Gordon Ramsay u sklopu svog serijala "Next Level Kitchen" pripremio je odlične proljetne špagete s graškom, pancetom i - zelenom salatom. Isprobaj i ti i javi nam svoje dojmove...
Nakon što je u svom serijalu "Next Level Kitchen" pokazao kako u 15 minuta pripremiti odličan pileći curry s maslacem, chef Gordon Ramsay ima novi brzi recept. To su preukusni špageti s pancetom, graškom i - zelenom salatom - odličnom, laganom proljetnom jelu koje je spremno u samo 10 minuta.
"Zelena salata za mene je simbol vitalnosti", poručio je Ramsay koji je inspiraciju za ovo jelo pronašao u vremenu kada je svoju kulinarsku karijeru gradio u Francuskoj. Njegova je preporuka da se salatu prije korištenja u ovom jelu dobro opere i još bolje posuši, te krupno nareže i doda tek na kraju kuhanja jer je salata puna vode pa bi jelo u protivnom moglo postati gnjecavo i neprivlačno.
"Ovo je jelo koje ću rado pojesti večer uoči neke važne utrke zato što je bogato, ukusno, a prije svega lagano za pripremu", poručuje chef Gordon Ramsay.
Špageti sa zelenom salatom - recept Gordona Ramsayja
foto: Gordon Ramsay YouTube Screenshot
Ne gasi ekran dok kuham
Špageti sa zelenom salatom
2 MIN
pripreme
9 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Sol
0,50
žličica
Špageti
450
g
Panceta
120
g
Ulje od koštica grožđa
1
žlica
Crni papar
Češnjak
2
režanj
Ljuta papričica
1
kom
Maslac
4
žlica
Grašak
0,50
šalica
Vlasac
1
svežanj
Svježi peršin
1
svežanj
Svježi bosiljak
1
svežanj
Povrtni temeljac
0,25
šalica
Zelena salata
1
kom
Limunova korica
1
kom
Sok od limuna
1
kom
Chilli pahuljice
1
prstohvat
Pecorino romano
2
žlica
Postupak
U velikom loncu u vreloj, dobro posoljenoj vodi skuhaj špagete - potrebno im je 8-9 minuta da budu al dente. Povremeno promiješaj.
U velikoj tavi na srednjoj vatri poprži pancetu na ulju od koštica grožša, sve dok se komadići slanine ne počnu karamelizirati - oko 3 minute. Lagano posoli (ppazi da ne šretjeraš jer je panceta sama po sebi slana) i obilno popapri.
Dodaj češnjak narezan na listiće i sitno nasjeckanu fresno čili papričicu te prži dalje dok dobro ne zamiriši - oko 2 minute. Dodaj 2 žlice maslaca i nastavi pržiti dok se maslac potpuno ne otopi.
Dodaj svježi ili zamrznuti grašak i nastavi kuhati dok grašak lagano ne omekša, dodaj grubo nasjeckkani vlasac, peršin i bosiljak te povrtni temeljac. Dodaj još soli ukoliko je potrebno, a ovo je trenutak kada trebaš dodati i preostale 2 žlice maslaca. Nastavi kuhati dok se maslac potpuno ne rastopi.
Dodaj 1/4 šalice vode od kuhanja špageta, limunovu koricu i sok od limuna te sve dobro promiješaj.
Lagano dodaj kuhane špagete, tako da nakon svakog dijela tjestenine koju dodaš protrešes tavu i /ili promiješaj kako bi se umak dobro sjedinio s tjesteninom. Ugasi vatru, dodaj grubo narezanu zelenu salatu. Sve dobro izmiješaj, stavi u zdjelu za serviranje i pospi svježe naribanim sirom pecorino romano i chili pahuljicama.
Isprobaj i ove odlične recepte Gordona Ramsayja...