsno tijesto, super sastojci u nadjevima... Za svaku preporuku!
Institut za kobasice by Mate Janković iznova je dokazao da im nema premca kad je riječ o ponudi kobasica na Adventu, ovaj put su naišli na sveopće odobravanje kranjskom kobasicom. Pažaninov Chef’s burger brinut će se da ne zafali izvrsnog comfort fooda s daškom Mediterana, a na pretastingu je ponudio svoj hit Crispy kapulu.
Čokoladna torta Matilda by Juraj Klepić
I ove godine tu su legendarne Dubai fritule s kućice Gdje je Jura
Slatki adut - čokoladna torta Matilda by Juraj Klepić
Među novitetima koji će zasigurno izazvati veliko zanimanje publike svakako je kućica Brûlée Bar iz koje najavljuju spoj slatkiša, kreme i vatre. Oni nisu uspjeli doći na ovaj tasting tako da njihove specijalitete tek trebamo kušati.
No ponovno me oduševio mladi slastičar Juraj Klepić će opet na kućici Gdje je Jura izazvati opću euforiju jer donosi najnoviji viralni hit - tik tok senzaciju, tortu Matilda. Uistinu sam u svojoj dugoj kušačkoj povijesti kušala brojne čokoladne torte, no ova by Juraj Klepić spada u sam vrh. Savršeno sočna, čokoladna na stotu, a ne preslatka... e to treba znati postići! Ovo slastici u izvedbi mladog slastičara predviđamo da će biti veliki hit na Fuliranju i šire.
A za ljubitelje njegovih hit Dubai fritula koje su prošle godine izazvale pravu pomutnju te su mnogi samo zbog njih dolazili an Fuliranje, donosimo super vijest - Dubai fritule i ove godine su u ponudi kućice Gdje je Jura! I i dalje su odlične!
Fuliranje
Edukativni i humanitarni program
Izvrsnu hranu, kreativna pića i koktele će pratiti nikad bogatiji edukativni i humanitarni program. Fuliranje će tijekom ovih blagdana u suradnji s platformom Crumbs svakodnevno tijekom izdvajati 15 porcija hrane, aktivno sudjelujući u smanjenju bacanja hrane i poticanju održivih navika, te omogućiti dostupnost kvalitetne hrane svima po značajno povoljnijim cijenama.
Štićenici Udruge UNUO će imati prilike kuhati sa chefom Temšićem na Noel* kućici, a prihod će pomoći radu Udruge koja kroz umjetnost gastronomije osnažuje osobe s invaliditetom, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djecu i mlade u ranjivim situacijama.
Svake subote održavat će se program Ladies First u sklopu kojeg nastupaju žene DJ-i i zbor Sve za nju. Zajedno će na Fuliranju senzibilizirati javnost o prevenciji i borbi protiv malignih oboljenja žena u suradnji s udrugom Sve za nju za koju će se prikupljati donacije.
U suradnji s Maticom umirovljenika grada Zagreba svaki ponedjeljak bit će posvećen Superseniorima. Naše će bake i djedovi tako moći zaplesati uz hitove svoje mladosti koje će na koncertima uživo izvoditi Miro Ungar, Kristijan Beluhan i Ajngemahtec band, ŠLEPER ŠLAGER bend, Robert Mareković i Swingers band, ali će i sami umirovljenici sudjelovati u programu te izvesti predstavu "Doktor Nepalac" u režiji Vinka Štefanca, a sve posjetitelje razveselit će i nastupom KUD-a Valentinovo s prigodnim blagdanskim programom.
Fuliranje uz odličnu hranu i pića nudi i sjajnu atmosferu i dobru zabavu
ART Waste Challenge by METRO
Uzbuđenje oko Fuliranja počelo je i prije samog otvorenja, jer već je u tijeku atraktivan natječaj ART Waste Challenge za mlade umjetnike i umjetnice do 35 godina, koji imaju priliku predložiti rješenje privremene javne skulpture isključivo od recikliranih materijala s prijašnjih izdanja festivala, u suradnji s HDLU-om i uz podršku METRO-a koji osigurava nagradu od 4.000 eura bruto. Svi detalji natječaja dostupni su na linku.
Stručni žiri Fuliranja i HDLU-a do 20. studenog bira najbolje rješenje. Otkrivanje skulpture na Trgu J. J. Strossmayera bit će 12. prosinca, a rad će biti izložen do kraja festivala 7. siječnja 2026., nakon čega odlazi u trajno vlasništvo METRO-a.
Djed Božićnjak obećao je da će i ove godine navratiti na Fuliranje
Na Fuliranje stižu i Sveti Nikola i Djed Božičnjak
Posebna je pažnja naravno posvećena sadržaju za najmlađe koji uključuje dječje predstave, zborove i radionice, druženja sa Svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom, te zabavno učenje na otvorenom uz Nature i History Trails.
Utorkom i srijedom školarci će imati Zero Waste radionice u suradnji sa Zelenom Akcijom, te predavanja Čistog podzemlja. Sve generacije će razveseliti vijest da se na Fuliranje vraćaju popularne gratis plesne radionice u kojima smo uživali na Fiesti Latini. Tako ćemo opet četvrtkom gibati kukove u latino ritmovima uz izvrsne plesne instruktore.
Preostaje nam tek dočekati 26. studenoga kada Fuliranje kreće s warm up dijelom uoči službenog otvaranja Adventa, te sve do 07. siječnja uživati u bogatstvu okusa, mirisa, osmijeha i druženja, te iznova otkriti zašto Fuliranje već 13 godina ispisuje najljepše adventske priče Zagreba.
Za novosti svakodnevno pratite Fuliranje na Facebooku i Instagramu.
- Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
- Trajanje: 26. studenoga 2025. do 07. siječnja 2026.
- Radno vrijeme: pon-pet 12:00 - 24:00 h / sub-ned 11:00 -24:00 h
- Božić: 17:00 - 24:00 h
- Štefanje: 12:00 - 24:00 h
- Stara Godina: 12:00 - 00: 03h
- Nova Godina: 17-24:00 h
- Ulaz: besplatan