Dunavske valove obožavamo od kada smo ih kao klinci prvi put isprobali u bakinoj kuhinji. Danas vam donosimo verziju gdje Dunavski valovi postaju torta koja će u jednakoj mjeri oduševiti kako one starije, tako i mlađe generacije.
Ono što kod ove torte posebno obožavamo jest jednostavnost pripreme. Sve što trebate jest pripremiti crno bijeli biskvit poput onog za zebra kolač, dodati višnje iz kompota, a zatim sve to sastaviti pomoću brze kreme od pudinga.
Preostaje još samo ukrasiti tortu, a odabir je samo na vama. Čokolada ili šlag, zapravo nije ni važno, torta će ionako nestati u trenu.
Za biskvit će vam trebati:
- 1200 g višanja
- 5 jaja
- 10 g vanilin šećera
- 350 g pšeničnog brašna
- 10 g praška za pecivo
- 2 žlice kakaa u prahu
- 2 žlice tamnog ruma
Za kremu:
- 10 g pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 4 žlice šećera
- 200 g maslaca
- 2 žlice likera po želji
Postupak pripreme:
- Odvojite žumanjke i bjelanjke za biskvit.
- Pjenasto izmiješajte maslac, 150 g šećera, vanilin šećer i žumanjke. Izmiješajte brašno s praškom za pecivo pa ih umiješajte u masu.
- Posolite bjelanjke i istucite snijeg pa ga špatulom laganim pokretima umiješajte u smjesu.
- Smjesu podijelite na dva dijela. U jedan dodajte preostali šećer, kakao i rum. Obje dobivene smjese podijelite na još dva dijela.
- Tamni dio smjese stavite na svijetli pa ga poravnajte. Postupak ponovite i s drugim biskvitom. Trebali biste dobiti dva biskvita s crno bijelim šarama i višnjama.
- Ravnomjerno razdijelite višnje iz kompota po površini te pecite biskvit 40-ak minuta na 180°c. Ostavite ga da se ohladi.
- Za kremu izmiješajte prašak za puding sa 100 ml mlijeka i šećerom. Zakuhajte preostalo mlijeko te umiješajte mješavinu s pudingom.
- Kad se skuha, puding protisnite kroz cjedilo.
- Mikserom izmiješajte maslac da nastane bijela masa. Potom umiješajte puding i liker.
- Na dno tanjura stavite jedan biskvit, premažite ga kremom i dodajte još višanja iz kompota. Dodajte drugi biskvit i ponovite postupak.
- Na kraju tortu možete prekriti čokoladom ili šlagom, posipati kakaom u prahu ili strugotinama čokolade ili jednostavno višnjama.
Dobar tek!