Ljubitelji torte od sira znaju da postoji jednak broj recepata za cheesecake koliko je i ljudi koji ih pripremaju, ali ovakav još sigurno niste probali. Baskijski cheesecake nastao je krajem prošlog stoljeća u Španjolskoj. Okusom je sličan portugalskim pecivima od lisnatog tijesta ispunjenim slatkom kremom od vrhnja, a ono što nam se najviše sviđa - priprema je idealna za sve one koji uživaju u maloj dozi kaosa.
Baskijski cheesecake ne treba biti savršenog oblika, ne moraš se truditi da je svaki komadić torte na svom mjestu ili se previše brinuti oko detalja kao što to primjerice radimo s francuskim slasticama. Zabavi se dok pripremaš ovaj nesavršeno - savršeni ljetni favorit i svakako ga podijeli s najmilijima.
Baskijski cheesecake s narančom i klinčićem
Sastojci:
- 900 g krem sira
- 200 g šećera
- 100 g smeđeg šećera
- 6 velikih jaja sobne temperature
- 400 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
- 1 žlica ribane korice naranče
- 2 žlice soka naranče
- 1 žličica soli
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1/2 žličice mljevenog klinčića
- 1 žlica likera od naranče
- 35 g pšeničnog brašna
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva i okrugli kalup za torte obloži papirom za pečenje tako da nekoliko centimetara viri iz kalupa.
- U velikoj posudi mikserom izradi krem sir, šećer i smeđi šećer dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Dodaj jedno po jedno jaje i miješaj mikserom na niskoj brzini dok se ne sjedine.
- U smjesu dodaj slatko vrhnje, koricu i sok naranče, sol, vaniliju, klinčić i liker od naranče te sve dobro umiješaj.
- Za kraj dodaj brašno, temeljito izmiješaj i izlij u pripremljeni kalup.
- Tortu peci na srednjoj rešetki pećnice oko 35 do 40 minuta, odnosno dok površina ne bude ravnomjerno tamno smeđa, a sredina i dalje lagano meka.
- Izvadi tortu iz pećnice i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi oko sat vremena i zatim u hladnjaku barem četiri sata.
- Posluži hladno, uz kavu ili omiljeni ljetni napitak.
Isprobaj i ove neodoljive torte od sira: