Slavna britanska kuharica u svojoj je knjizi "Zauvijek ljeto" uz ostale otkrila i ovaj genijalan recept za salatu od liganja koji će oduševiti mnoge
Lignje volimo na sve načine - pržene, na gradele, na rižoto, u raguu, ali i u osvježavajućoj i laganoj salati. Upravo u salati možda su nam i najzanimljivije jer se možeš odlično poigrati s okusima i dodacima i na tanjuru izraziti svoju kulinarsku kreativnost.
Odličan recept za salatu od liganja pronašli smo u knjizi "Zauvijek ljeto" slavne britanske kuharice Nigelle Lawson koja za salatu ponekad umjesto rikule, koristi japansku paprenu salatu mizuno, no i sama naglašava da je rikula i više nego dostojna zamjena.
"Mekane, ružičaste, mlade lignje naglo se isprže i potom preliju reskim salatnim umakom koji se pravi tako da se u blenderu izmiksa oguljena limeta s malo korijandera, metvice, ribljeg umaka, češnjaka i šećera.
Ovo je jelo izvrstan uvod u ljetnu večeru na koju ste pozvali goste, a volim je poslužiti i kad nema ništa ni prije niti poslije, primjerice kad mi nekoliko prijatelja dođe na ručak", kaže Nigella.
Prefina salata od liganja
foto: Instagram @whennonnocooks
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od liganja s limetom, korijanderom i metvicom - recept by Nigella Lawson
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Lignja
500
g
Maslinovo ulje
3
žlica
Riblji umak
2
žlica
Sol
Metvica
0,50
svežanj
Korijander
0,50
svežanj
Češnjak
1
režanj
Feferon
1
kom
Šećer
0,50
žličica
Limeta
1
kom
Maslinovo ulje
6
žlica
Rikula
200
g
Ljubičasti luk
1
kom
Postupak
Natrgaj listove korijandera i metvice sa stabljiki, ne brinući se hoćeš li pritom otrgnuti i komadić stabljike. Ubaci u blender zajedno s češnjakom, ribljim umakom i šećerom te feferonom (očišćenim od sjemenki i narezanim na manje komade). Feferon možeš i izostaviti ako ne voliš ljuto.
Oguli limetu tako da najprije odrežeš vrhove kako bi imeta mogla stajati na drvenoj dasci, a potom jednostavno guli trake od vrha prema dnu tako da ukloniš koru i gorak bijeli dio ispod nje.
U blender ubaci oguljenu limetu, razrezanu na pola, i bez koštica, te blendaj dok se ne pretvori u glatku, jednoličnu smjesu. Potom kroz otvor na poklopcu blendera dolijevaj ulje (6 žlica), bez gašenja blendera, kako bi se umak pretvorio u emulziju. Izlij umak u zdjelicu i stavi sa strane do korištenja.
Posloži listove rikule u zdjelu ili tanjur. Oljušti ljubičasti luk, razreži ga napola i potom nasijeci na tanke polumjesece. Sve pospi začinskim travama.
Mlade, očišćene lignje nareži na kolutove, s tim da krakove treba ostaviti u komadu. Isprži lignje na tavi, na 3 žlice ulja. Postupak ćeš morati ponoviti nekoliko puta, kako bi se sve lignje ispržile (ne mogu se pržiti sve odjednom).
Pržene lignje stavi u zdjelu i posoli, a kad su sve pržene i malo su se ohladile, ubaci salatni umak od limete i začinskih trava te složi na listove lilruke i polumjesece luka.