Recepti Salata 31. srpnja 2024.

Aromatična salata od liganja po receptu Nigelle Lawson

Salata
20 MIN
10 MIN
6
SREDNJE
nigella lawson, salata od liganja
Salata od liganja - recept Nigelle Lawson
foto: Instagram @whennonnocooks; WENN/PIXSELL
Slavna britanska kuharica u svojoj je knjizi "Zauvijek ljeto" uz ostale otkrila i ovaj genijalan recept za salatu od liganja koji će oduševiti mnoge

Lignje volimo na sve načine - pržene, na gradele, na rižoto, u raguu, ali i u osvježavajućoj i laganoj salati. Upravo u salati možda su nam i najzanimljivije jer se možeš odlično poigrati s okusima i dodacima i na tanjuru izraziti svoju kulinarsku kreativnost.

Odličan recept za salatu od liganja pronašli smo u knjizi "Zauvijek ljeto" slavne britanske kuharice Nigelle Lawson koja za salatu ponekad umjesto rikule, koristi japansku paprenu salatu mizuno, no i sama naglašava da je rikula i više nego dostojna zamjena.

punjene lignje Možda vas zanima... Znaš li da lignje mogu ublažiti migrenu? Špajza

Tajna je u mekanim mladim lignjama

"Mekane, ružičaste, mlade lignje naglo se isprže i potom preliju reskim salatnim umakom koji se pravi tako da se u blenderu izmiksa oguljena limeta s malo korijandera, metvice, ribljeg umaka, češnjaka i šećera. 

Ovo je jelo izvrstan uvod u ljetnu večeru na koju ste pozvali goste, a volim je poslužiti i kad nema ništa ni prije niti poslije, primjerice kad mi nekoliko prijatelja dođe na ručak", kaže Nigella.

salata od liganja | Author: Instagram @whennonnocooks Prefina salata od liganja foto: Instagram @whennonnocooks

Ne gasi ekran dok kuham

Salata od liganja s limetom, korijanderom i metvicom - recept by Nigella Lawson
20 MIN
pripreme
10 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Lignja 500 g
  • Maslinovo ulje 3 žlica
  • Riblji umak 2 žlica
  • Sol
  • Metvica 0,50 svežanj
  • Korijander 0,50 svežanj
  • Češnjak 1 režanj
  • Feferon 1 kom
  • Šećer 0,50 žličica
  • Limeta 1 kom
  • Maslinovo ulje 6 žlica
  • Rikula 200 g
  • Ljubičasti luk 1 kom
Postupak
  1. Natrgaj listove korijandera i metvice sa stabljiki, ne brinući se hoćeš li pritom otrgnuti i komadić stabljike. Ubaci u blender zajedno s češnjakom, ribljim umakom i šećerom te feferonom (očišćenim od sjemenki i narezanim na manje komade). Feferon možeš i izostaviti ako ne voliš ljuto.


  2. Oguli limetu tako da najprije odrežeš vrhove kako bi imeta mogla stajati na drvenoj dasci, a potom jednostavno guli trake od vrha prema dnu tako da ukloniš koru i gorak bijeli dio ispod nje.


  3. U blender ubaci oguljenu limetu, razrezanu na pola, i bez koštica, te blendaj dok se ne pretvori u glatku, jednoličnu smjesu. Potom kroz otvor na poklopcu blendera dolijevaj ulje (6 žlica), bez gašenja blendera, kako bi se umak pretvorio u emulziju. Izlij umak u zdjelicu i stavi sa strane do korištenja.


  4. Posloži listove rikule u zdjelu ili tanjur. Oljušti ljubičasti luk, razreži ga napola i potom nasijeci na tanke polumjesece. Sve pospi začinskim travama.


  5. Mlade, očišćene lignje nareži na kolutove, s tim da krakove treba ostaviti u komadu. Isprži lignje na tavi, na 3 žlice ulja. Postupak ćeš morati ponoviti nekoliko puta, kako bi se sve lignje ispržile (ne mogu se pržiti sve odjednom).


  6. Pržene lignje stavi u zdjelu i posoli, a kad su sve pržene i malo su se ohladile, ubaci salatni umak od limete i začinskih trava te složi na listove lilruke i polumjesece luka.


Isprobaj i ove recepte s lignjama...

lignje na žaru Možda vas zanima... Bolje ne može: Marinirane lignje na žaru Recepti Pržene lignje Možda vas zanima... Petkom: Pikantne lignje s povrćem Recepti Punjene lignje Možda vas zanima... Slastan talijanski klasik: lignje punjene graškom Recepti Možda vas zanima... Nove ideje za jela s obožavanim lignjama Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.