Recepti 19. srpnja 2022.

Baskijski cheesecake s narančom ostavit će te bez teksta

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Cheesecake je uvijek dobra ideja, posebno ako je ovako ukusan i tako se lako priprema

Ljubitelji torte od sira znaju da postoji jednak broj recepata za cheesecake koliko je i ljudi koji ih pripremaju, ali ovakav još sigurno niste probali. Baskijski cheesecake nastao je krajem prošlog stoljeća u Španjolskoj. Okusom je sličan portugalskim pecivima od lisnatog tijesta ispunjenim slatkom kremom od vrhnja, a ono što nam se najviše sviđa - priprema je idealna za sve one koji uživaju u maloj dozi kaosa. 

Baskijski cheesecake ne treba biti savršenog oblika, ne moraš se truditi da je svaki komadić torte na svom mjestu ili se previše brinuti oko detalja kao što to primjerice radimo s francuskim slasticama. Karakteriziraju ga dinamične teksture i upravo je takav nesavršen - savršen. Zabavi se dok pripremaš ovaj ljetni favorit i svakako ga podijeli s najmilijima. 

 | Author: Shutterstock Baskijski cheesecake foto: Shutterstock

Baskijski cheesecake s narančom i klinčićem recept

Sastojci:

  • 900 g krem sira
  • 200 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 6 velikih jaja sobne temperature
  • 400 ml slatkog vrhnja (mliječnog)
  • 1 žlica ribane korice naranče
  • 2 žlice soka naranče
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1 žlica likera od naranče
  • 35 g pšeničnog brašna (za gluten free verziju zamijeni za drugo brašno)

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 230 Celzijevih stupnjeva i okrugli kalup za torte obloži papirom za pečenje tako da nekoliko centimetara viri iz kalupa. 
  2. U velikoj posudi mikserom izradi krem sir, šećer i smeđi šećer dok ne dobiješ glatku smjesu. 
  3. Dodaj jedno po jedno jaje i miješaj mikserom na niskoj brzini dok se ne sjedine. 
  4. U smjesu dodaj slatko vrhnje, koricu i sok naranče, sol, vaniliju, klinčić i liker od naranče te sve dobro umiješaj. 
  5. Za kraj dodaj brašno, temeljito izmiješaj i izlij u pripremljeni kalup. 
  6. Tortu peci na srednjoj rešetki pećnice oko 35 do 40 minuta, odnosno dok površina ne bude ravnomjerno tamno smeđa, a sredina i dalje lagano meka. 
  7. Izvadi tortu iz pećnice i ostavi da se hladi na sobnoj temperaturi oko sat vremena i zatim u hladnjaku barem četiri sata. 
  8. Posluži hladno, uz kavu ili omiljeni ljetni napitak. 

U slast!

 | Author: Shutterstock Baskijski cheesecake foto: Shutterstock

Isprobaj i ove neodoljive torte od sira:

Možda vas zanima... Cheesecake u čaši spreman za samo 10 minuta Kolumne Možda vas zanima... Cheesecake s borovnicama savršeno će te osvježiti Recepti Možda vas zanima... Osvježavajući pijani cheesecake s limetom Recepti

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:17 20. Srpanj 2022.

    Ukusna torta

  • amando 09:16 20. Srpanj 2022.

    Ukusno