Hrskavi biscotti s čokoladom i višnjama savršeno će ti pasati uz kavu ili čaj, a mi imamo odličan recept
Znaš ono kad ti paše nešto slatko, ali ne preslatko? Nešto što ide uz kavu, ali nije klasični keks? Upravo takvi su biscotti, talijanski klasik koji se peče dvaput kako bi postao savršeno hrskav.
Ova verzija - biscotti s čokoladom i višnjama - ide korak dalje: s tamnom čokoladom i sušenim višnjama koje u svakom zalogaju daju malu eksploziju okusa.
Biscotti su nastali u Toskani, a njihovo ime doslovno znači "dvostruko pečeni". Najprije se oblikuju u štruce, pa režu i vraćaju u pećnicu kako bi dobili onu prepoznatljivu čvrstoću.
Biscotti su idealni za umakanje – u espresso, mlijeko, pa čak i vino. U ovoj verziji koristi se kakao u prahu, komadići čokolade i sušene višnje, sastojci koji zajedno stvaraju balans slatkog i kiselkastog, bogatog i laganog. A ako pečeš kolače s vremena na vrijeme, vrlo vjerojatno već imaš sve što ti treba.
Recept je u nastavku...
Ovi biscotti izvrsno pašu uz šalicu kave
foto: Something sweet Something savoury/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Biscotti s čokoladom i višnjama
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Oštro brašno
1,50
šalica
Kakao prah
1
šalica
Soda bikarbona
1
žličica
Sol
0,50
žličica
Maslac
8
žlica
Šećer
0,75
šalica
Ekstrakt vanilije
2
žličica
Jaje
2
kom
Komadići čokolade
0,50
šalica
Sušene višnje
0,50
šalica
Postupak
Zagrij pećnicu na 175°C.
Prosij brašno, kakao, sodu bikarbonu i sol u veliku zdjelu.
U drugoj zdjeli izmiksaj maslac i šećer električnim mikserom dok ne postanu pjenasti.
Dodaj vaniliju i jaja pa miksaj dok se sve ne sjedini.
Umiješaj suhe sastojke u mokre koristeći špatulu, dok ne dobiješ ujednačenu smjesu.
Dodaj komadiće čokolade i suhe višnje i dobro promiješaj.
Istresi smjesu na pobrašnjenu radnu površinu i oblikuj glatku kuglu.
Kuglu prereži na pola i svaki dio oblikuj u valjak dužine oko 25 cm. Lagano ih spljošti dlanovima kako bi dobio ovalni oblik.
Položi oba valjka na lim obložen papirom za pečenje, ostavi razmak od oko 8 cm. Peci 35 minuta, dok ne postanu čvrsti na dodir. Ako nisi siguran, radije ih malo prepeci.
Izvadi iz pećnice i pusti da se hlade 5-10 minuta, dok se ne stisnu dovoljno za rezanje.
Nareži ih dijagonalno i složi natrag na lim, ali sada bočno.
Vrati u pećnicu i peci još 10 minuta, dok ne postanu skroz hrskavi. Pusti da se ohlade prije posluživanja.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
125 kcal
6 %
MASTI
5,60 g
7 %
KOLESTEROL
0,23 g
0 %
UH
18,30 g
6 %
PROTEINI
1,80 g
3 %
Ako želiš da tvoji biscotti budu još posebniji, umoči jedan kraj u otopljenu tamnu čokoladu i ostavi da se stisne.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.